lördag 25 september 2010

Fånga dagen

Tog omvägen förbi Kyrkbyn. Höstens alla färger sprakade i den klara eftermiddagssolen. Klev ur bilen och bara andades. Njöt av röda rönnar, gula björkar och det ståtliga kyrktornet. Några minuters andrum mellan den myllrande ateljén och kvällens begivenhet.

Vaknade före fyra

släppte ut Celina.
Hon ylade. Hon skrek.
Ramlade ner till dörren för att få lugnt och tyst. Somnade om i min säng i ateljén. Lycka när klockan hunnit bli halv sex. Kaffedoft, två kalla tidningar på bordet och ilande blått ljus. Nu har den börjat. Ja, den tid när vi får vakna till blått i några minuter innan den lilagrå hösthimlen tar över.

fredag 24 september 2010

Blå morgon

Trots grå moln och tungt fuktigt ljus är morgonen blå. Hela dagen finns det en blå ton när jag tittar ut över älven i Norra Sunderbyn. I Evas fina lilla stuga och ateljé får jag dricka varmt ingefärste. Det är bra mot höstförkylningar.
 Dagens arbete är att beskriva vinterforskning på Luleå tekniska universitet. Det känns fruset. Men inte för tidigt. Igår fick jag hälsningar från Kiruna där den första snön föll. Härligt tycker J som åkt norrut från Dalälvens utlopp.

 

torsdag 23 september 2010

Sent vaknar

Läs i DN här om Eric Gerhardsson i Gällivare som inte vill vara Sverigedemokrat längre. Här finns en artikel ur NSD.

Aspens löv darrar

 I dag är dygnet ljust i tolv timmar. I alla fall där höstsolen skiner.
Jag värmer mig framför kaminen, och mediterar när jag ser hur de gula löven dalar ner mot marken.

Höstdagjämning heter det.

Gråsudd,
fukthalka,
daggkristyr.

Samtidigt så försonande, så öppet för trevliga påhitt.
Hösttrist skulle man kunna säga. Jag väljer att kalla det en dag med plats för bak, kreativitet och god läsning.

Äntligen, ropade jag när J kom hem med Vi Läser

Men jag var inte lika glad när jag la ifrån mig nummer 3.

Är det någon som kan läsa bildtexten på denna sida?
Vad står det därborta under lilla My? Grönt är vackert och skönt. Men inte läsvänligt.

Inte en enda oförutsägbar bok eller författarpresentation. Vad har hänt?Det undrar jag som längtade efter att Vi Läser skulle komma ut när Ann Lagerström var redaktör.

Gnällig känner jag mig.

Men det var en besvikelse att öpnna det nya numret. Jag vill tillägga att det beror nog på att jag har så höga förväntningar. 

Särskilt efter att ha provat på Yourlife- tidningen som ser läsandet som en accessoar. Då tänkte jag för mig själv, vänta bara snart kommer Vi Läser och sopar banan med er.

Ja,! Vi Läser sopar banan med de som ser läsandet som en viktig accessoar, men jag hade önskat mig att redaktionen hade klivit ett steg längre. Överraskat mig mer.

Igår trodde jag att

jag hörde fel. Det kunde väl inte vara sant. Ja, att FI och Gudrun Schyman har fått 30 procent av rösterna i Simrishamn?

Men det är det.


Grattis Hammenhög, Brottby och Skillinge.

Grattis Hammenhög och alla andra
Dagens Nyheter
23 Sep 2010

onsdag 22 september 2010

Varför tror etablissemanget att de kan sopa

Sverigedemokraterna under mattan? Tror de att alla problem försvinner om de slipper se dem?  Det är jag säker på att det  är fel.

Gör något åt missförhållandena som de senaste tio åren ökat allt mer.

Prata inte.

Skapa nya regler för bostadsbyggande. Se till att alla har en chans att vidareutbilda sig. Sluta tvinga ungdomar jobba gratis. Ge alla en chans. Där de är och efter deras förutsättningar.

Då är jag säker på att behovet av missnöjespartier minskar.

tisdag 21 september 2010

måndag 20 september 2010

Det kan inte låta bli

att regna fast solen skiner och det är sensommarvarmt.

Socialdemokrat i Norge
Dagbladet
20 Sep 2010

Danmarks mest lästa
Jyllands-Posten
20 Sep 2010

Här är nästa artikel
The Wall Street Journal Europe
20 Sep 2010

Ni som vill läsa vad som skrivs utanför våra gränser
International Herald Tribune
20 Sep 2010

Idag vaknar

Celina kvart över fem. Morgonen är en helt annan. Halva himlen är lilamörk och grå. Men i väster finns en strimma av ljus och hopp.
Fukten ångar. Min Norrländska är alldeles tung av dagg. Celina hon vaktar trappen. Ingen får komma upp på vår altan om hon får bestämma. I alla fall inte Sixten. Grannens fina katt.

Hon tänker inte hon handlar på instinkt.
Det gäller att vakta det man har för annars....

Jag försöker hitta det som kunde vara positivt idag. Något som kunde ge ett framtidshopp. Och det vore om alla slutade stigmatisera den andre, oavsett vem hon/han är. Då skulle inte så många känna sig oönskade och utanför. Då skulle vi inte ha behov av att peka ut en inre fiende.


Där nere finns Amandus skog. Där nere rinner älven som förser så många med energi. Där nere vid stranden debatterar gäss och svanar varenda höst. Det har inte förändrats. Men vår syn på vilka vi är är inte densamma idag som innan valet.

söndag 19 september 2010

Dimmig valdag

Celina är min väckarklocka  denna mörka dimmiga morgon. Klockan är bara fyra när hon kliver upp på min huvudkudde och säger till mig att nu är det dags. Dags för att öppna dörrarna till den svarta morgonen. Dags för att hälla upp mat.

Det håller jag inte med om. Men vem har en chans mot en katt som har bestämt sig. Snubblar upp och trampar snett på en av sandalerna som jag glömt på golvet. Glasögon, yllekofta och ömma tår. Ner ska jag för att få tyst och somna om. Men utanför fönstren finns ett spirande ljus och jag fastnar.

Celina, hon trippar mot grannens katter. Jag brygger kaffe. Tiden står alldeles stilla. Men ändå inte. Det blir ljusare och ljusare.

Dimman blir tjockare och tjockare. Jag hinner tänka: Är det profetiskt? Och jag hinner känna efter. Det är ju så tyst. Inte en enda fågel kvittrar, inte en enda bil rullar förbi på stora vägen, inte ett enda malmtåg dunkar där borta i skogen. Det är bara tyst och grått och sammetsfuktigt.

Och då känner jag att jag längtar efter ett rum där vi alla får vara de vi är och där vi alla har tid att se våra medmänniskor. Det är nog det jag kallar hem. Det rummet önskar jag fanns inte bara här och nu. Utan alltid överallt.

Nu ska jag klä mig fin och fixa god mat. För det är valdag och demokratin den vill jag fira.

PS: Här är den första analysen av vad de fem största dagstidningarna har skrivit inför valet. Och vi hade rätt, så rätt, när vi reagerade på hur nyheterna presenterades i DN och de andra tidningarna.