måndag 8 februari 2010

Palt, paltmix och paltkoma

Detta är årets populäraste nyhet i mataffären om man bor vid älvens strand. Norskt paltmix. En blandning av potatis och kornmjöl. Äntligen kan vem som helst koka palt en helt vanlig vardagskväll.
Det fungerar. Mixen ger luftiga paltar, speciellt om man serverar fläsket vid sidan om.
Vad en pitepalt är? Ja, kanske en okryddad kroppkaka på kornmjöl och rå potatis med stekt fläsk ger en bra bild av pitebornas favorit.
Serveras med rårörda lingon, kallt smör och mjölk därtill.
När två paltar ätits upp inträder paltkoman. Magen blir tung och ögonen går knappt att hålla öppna. Det är en måltid som kräver energi för att smältas. Ät inte palt om du ska gå på möte. Då somnar du.
Många norrbottniska män vill utse palten till vår landskapsrätt.
Jag har många andra förslag på landskapsrätt. Tänk löjrom, sik från Kukkola, lax från Junkön, renkött, älg, åkerbär, mandelpotatis, hjortron och tunnbröd. Vilka måltider.

5 kommentarer:

Kimselius sa...

Tack för ett mycket intressant och upplysande blogginlägg. En sak talade du inte om, och nu undrar jag: Är palt gott?

Evas värld sa...

Eva! Jag blir hungrig. Inte på palten, men på dina förslag till landskapsrätter.

Granne med potatisodlaren sa...

I och med att palten lägger sig som stenar i magen och att jag drabbas av koma så äter jag sällan palt. Det smakar som kroppkakor utan lök och kryddpeppar. Jag tycker att det kan vara gott.
Mina förslag till landskapsrätter gillar jag mycket mer. Bon appétit, Eva och Kim.

Maria R sa...

Åsa, min vän från Piteå, säger att hon har paltkoma varje gång hon är riktigt mätt.

Granne med potatisodlaren sa...

Men det är bara palt som ger en riktig koma.