lördag 29 maj 2010

Det tog bara någon minut

att säga ja till varandra. Det tog mycket längre tid för alla gäster att sätta sig. Idag är det 23 år sedan jag snubblade i trappan till Rättscentrum. Ja, det vet jag för min fina morbror S filmade när J och jag gifte oss.

Solen sken och alla björkar fick musöron. Vi hade ett rum i vår lägenhet som var enormt. Där hade vi dukat för 40 gäster. Maten lagade mina mostrar och jag. Min mamma gjorde Waldorfsallad. (Kocken han kom inte för han var sur på sin fru.)

Det var första gången min mormor Signe flög i sitt liv. Hon älskade att gå omkring i Luleå. Hon tyckte att det var som att komma tillbaka till hur det var på Söder när hon var ung.

Fotot var så blekt att jag har använt photoshop för att få lite liv i det.

Grönt te och grönt samtal i radion

Strandskatorna. Det är en grupp fågelskådare som träffas och skådar fåglar vid Norrbottens kust. Idag har de berättat om hur sommaren kommer till Mörön söder om Luleå i Naturmorgon på P1. Jag har lyssnat och lärt mig mer om vad som växer och vad som flyger här utanför. Fågelsången och natursamtalet kan du lyssna till i repris på webben eller i kväll.

Det här är mitt Borgovskojeträd. Det tar tid för knopparna att brista nu när nätterna är svala. I morse hade en liten blomma börjat dofta.

Kören av fåglar sjöng med frenesi. Men solen började gömma sig i de moln som våra vänner meteorologerna har förutspått.

Idag ser jag fram mot regn och massor av tid att tänka.

fredag 28 maj 2010

Glad nyhet i byn

Det blir ingen genmodifierad potatis med antibiotikaresistenta gener  i Norra Sunderbyn! Hushållningssällskapets odlingar kommer inte att fyllas med potatisar som ska bli stärkelse till pappersindustrin.




Vår by är lite speciell. Den är nästan två mil lång och finns mellan älven och järnvägen. Det var det som avgjorde att den delades. Statens järnvägar öppnade en station i norr och en i söder och byn fick två namn.

I Norr har det alltid, i alla fall väldigt länge, funnits en försöksodling där man har tagit fram ny sättpotatis. Byborna i norr har inte fått ha häggar eller egna potatisodlingar.

Häggförbudet finns för att ungefär var 20:e år invaderas de av en insekt som ger sig på potatisarna. Nu senast har vi haft detta flygfä i våra doftande träd i tre år. De äter upp allt. De spinner ett nät i träden och tillslut ser det ut som om hela omgivningen är full med spökträd.

Potatisförbudet är för att inte sprida vanliga potatisgener till provodlingen!!!

Nu har odlarna på försöksgården förstått att om vanliga potatisodlare kan sprida gener till dem så kan generna spridas från deras genmanipulerade potatis.

Här i Söder, granne med mig, lever och frodas en av Sveriges största potatisodllingar.

På fälten växer mandel, rundpotatis, röd Asterix och mjölig King Edward. Och häggarna står tätt.

(Den sibiriska klematisen, på bilden, är snövit.)

Fisljummet förslag

Riksdagsledamoten Camilla Lindberg, folkpartiet, vill ha lagliga bordeller skriver Borlänge tidning.

Vad är hon rädd för?
Varför vill hon inte ha en samhällsförvandling?
Varför vill hon inte att alla människor ska ha samma värde?
Var kommer hennes fisljumma, unkna förslag från?
Det undrar jag när jag läser Victor Etsbys dagsvers. Läs den här.
Camilla Lindberg får en dubbel vitsippa. Det behöver hon. Kanske en blomma från en rabatt fylld med ogräs kan få henne att tänka lite längre.

Jag blir glad när jag tänker

på alla förändringar som har skett. Ja, de som skett till det bättre. En förändring som jag glädjer mig åt är att alla människor får ha sin sexualitet på sitt sätt. När jag var 25 år fanns det så mycket hysch-hysch om allt utom heterosexualitet. Nu är homosexualitet helt utan hysch-hysch bland de unga människor som jag träffar.

1984 när HIV-epidemin exploderade i medierna fanns det fortfarande en skam. Den hoppas jag har försvunnit. Och det tror jag beror på att vi alla tvingades förhålla oss till våra fördomar när människor dog i en sjukdom som till en del spreds sexuellt.

Jag hoppas verkligen att vi alla förblir mer öppna till det vi har svårt att förstå. Det blir så mycket lättare och roligare att leva då.

Jag vill ge en blomma till alla som kämpar för öppenhet och tolerans idag. De är mina vardagshjältar.

torsdag 27 maj 2010

Åsas och Lottas gästabud




















Här är bilder från Åsasoch Lottas gästabud. För första gången i den gamla gården i byn. Vi fick njuta av viltpaté, asiatisk kycklinggryta och en rabarberpaj med molnlik vaniljkräm. Det kallar jag lunchlyx.



Ser ni de underbart söta lönnlöven och de limefärgade blommorna.

Jag hade aldrig förr sett dem.

Åh, det är en

liljekonvalj som blommar i maj. Hos mig. Det är en första. Ja, en första gång. Förra året slog de ut till midsommar.

onsdag 26 maj 2010

Vandrar I Ett Regn - Pugh Rogefeldt Regnmusik att bli glad av

Den blir av

antologin Mera kackel. En samling berättelser skrivna av kvinnor, (jag är en), som lever i norra Sverige. Det är nätverket Magma som samlat in texterna och det är Lumio förlag i Övertorneå som ger ut boken. Som titeln antyder är detta volym nummer två.

tisdag 25 maj 2010

Françoise Hardy - la pluie sans parapluie - Passande idag.

Prinsessbakelse som skulptur

Häftig tårtbit som är långlivad. Den kan man ha när kommunbudgeten inte går ihop. Bra för hälsan, bra för tänderna, bra för ekonomin och återanvändningsbar.

Tack kära skattebetalare,

det var vad de anställda på kommunkontoret sa när chefen bjöd på tårta. De hade helt klart för sig vem som betalade.

I Kalix kommun köper kommunens tjänstemän kaffebröd 217 gånger på ett år för mer än 70 000 kronor. Det är lika mycket pengar som datorer till en årskurs kostar under ett år.

Tack kära kollegor, Linda Danhall och Lotta Nilsson, som orkat läsa kommunernas fakturor.

Drömmar om den tid som var

Ingen kan undgå att Jan Björklund tror på den skola som fanns förr, innan han gick i skolan. Att han drömmer sig tillbaka till den skola som fanns före 1962. Den där barnen delades upp i olika skolformer när de var tolv år. Frågan är om han inte önskar att de som läser teoretiska linjer ska ha en skolmössa så att alla kan se att de har lyckats.

I den skolan var man sina betyg. Och värdelös om man inte lyckades.

Idag spolar två pedagogiska forskare, Christian Lundahl och Anders Jönsson, hela betygsutredningen  på DNDebatt. De är säkra på att de lagar om betyg som Jan Björklund vill införa försvårar inlärningen.



Jag ger vår skominister en kvist med äppelblom och hoppas att han minns att kreativitet är det som driver utvecklingen framåt.

måndag 24 maj 2010

Inte bara regntunga skyar

Nu drunknar jag i häggens doft och gläds.

Det är den, bara den, som gör denna dag till en försommardag. Himmelskt, nu när luften är fylld av iskalla mikroskopiska regndroppar.


Hela trädgården får nytt liv. Nu får jag använda mina stövlar.

I dag räknar vi tiden mellan hägg och syren.

söndag 23 maj 2010

Mjölkpallen

Här står krukorna tomma, med vacker patina. De sändes förr med tåg till Malmfälten.

Till Gällivare, Malmberget, Koskuskulle och Kiruna för där kunde inga kor äta sig mätta. Varje gård i vår by hade ett nummer och namn. Det fanns på en metallbricka som följde med mjölken 35 mil norrut. Men så kom kooperativet och mejerierna. Till slut var det bara en gård som skickade mjölken till gruvorna. De fick ett öre mer per liter för att gå två kilometer till stationen och passa tåget när det kom rullande norrut.

Idag kände jag mig som en patinerad kruka när solen gick i moln och vinden drog från nordväst. Men se det kom så många trevliga besökare till vår utställning på Evas galleri. Och vi diskuterade så många roliga böcker. Helt plötsligt hade rosten och slitaget blivit vackert och en skön del av mig.

Nu har jag läst om hur Bingo och de andra ändrar på sitt varumärke...

Det nya numret av Filter är full av nya vinklar på tillvaron. Men jag vet inte om jag hade velat veta såå mycket om Bingo med familj. Eller det kanske jag ville eftersom att jag läste hela artikeln?!

Så här fint har våra yngsta gäster skrivit i gästboken

Ingrid Segerstedt Wiberg

En röst som nu är tyst. Hon har funnits som en rakryggad publicist under hela mitt liv. Hennes röst har väckt mig, manat mig och gett mig styrka. Hon var en av få med en osviklig inre kompass. Hennes värden var och är medmänsklighet och solidaritet. Hennes politiska hemvist var folkpartiet fram till det att Jan Björklund blev partiledare. 96 år gammal gick hon ur partiet i protest mot att folkpartiet vill att vi ska söka NATO-medlemskap.

Fred var det hon sökte för alla människor i hela världen.

Smygpremiär



Igår var mina bilder och jag på smygpremiär. Galleri Evas KONSTiga kafé öppnade och det var konstrunda i hela länet.

Men vem hinner med en fjärdedel av Sverige på en pingsthelg? De flesta rör sig mellan utställningarna vid kusten.


Jag satt och målade på verandan och njöt av solen när vår mest långväga gäst kom. Det var, Jean, en ung kille från Bretagne. Han går sista året på elektrikerlinjen och gör sin praktik i Luleå. Kul att parlera en stund.  Han berättade att han trivdes jättebra, både med praktiken och livet i Luleå.

De har haft tur som tokar de unga praktikanterna från Bretagne. Tio dagar med sommar i maj! Dessutom har de hunnit med att åka skidor, köra skoter och se fjällen.

Våra första gäster var grannpojkarna i byn. De kom störtande på sina cyklar och ropade:
"Glass, har glassen hunnit komma?"
Sen kastade de i sig varsin storstrut. Skrev en poetisk hyllning till årets första glass i gästboken.

Cyklade hem...och vände.

Sen åt de en glass till.