lördag 15 maj 2010

Frukost

Sommarfrukost på altanen.
Rensning av vintertrötta rabatter.
Plantering av solrosor.
Doftvioler, kaprifol och
en bortglömd pion.
En enda Martini i skuggan.
Sill, potatis och en obränd kotlett.
Skål för knoppar som brister, för immande drycker och livets härlighet.

Häggen vann

Många varma grader och ett stilla nattregn väckte min minsta hägg till liv.

På marken under Tsarens äppelträd har min liljekonvaljarmé kommit fram ur sina vintertunnlar. Nu står de där rad på rad och väntar på att få övermanna oss med sin doft.

Gräset grönskar. Den sista snön skrämdes iväg av sommarljuset och det milda regnet. Till och med den stränga finska pilen har små limegula knoppar. Undra om musöronen på björkarna hinner veckla ut sig till ikväll.

fredag 14 maj 2010

Ingen tvekan




Solen leker kurragömma med morgonens dimma.




Den mjuka fuktiga luften. Den lågmälda fågelsången. De långsamma skiftningarna i ljuset. Det kravlösa.

Ingenting behöver skyndas på. Ingenting är längre bråttom. 


Inget kan slå denna sommars snabba ankomst

En knopp

är en knopp, är en knopp. Häggen sväller och vinner nog årets kamp om vem som spricker först.

torsdag 13 maj 2010

En svala gör ingen sommar. Det gör den visst!

Sommarvind och nybryggt kaffe i solen. Klockan är sex och jag ser årets första svala. Svalans sång är en påminnelse om sommarlov och skolavslutning. Jag försöker fotografera den störtdykande fågeln, men hon, för jag tror att det var en hon, var många tusendels sekunder för snabb.

För första gången i år är det varmare ute än inne. Alla knoppar sväller. De största finns på häggen. De mikroskopiska på pimpinella rosen. Nu finns det bara två små snörester i skuggan. Och de kommer alldeles säkert försvinna idag.

I natt var det inte mörkt. Nu börjar ljusruset. Pirret i hela kroppen. Tankarna som kommer flygande. Det är en förunderlig tid. Som att bada i kolsyratvatten.

onsdag 12 maj 2010

Isig inspiration

Prasslet i morgongräset inspirerade mig att göra en bild. Den första på ett tag. Jag håller på med en uppgift som heter "Kärlek". Jag undrar om den syns. Om namnen och de små hjärtana fyller sin funktion.

Funderar på att göra en närbild.

Ostlig bris

Precis nu börjar en helt annan dag. Det är sol och varma grader. Porlande smältvatten och penséer som öppnar sina knoppar på altanen. Vinden kommer från öster. Det brukar betyda sommargrader.




Vi åker till järnvägsstationen och äter vårlunch.
Tar en vårpromenad och lyssnar till ett vårföredrag.

Frystorkat



Det är en debatt nere vid strandens kant. Det står några ivriga svanar på rad. De vill protestera. Detta infrusna landskap var inte vad de hoppats på. Detta stilla kraschande från fjolårs gräset bådar inte gott. De vill ha fukt och värme. De vill ha liv och tillväxt. Men den tolfte morgonen i maj erbjuder flera kalla isiga grader och frystorkad luft.

tisdag 11 maj 2010

Vem blir vår nästa hjälte

Läs här om hur svartstäderskan blir vår nästa deckarhjälte. Det är helt logiskt. Vem vet mer om hur andra lever.

Vårpyssel

Ja, det är vår trots att det finns snö kvar. Vårpyssel hemmma hos oss är att städa bilarna. Mlle Renault var full med grus och gamla höstlöv. La petite Hundai tömdes på allt vinterdamm.

Efter tre omgångar med olika rengörings- medel blev de två  blänkande, gnistrande, såpadoftande och trevliga att åka i igen.


(Ser ni trädgårdstraktorn på bilden? Den syntes inte under snön i påskas.)

Klyftor som ökar

Det räcker inte att cykla och äta rätt för att få en god hälsa. Helt avgörande är god utbildning och hög inkomst. Skillnaderna mellan de som har och de som inte har inom sjukvården skildrar Anna Asker i Svenska Dagbladet.

Det nya är att fullt friska 35-40-åringar, höginkomsttagare, gör hälsokontroller utan att ha några symptom eller riskfaktorer. Vem som betalar? Jo, vi skattebetalare.

måndag 10 maj 2010

Pauline - Give Me A Call Vårkvällsmusik

Lorraines stolthet

I Frankrike flyttar den moderna konsten ut i landet. Den första staden som får vara med och dela är METZ. En stad i de nordöstra delarna av Frankrike som har gått igenom en oändligt lång rad av nedgångsår. Där har den franska kultureliten satsat på att bygga upp ett nytt palats med egen arkitektur och möjlighet att ställa ut allt som finns samlat i Paris.

Det är Beaubourg, Georges Pompidous skapelse, som öppnar en filial. Ledningen har som idé att konsten ska spridas till de delar av Frankrike som har fått väldigt lite av den kulturella kakan.
De är säkra på att den gamla gruvregionen Lorraine kommer att att blomstra. Bara det nya muséets arkitektur beräknas dra många nya besökare till Metz.

I Sverige tänker Moderna muséet lika, men tvärtom. Här flyttar man en del av samlingarna till Malmö. Ett av landets konstutställningstätaste områden. Med alla muséer i Danmark som närmaste granne. Här kommer den nya filialen vara en mycket liten del av ett enormt konstutbud. Och knappast dra några nya besökare till regionen.

Var det ett behov av fler konstmuséer som gjorde att Skåne fick den första filialen? Saknas det modern konst? Är det ett arbetsmarknadsprojekt för att ge jobb åt arbetslösa konstvetare?

Jag bara undrar.

Klockan är fem



och jag hittade tre små blommor.

söndag 9 maj 2010

Den smakade gott

Jag älskar Smaken, av Muriel Barbery. (Igelkottens elegans, ni vet.) Varje kapitel ger mig en bild av hur människorna, i ett högborgligt hus från början på seklet, är. Hur de förhåller sig till varandra. Det blir som om varje sida är en ny byggsten i det vackra gamla bedagade huset. De slitna trapporna finns där mellan raderna, den gnisslande hissen med sin tröga grind. Men det är människorna runt un gourmand som har huvudrollen i denna korta koncentrerade roman.

Det är sekwa som gett ut boken.

Nästa bok är Blodläge av Johan Theorin. För att den handlar om Öland. Under den ligger Vem dödade Ayatollah Kanoni? av Naïri Nahapétian. Den har också sekwa gett ut.

En parantes

(Vitsippelängtan är svår och hård när man inga har.)

Huvudrubrik i Libé

Kristof och Wu Dunn har skrivit en bok som heter "Moitié du ciel" - HÄLFTEN AV HIMLEN. Den berättar om det kvinnounderskott som finns i världen. De har tagit fram siffror som visar att det fattas 100 miljoner kvinnor och flickor i världen.
Ett folkmord, anser de två författarna. De påpekar att vi som lever i den mer kvinnovänliga delen av världen borde ta vårt ansvar och göra något.

En liten förändring som de hoppas på är att sexköpslagen införs över hela världen. Då tror de att  kidnappningarna av flickor i tredje världen skulle minska.

Kristof framhåller att det är han som talar om deras upptäckter för att de ska tas på allvar. Ingen kvinna kan nå fram till männen vid maktens bord. De måste höra en mans ord innan de tror på vad som står i Hälften av himlen.

Det var dagens appel för mänskligheten.

Snörapport


All is har sjunkit till botten. Men snön den klamrar sig vid diken och stigar, i skuggan och skogen.