lördag 4 september 2010

Robyn -sjunger Björks Hyperballad

Frostig morgon

Älven ligger som en blå matta mellan sandstränderna.
Det är 90 dagar sedan sist.
Nymånen är uppe med fågelsträcken i morgonkylan.
Klockan är halv sex och solens strålar lyser varma från öster.    

Tony Judt 1948-2010

Jag kastade en blick på teven innan jag skulle stänga av den. Det var en ekonomikanal som stod på. Tänkte för mig själv att hur trist är inte det att sitta och stirra på den där banderollen som rullar längst ner i rutan.

Men.

Jag fastnade för den man som satt där ovanför börssiffrorna. Han hade en blick som fick mig att stanna upp. Han satt i en rullstol och hade syrgas som sakta sipprade in i hans näsa. Sakta förstod jag att han var en aktad historiker från England. En man som verkat i New York i många år.

Tony Judt född 1948 och död den 6 augusti i år.

"Vi vet alltings pris men ingets värde"

Det är en av de meningar som han ansåg styr våra konsumtionsinriktade liv. Han hade bråttom de två sista åren i sitt liv. Han ville verkligen att vi alla skulle få veta vad han hade upptäckt. Under den tid när hans sjukdom ALS utvecklades samlade han ihop sitt intellektuella testamente. I boken "Ill fares the land" förklarar han varför socialdemokratiska samhällen klarar sig bättre än andra. Han anser att vi allt för lätt glömmer bort att varje framsteg som gjorts har motarbetats av konservativa och liberala partier.

Tony Judt var den förste i sin familj som tog studenten. Hans föräldrar hade invandrat till Storbritannien från Ryssland, före revolutionen, och Belgien. Han växte upp i de södra delarna av London och fick stipendier så att han kunde studera vid Kings college och Ecole normale superieur. I sin ungdom arbetade han på kibbutzer i Israel. Han var outsägligt besviken på den Israeliska staten.

Trots sin svåra sjukdom kan han trollbinda mig med sin intellektuella kapacitet. Han lyser som en fyr i natten när han så gärna vill överlämna de kunskaper som han har funnit.

Jag skulle vilja tacka honom för att jag fick chansen att lyssna till hans tankar. Men så slutar programmet med klipp från alla de intervjuer som tevebolaget har gjort med honom. Och ett slutdatum för hans liv.

Läs mer här.
Och här.
Nu ska jag låna hans böcker och vänta på översättningen av "Ill fares the land" som kommer i januari.

fredag 3 september 2010

Både söta och sura äpplen

Här behöver ingen bita i det sura äpplet. Våra första ryska äpplen är söta och goda och mogna.

Spasiba, tack för att jag fick se både blommor och frukt. Det tog fem år.

Borgovskoje-ryskt sommaräpple
Det finns fler som undviker att bita i det sura äpplet som de har skapat. Efter att ha lyssnat på radio och tittat på teve, ett dygn efter det att Uppdrag granskning avslöjade de föräldralösa barnen i öst, undrar jag hur redaktionerna tänker.

Inget av teves nyhetsprogram följde upp reportaget. I radio satt centerpartiska riksdagsledamöter oemotsagda när de påstod att de lettiska städerskornas löner i Sverige var enligt kollektivavtal och att vi skulle vara glada över att de betalar skatt här.

Det känns overkligt. Som om jag har vaknat upp i ett land där människor födda bortom vår gräns inte är värda lika mycket som vi är. Är det så? Ska barnen i Lettland som har sina mammor här betala priset för att svenska familjer ska slippa betala vad städningen kostar.

Marknaden för städning fanns inte före det att regeringen tog beslut om att införa ett skatteavdrag. 

Idag får städerskorna 50 kronor per timme, bolagen som de är anställda av får 350 kronor per timme. 150 kronor från kunderna och 200 kronor från alla Sveriges skattebetalare.

Jag vill inte vara med och betala. Jag vill att pengarna ska gå till arbeten som betalas enligt kollektivavtal. Jag vill att alla som arbetar i vårt land ska betalas efter samma regler. Då skulle de lettiska kvinnorna kunna ta hit sina barn och leva ett vanligt liv.

Då skulle alla arbetslösa ungdomar få lön från första dagen när de börjar ett nytt jobb.

torsdag 2 september 2010

Nästan sommar och lite gnäll


En söt smulgubbe fanns i landet idag. Det är uppäten. Krukan med lavendel har tagit ny fart och blommar med mindre knoppar än i juli.

Goda omen.

Mindre goda omen är att vi sakta men säkert har förändrat vårt samhälle från ett där meriter väger tungt, till ett där många jobb tillsätts genom kontakter. Ännu en förändring som gjort oss mer lika länderna söderut. Jag tycker att det är en utveckling som är farlig för både vårt samhälle och för alla ungdomar som ska ut på arbetsmarknaden.


Hur ska kritik som leder till utveckling av olika verksamheter och till högre kvalité framföras på en arbetsplats där de flesta har fått jobb genom kompisar?

Ännu en anledning till att

jag avskyr avdraget för städning och barnpassning. Igår fick vi se att avdraget för städning och strykning har skapat nya möjligheter att tjäna pengar på fattiga kvinnor och att skapa föräldralösa barn.

Solen skiner inte på dem som ska göra jobbet. Ett jobb som skapats för att svenska välbetalda vuxna ska slippa städa och få tid till sina barn.

Nej det jobb som dessa kvinnor utför anses inte vara värt en riktig lön. De får leva på 10 000 kronor per månad och utan semester. Istället får de ledigt två veckor på sommaren och två veckor vid jul.

Barnen lever hos släktingar, ibland hos sina fäder, i evig väntan på sina mammor.

Föräldralösa för att vi ska få leka någon timme med våra barn. Föräldralösa för att vi ska kunna leka någon timme med våra hästar. Föräldralösa för att vi ska kunna leka med våra fyrhjulingar.
Föräldralösa för att vi inte vill betala för att få tid över att leka. Barnen och de städande mammorna får betala. Priset är högt. Är vi beredda på att betala det? Eller ska vi betala för städningen med en riktig lön så att barnen kan växa upp tillsammans med sina mammor?

Läs om årets viktigaste tevereportage




Dagens Nyheter
02 Sep 2010

onsdag 1 september 2010

Ordentligt med väder

Före stormen
Igår hamnade jag mitt i en krock. En krock mellan en gul sol och ett lilasvart moln. Molnet vann. Vinden tog tag i allt vid älvens strand och regnet piskade mot fönsterrutorna. Ljuset rymde. Tystnaden spred sig över ängarna. Det blev svart, kallt och krispigt.
Morgonen vaknade i lätt vit skrud. Ljuset suddade bort iskristallerna och blommorna överlevde den första riktiga frostnatten.

tisdag 31 augusti 2010

Kejsarens nya kläder

akvarell-Dansösens nya kläder
Bottniabanan den nya järnvägen mellan Umeå och Sundsvall öppnade i lördags. Det är vad vi alla tror. Men i själva verket har inte trafikverket klarat av att bygga den järnvägslinje som de skulle. Istället blev det en tumme.

Nu går det fem turer mellan Umeå och Örnsköldsvik. En resa på så där 9 mil. Resten av banan ska öppna när den blir klar.

Samtidigt tänker staten lägga ner nattågen. För det finns ju en ny Bottniabana....

Lokförarna berättar att spåret mellan Sundsvall och Härnösand har varit stängt länge. Där går det bussar idag. Det är sju mil järnväg som inte klarar av höga hastigheter. Sju mil som kommer att sinka snabbtågen med en timme.

Tänk er att linjen mellan Stockholm och Malmö skulle öppna, när det går att köra snabbtåg mellan Nyköping och Stockholm.
Nej, tänkte väl det.

Trafikverket är utmärkta på att lova snabba spår. Men när tågen ska köra är löftena lika verkliga som kejsarens nya kläder.

måndag 30 augusti 2010

Frida Hyvönen - Birds Dagens lyssning

Tre miljarder kronor till vadå?

Här är söndagsdokumentären som borde ses av alla skattebetalare. Titta och upptäck vad en jobbcoach är. Här är länken.
pimpinellarosens nypon

Jag kan inte förstå varför inget annat tv-program eller radion har tagit upp denna enkla film. Här får vi se våra gemensamma pengar användas på ett innovativt sätt. Frågan är om vi tror att arbetsmarknaden kommer att fungera bättre med hjälp av coacherna. Frågan är vad vi tror att de ska göra och vad de gör i verkligheten.

En historielektion,




The Guardian
30 Aug 2010

Modig kvinna möter feg man

Jag måste ta med länken till artikeln från förra inlägget. Här kan du läsa om vad som kan hända i styrelserummen. HQ-banks manliga medlemmar må stå i skamvrån. Eller vad ska man säga?

Klok kvinna drabbades av oklok man




Svenska Dagbladet
30 Aug 2010

Avhållsamhet

Det är mycket som jag älskar som jag måste förhålla mig kallsinnig till. Avhållsamhet för att få vara frisk och glad de flesta dagar.Inget som jag lider av, för det mesta. Men nu är det nästan ett år sedan jag arbetade tillsammans med Eva, Marie och alla andra i vår emaljgrupp.

Marie och Eva i kyrkstugan
Det var så härligt att få veta att vi kanske har en chans att få komma in i verkstaden igen, ganska snart, och jobba och glömma allt annat.

För nu när vår gräsmatta har kolonier med flugsvampar och alla skolor har öppnat sina dörrar då känns det som om jag inte klarar av att avhålla mig längre.Från alla de häftiga färgerna, fotoemulsionen och bildrastreringen. Att undvika att sitta i dammet och värmen och lyssna till alla berättelser som bara rullar fram över borden.

Vackert men farligt


Höstlängtan.

söndag 29 augusti 2010

Är det frivilligt?

Läs denna artikel om religiösa klädkoder. Svenska Dagbladet har publicerat en artikel av Jesus Alcala som väcker många tankar.
En som återkommer är ett möte med Thomas Gür, då ledarskribent på högerkanten och med turkisk bakgrund. Han hävdade att alla som bor i Sverige ska följa de regler som vi har beslutat om i demokratisk ordning i riksdagen.

Men de regler som vi inte har beslutet om riksdagen på grund av att vi inte kunde förutse att de skulle behövas, måste alla följa dem?

Läs! Och fundera.




Dagens Nyheter Weekend
29 Aug 2010

Klockan fem

är det fem grader ute. Himlen brinner. Jag lyssnar till en kör av fåglar. Tonarten är inte gemensam, men kraften i sången får mig att vakna.