måndag 10 maj 2010

Lorraines stolthet

I Frankrike flyttar den moderna konsten ut i landet. Den första staden som får vara med och dela är METZ. En stad i de nordöstra delarna av Frankrike som har gått igenom en oändligt lång rad av nedgångsår. Där har den franska kultureliten satsat på att bygga upp ett nytt palats med egen arkitektur och möjlighet att ställa ut allt som finns samlat i Paris.

Det är Beaubourg, Georges Pompidous skapelse, som öppnar en filial. Ledningen har som idé att konsten ska spridas till de delar av Frankrike som har fått väldigt lite av den kulturella kakan.
De är säkra på att den gamla gruvregionen Lorraine kommer att att blomstra. Bara det nya muséets arkitektur beräknas dra många nya besökare till Metz.

I Sverige tänker Moderna muséet lika, men tvärtom. Här flyttar man en del av samlingarna till Malmö. Ett av landets konstutställningstätaste områden. Med alla muséer i Danmark som närmaste granne. Här kommer den nya filialen vara en mycket liten del av ett enormt konstutbud. Och knappast dra några nya besökare till regionen.

Var det ett behov av fler konstmuséer som gjorde att Skåne fick den första filialen? Saknas det modern konst? Är det ett arbetsmarknadsprojekt för att ge jobb åt arbetslösa konstvetare?

Jag bara undrar.

2 kommentarer:

Maria Moln sa...

Makalöst och otroligt häftig arkitektur. Jag gillar det med fransmännen faktiskt att de vågar mer. Tänker på camemberten som står på kanten i Noisy ett bostadshus precis huset som är byggt som en teater där intill. Knäppt det där med att de som redan har ska få mera. Varför Malmö? Det kan man verkligen fråga sig.

Granne med potatisodlaren sa...

Jag gissar att det fanns personer med makt som vill bo i Skåne på Statens konstmuseer. Och ett färdigt hus.

Huset i Metz är spännande och en del av det franska underskottet. Läste i the Guardian och i Libération att det är den franska statsskulden som kommer att diskuteras efter Portugal och Spanien.