lördag 21 augusti 2010

Sexton miljoner svenskar

skulle vi vara om alla skulle bo där de vill. Det säger en röst klockan åtta på morgonen i radion. Sju miljoner människor som längtar till vårt land. Och det är inte för att skatterna sänks eller att ungdomar som jobbar på callcenter får skylla sig själva när de inte får någon lön. Det är för att de vill leva i ett samhälle med tillit och välfärd.

Ungdomarna som jobbar med försäljning och luras på sin lön borde få hjälp av oss vuxna. Inte viftas bort med att det är deras fel att arbetsgivarna är kriminella. Lär alla unga att ett arbete ska betalas med lön.

Klyftorna ökar. Hur ser vi på det?


Dagens Nyheter Weekend
21 Aug 2010

fredag 20 augusti 2010

Både och

Nu kommer de flesta att skratta.
Men jag valde både och. Ja, nu när jag har köpt en ny dator.
Hur gick det till? Jo, jag har köpt en bärbar dator, en PC, med ett tangentbord och en mus från Apple. Efter långa och många vandringar mellan alla butiker med datorer hamnade jag efter flera veckor i vår lokala butik. Där har vi köpt datorer sen början på 1990-talet.
De hade precis fått in en bärbar med samma prestanda som den stationära datorn som jag hade sett. Till ett mycket bättre pris. Men utan stor skärm. Nu har jag den dator jag ville ha, med tangentbordet som jag ville ha och en mus som jag gillar.
Det kallar jag både och.
Tack för inspiration och hjälp Jane M och för att du hejade på, Sophie R.
Nu ska jag installera alla programmen. Och det kommer att ta tid. I alla fall när det gäller mailprogrammen.

Omutbara

Vår kungafamilj kan inte åtalas för mutbrott. Det är vad överåklagare Gunnar Stetler har kommit fram till. Det tillåter inte lagen.  Han tycker att lagen ska ändras.Läs mer här.

Första höstbrasan

 I morse var det ylle på. Letade reda på ullkoftan och ett par sockor. Ingen tid för kaffedrickande på trappen.

Istället tog jag all reklam och tände upp den första brasan i kaminen efter sommaren.

Nu känns det det lite kul att hösten tar storsteg in i våra liv. Jag har fått två paket med böcker i brevlådan.
Eva Swedenmark och Jane Morén är två bloggvänner som har gett ut böcker nu i sommar.

Eva har gett ut en kokbok, Kärlek och käk, tillsammans med Annika Wennström, Jane är med i en antologi, Skarpt Läge, med en novell.

På spisen står en grönsakssoppa efter ett recept från Evas kokbok. Nu ska jag ta fram surdegsbrödet och en röra med kronärtskockor så är höstmaten fixad. Jag kommer inte att ha tid med matlagning när jag ska läsa om Betty i Janes novell och alla andra texter som medlemmar i föreningen arbetarförfattare har skrivit.

Lyssnar på olika tyckare på teve och i radion. Det är fredag och stora tyckardagen.  Hur långt bort är inte deras tankar från vårt liv. De hånar, gjuter olja på vågorna, älskar, hatar och har absolut inget att säga.
Då är det tur att det finns böcker och texter som innehåller empati och en egen tanke.

 
,

torsdag 19 augusti 2010

Bäst för alla och envar

Apropå gårdagens notis om att Sverige hör till de tre bästa länderna i världen att leva i enligt Newsweek,  Känns det så för oss som lever här?
S som bott i flera länder och som har börjat sitt första jobb tycker att vi borde det. Och jag kan hålla med henne. Jag blir påmind varje gång jag talar med kompisar som flyttat från vår by till andra europeiska länder. De är inte glada över att upptäcka hur vår syn på barn och synen på barn i deras nya länder krockar.
L berättade om hur förskolan där hennes söner går har en uteeftermiddag per vecka. Personalen räcker inte till för att klä på och gå ut med alla barnen oftare än så. Och då är det föräldrarna som ställer upp och hjälper till.
H ser inte precis glad ut när han minns hur hans chef hotade med avsked när han ville ta ledigt i tre dagar när K och han fick sitt andra barn. Det första fick de i Sverige.
Ingen på min arbetsplats, säger han, har varit ledig när deras fruar fött barn. De har haft mormor och farmor som tagit hand om hemmet. Vi män anses inte klara av det.
Föräldraledig i en månad...vem vågar vara det? Då kan ju någon annan ta mitt jobb, Det sa J när han var på besök i somras. När han fick klart för sig att alla här kan ta hand om sina barn sammanlagt 360 dagar per barn då  undrade han om någon fick jobb före 50 års ålder. Han berättade att ingen på hans kontor kunde gå hem före chefen. Vilket innebär att alla sitter och väntar på att denne man ska ta sin portfölj och gå.
I normala fall är J hemma hos sin familj vid åtta på kvällen.
Celina ser inte ut som om hon vet att hon bor i ett land som är bra. Hon ser mest grym ut. Hon försvarar sitt revir och höjer sin röst för att få mer mat. 

onsdag 18 augusti 2010

Sverige är inte så dåligt ändå?




Svenska Dagbladet
18 Aug 2010

Bara ben och ljumma kvällar.

Är det här programmet direktsänt? Det frågar tjejerna som ser Allsång på Skansen. Jag kikar på de mörkblågrå skyarna över söders höjder i rutan, och sen tittar jag på kvällssolen.

Ute på ängarna blommar alla försommarblommor en gång till! Det är smörblommor, rödklöver, blåklockor, och stora kraftiga vita älggräs.

Augusti är en speciell månad här vid älvens strand. Både krispigt frisk, tidigt på morgonen och ljuvligt ljum, på kvällen. Både svart om natten och ljus långt in på kvällen.

Fortfarande är dagarna längre än nätterna. Fortfarande kan vi låta benen vara bara och vandra i det gröna gräset utan skor.

Allt pågår fortfarande, i väntan på den första frosten och nattgammal is. Nu frasar gräset, när jag trampar upp stigen till brevlådan, av dagg. Snart är det små iskristaller.

tisdag 17 augusti 2010

Om "fusket" på Försäkringskassan

Jag måste bara ge er en länk till Pockettidningen R. Det är Victor Estby som har tipsat om artikeln. Läs här.

De behöver ingen kultur

Litteratur, konst och musik är inte för alla elever på gymnasiet. Det har denna regering bestämt. Kulturminister Lena Adelson Liljeroth, moderat, tycker att det är som det ska vara.

Hon svarar så här: Man kan inte tro att alla kan läsa böcker. De kan kanske läsa annat.

Några svar om var bild- och musiklektionerna tar vägen vill hon inte ge.

Lammet som blev över

Ta lammbitarna som alltid blir över när du köper ett helt eller halvt lamm. Benen, bringan, revbenen. (Köper du står det ofta kokkött på förpackningen.) Skär bort cirka ett kilo kött i bitar.

Bryn bitarna i smör. Krydda med salt, svartpeppar, rosmarin och lite nyriven vitlök.

Häll i lite Sherry, Madeira eller portvin.

Ta en buljongtärning eller en matsked fond och kokande vatten så att det täcker.

Låt grytan stå och puttra. Den är färdig när köttet delar sig. Det tar en till en och halv timme.

Red av med lite majsena och grädde om du vill ha en sås.

Servera med nykokt potatis, eller bulgur.

måndag 16 augusti 2010

Augustimitt

Hela huset doftar kardemumma.
I köket skrattar A och S.
Bullarna står och jäser.
Hösten kliver på och knackar på rutan.
Jag vill inte säga hej, men ljumma eftermiddagsvindar,
och den  djupblå himlen charmar mig.
Svalt nog för tjocka strumpor i skuggan,
milt nog för iskall saft och hatt i solen.
På spisen puttrar lammgryta med zest.
Rosmarin, svartpeppar och lite vitlök.
Sås med en vinskvätt.
Höstgryta.

Inspiration

I mitt fönster mot norr hänger min mobil fylld av inspiration. Tyngst och störst är min rosa kartong från Paris 20:e arrondissment. Den har följt mig i 30 år. Då såg alla tårt- och bakelsekartonger lika ut över hela Frankrike. Det var bara de sirliga gyllene bokstäverna som berättade att kartongerna kom från olika konditorier.
Det fanns prylar och ting som hade sitt givna utseende. Nu sitter jag här och undrar, finns det några saker idag som alltid har samma form och färg?

Och så försöker jag minnas hur päronpajen och citrontårtan smakade för 30 år sedan.

söndag 15 augusti 2010

Var fetman finns i USA

Här är kartan över fetman som jag länkade till tidigare idag.

Svenska Dagbladet
15 Aug 2010

Sommarens serie med drömbilar

fortsätter här. Triumph i vinrött, signalrött och grönt.



Tänk att bilar, denna vardagsvara, kan framkalla så många drömmar. Jag ser mig själv glida fram genom hela Europa i den röda. Hur jag får stryka bort håret i fartvinden när jag korsar Öresundsbron. Hur den ljumma svarta luften vid Medelhavets strand möter mitt ansikte när jag kör mot hamnen i Marseille. Sen tar jag med mig min fina röda bil till Korsika. Där är det betydligt svårare att tänka på annat än bilkörning på serpentinvägarna.

Det är inte utan orsak mina drömmar fylls av resor mot söder. I morse var älven mörkblå, vinden från norr och luften klar. Det är årets första höstdag.

Jag undrar

varför den verkliga orsaken till den ojämlika spridningen av fetma inte finns med i denna artikel. Illustrationen visar var fetman sprider sig till högst andel av befolkningen, och med hjälp av samma karta kan Svd mycket enkelt berätta om var människor i USA tjänar minst. Men sambandet mellan låg inkomst och låg utbildning  och svår fetma och  svåra sjukdomar orsakade av fetma finns inte på kartan?!