måndag 5 april 2010

Tidningsfri dag i Sverige

Vi såg Audrey Hepburn i "Frukost på Tiffanys" igår som avslutning på en riktigt avkopplande dag. I morse när jag öppnade the Guardian på nätet läser jag att Audrey Hepburn vinner alla omröstningar som bästa filmstjärna genom tiderna när kvinnorna röstar. Männen väljer Ursula Andress.

Britterna vaknar till nyheten att Torys vill tillåta Bed and Breakfastägare att sätta upp skyltar med "No Gays". Homofobin är helt naturlig menar flera av de ledande politikerna. De kan inte se kopplingen till skyltarna i Sydafrika med "No blacks" under apartheidtiden.

I Sydafrika har landets med hatade högerextremist mördats av två anställda. Mr Terre-Blanche, "Vit jord" vägrade att betala ut lönen. Den ynka lön som han gav sina jordbruksarbetare (bara en femtedel av vad som är minimilön) och då slutade bråket med att två anställda 16 år och 20 år gamla slog ihjäl den gamle rasisten. Terre-Blanche fängslades till och med under apartheidtiden för att han ville skapa ett helvitt land med svarta slavar.

I Frankrike är dagens största rubrik att Påven missade chansen att försona sig med offren för prästernas pedofili. Diskussionerna om celibatet som möjlig levnadsregel i framtiden har blivit allt mer ifrågasättande. Många av filosoferna och akademikerna inom den katolska kyrkan vill att prästerna ska få ha familj.

Men för mig som finns här vid snöhögar och smältvatten är bilden från skogarna i Devon med oändliga klungor med blåsippor det jag minns mest från dagens tidningsläsande.
  

4 kommentarer:

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Man tassar ut i hallen och finner tidningskorgen tom och det är en tråkig början på dagen, dessutom snöar det, jag gör mig en kopp kaffe och kryper ihop med en bok! God morgon, snart är blåsipporna här på riktigt

Granne med potatisodlaren sa...

Ja. Hoppas på lite tussilago i backarna på onsdag när vi landar vid Observatoriekullen.
Igår när vi grävde en grop att sola i var gräset grönt under snön. Ingen tjäle, då kommer våren snart bara de varma graderna håller i sig på nätterna.

Victor Estby sa...

Britterna har ju sin del i fötrycket av Afrika, så kanske är homfobin bara en förlängning av detta? Förtryckare behöver ju någon att förtrycka. Det var en redig genomgång av det som går att ta del av en tidningslös morgon. Själv har jag hjälpligt plöjt igenom de tidningar som fyllt tidningshållaren till bristningsgränsen under påsken.

Granne med potatisodlaren sa...

Det tog ett tag innan jag vande mig vid att läsa på nätet. Det är absolut inte lika bra som på papper men det är ok när det inte går att läsa tidningarna på annat sätt. Lite spännande att få läsa samma nyheter som i London och Paris samma dag. Förr tog det minst fem dagar innan tidningarna nådde biblioteket eller tidningsaffären på Storgatan.