lördag 14 augusti 2010

Bilder från älvens strand och Höslaget på andra sidan

 Följ med på färjan över till andra sidan. Den gamla gamla traktorn är som en evighets staty. Rosten förändrar utseendet för varje år som går.

 Varm korv fick vi köpa genom köksfönstret.
 Vaniljcittran är en av sommarens höjdarbilar.

I Avan fanns det hur många gamla pärlor som helst. Vi vandrar mellan nostalgibilar och doftande vaniljtvål. Äter nybakta bullar och njuter av en kopp Earl Grey. Möter I som har cyklat och E som mår bra igen. Till slut når vi alla filmregissörers favorithus. Det har varit med i massor av filmer och tv-avsnitt. Ett hus som ser bortglömt ut. Men som är upphov till en arvstvist som pågått i mer än 20 år om min källa har rätt. Varje gång vi passerar är det en liten del som har förstörts sen sist. Nu var det det stora fönstret på verandan som krossats.

Augusti

Ljuset är
kvällstrött
nu igen.

Tid att
tända
lyktor
och
njuta av
mörkret.


Rysa,
nysa
svepa in
sin kalla
lekamen
i
yllesjalen.

Istället för

Strålande augustiljus. Ljumma vindar och en kopp med nybryggt kaffe på trappen. Denna dag började bra och det kan bara bli bättre. I natt var värmen nästan tropisk. Vaknade varje timme och gick upp för att dricka vatten. Det behövdes efter kräftorna igår.

I morse var fåglarnas sång lägre, daggen i gräset blötare och tidningen fuktigare. Det känns som om rötmånaden går in på sista varvet.

Då hittar jag denna fina vita blomma i min rabatt. Det är en klättrare som klättrar överallt. Men den har aldrig hunnit blomma förut. I mina anteckningar från Torneå heter den klockväxt?!.

Nu går jag här tidigt om morgonen och tittar på alla äpplen som är på väg att mogna. Det blev ett Ananaskaneläpple, och massor av Borgovskojeäpplen. Jag längtar efter att ta en tugga och få veta hur de smakar de gamla ryska äpplena. Och så får jag tala allvar med Tsarens äppelträd. Det är visserligen uppkallat efter Guds företrädare på jorden, men, nu borde det veta att även kejsarens äpplen kan mogna här.

fredag 13 augusti 2010

Jag tänkte berätta

att ett av de två tåg som rullar varje dygn mellan Norrbotten och södra Sverige ska sluta gå. Staten vill inte betala. Fjällen kommer att förlora 50 000 turister. Norrbottningarna en möjlighet att resa. Detta tänkte inte uppköparna av tågtrafik berätta.

Kulisser

Ibland ser verkligheten ut som en kuliss. Precis som en annons som visar goda nykokta havskräftor. Men i affären säljs bara frysta kräftor från Turkiet, Kina och USA.
Posted by Picasa

Emaljminnen

Här är en av de mer pedagogiska emaljerna. Den hänger i Mariefreds stationshus. Jag undrar hur många år sedan det räckte med 140 miljoner kronor för att driva en bank?
Posted by Picasa

onsdag 11 augusti 2010

Flitig

 Flitiga humlor surrar runt min jätteblomma. Den planterade jag för fem år sedan och jag har tappat bort namnet. Den är mer än två meter hög och sprider sig som ogräs i rabatten. I år har jag plockat bort minst 20 plantor för att lämna plats till allt annat.
 Granne står den sista Riddarsporren. De har blommat ut snabbt i år.
Trots att humlen skuggar. De små kottarna är favoriter på sensommaren.

tisdag 10 augusti 2010

Produktplacering

Nu är det tillåtet att placera prylar i tv-programmen från Sveriges television. Ni vet så där som man redan gör i varenda film.
Jag undrar vilka program som ska lansera olika produkter.
Ska Sverker kläs i Lacoste inför det nya soffprogrammet? Ska reportrarna i Uppdrag granskning tydligt visa vilken bil de kör i inslagen? Ska de lokala nyhetsprogrammen möblera om studion varje vecka så att tillräckligt många möbler exponeras?
Eller det kanske räcker med att de gör alla intervjuer framför olika butiker? Idag är det ju ofta konstverk som syns i bakgrunden, nu kanske vi får se både Kappahls och Icas skyltar.

Vad tror ni?

Vilken pryl blir lika känd som Helgonets P1800?

måndag 9 augusti 2010

Snabbare tåg?

Långsammare och långsammare rullar SJ:s tåg genom landet. Den senaste statistiken visar att 33 procent av snabbtågen var försenade.
Samtidigt har SJ ökat sin vinst, på pappret. Istället för att reparera och renovera tågen har ledningen med vd:n Jan Forsberg valt att använda pengarna till att visa en vinst. Men gör SJ en vinst om de missar målet  en gång av tre?

Tänk vad lätt det skulle vara att ta tåget om vi var säkra på att komma fram i tid. Och om vi var säkra på priset. Dagens biljettsystem är helt ologiskt. I somras kostade det dubbelt så mycket att sitta i femton timmar från Stockholm till Luleå än att åka liggvagn.

När Orientexpressen rullade för 30 år sedan var alla järnvägsbolag statliga och de hade ansvaret för järnvägsspåren. Idag finns otroligt många bolag som kör tåg. Spåren i Sverige sköts av en statlig förvaltning. I Finland av en avdelning på det statliga järnvägsbolaget.

Var spåren är i bäst skick och vagnarna modernast?

Gissa!

söndag 8 augusti 2010

Söndagssommar

Nu mullrar åskan. Nu regnar det för kung och fosterland. Nu är det en helt annan sommar än igår. Doftande, grön, sammetsmjuk, ljum och grå.

Victoria och Daniel betalade inte

I morse läste jag ledarsidorna i DN. Peter Wolodarski tar där upp problemet med att Victoria och Daniel lät den svenske miljardären Bo Hult betala delar av bröllopsresan. Var går gränsen för korruption? Hur förhåller sig den svenska staten till att utreda vad som är korrupt? Läs mer här.

Jag trodde inte att det var sant.

Att kungahuset först kräver extra skattepengar för att genomföra Victorias bröllop och sen låter EFs ägare vara med och betala mångmiljonbelopp för att bröllopsresan ska bli tillräckligt lyxig.


Jag får inga stekta sparvar som flyger in i munnen! Det sa kungen till det svenska folket när det inte ville försämra sina villkor i socialförsäkringarna.

Räcker inte pengarna till nybakad limpa får man väl äta spisbröd, som den 90-årige kvinnan sa när jag gjorde en intervju. Hon hade levt på folkpensionen utan några extra pengar i 25 år.