lördag 2 oktober 2010

Martin Ljung

De allra sista blommorna i rabatterna
Fingal Olsson är död. Ja, Martin Ljung smedshalvan från Notviksverkstaden i Luleå har dött 93 år gammal. Han var en mycket speciell man.

I början på 1990-talet utsåg Norrländskans läsare honom till alla tiders Lulebo. Och J och jag fick i uppdrag att dela ut priset.
En kall marskväll 1992 stod vi i kulisserna på Vasan. Martin Ljung då 75 år hade bestämt att han ville ha sitt pris på jobbet. Peter Harrysson tog emot oss som halvklädd kerub men Martin han hade hunnit klä sig civilt efter den komiska föreställningen. Vi lämnade över diplom och en enorm blombukett. Men det bekymrade inte Martin Ljung. Han tittade på mina nya röda skor med lädersula och undrade hur jag skulle kunna ta mig hem.
Stolt berättade han att hans Jaguar stod i ett varmgarage i närheten och att han gärna skjutsade mig var jag nu skulle.
Jag tackade nej. Det har jag ångrat sen dess. Jag halkade i mina nya röda skor. Martin Ljung, han körde förbi i sin flotta bil, och tutade.

fredag 1 oktober 2010

Nykokt siden

Inspirationen kom och så satte jag igång. Blandade tryckfärg och tryckte. Lät det torka. Kokade. Tvättade ur. Strök. och fixerade. Skapade färgfält med gutta och så fick det torka. Målade. Hängde ut över natten. Målade och lät det torka i fyra timmar. Kokade i en timme. Tvättade ur och lät det torka i solen. Tolv timmars jobb och resultatet. Två. Sidentyg.

Ljuvligt rått

när dimman rullar in från älvens svarta vatten.
Igår när jag lyssnade på radion så hörde jag hur dimman skulle rulla in i alla Norrlands älvdalar under natten. Det gjorde den med besked. Tur att solen steg upp lika stark som hela denna vecka. Strålarna har på bara några minuter lyckats skrämma iväg den fuktiga råa luften..

Inga dubbdäck än, men kupévärmare och motorvärmare på. Om inte annat så för att minska avgaserna.

torsdag 30 september 2010

Solglitter

Tänk att det är så här fint idag, också. Det kan jag kalla tur.

Dagens Croneman
Dagens Nyheter
30 Sep 2010

Rektorer har ett stort ansvar

för att alla barn ska få lära. I Svd berättar skolläkaren Josef Milerad om varför de inte tar det. Inte av ovilja utan för att alla kan tolka de kunskaper som finns om inlärning enligt egen agenda. Ska skillnaderna mellan olika kommuner och olika skolor fortsätta att vara så stora som de är?

Dagens erbjudande:Vila på Storgatan

Hela stan var full med folk igår. Kvällsöppet, musik i alla gallerior och på Storgatan fick alla som ville vila en stund. Vi fick låna säng, kuddar, nallar och Muminböcker. Vilken idé!

Hur ska kvinnors arbete få samma värde som mäns

Eva Nordmark ordförande i SKTF vill ha en statlig kommission för att höja kvinnors löner. Läs mer här. Men Jenny Wennberg ledarskribent på Arbetarbladet i Gävle och krönikör i NSD anser att det krävs mycket mer. I dagens tidning , eller här kan du läsa mer.

Jag trodde att jag visste när jag var 20 år. Men nu är jag allt mer osäker.Män och kvinnor som har makt reser allt fler hinder. Barn måste helt plötsligt ammas till de är äldre än, ja, hur länge måste de ammas för att kvinnornas löner ska hållas nere.

Hur stor rabatt ska vi ge? För tio år sedan var löneglappet 15 procent. Och nu är det ännu större. Den del av löneskillnaden som inte går att förklara.

Det är mer en en miljon kronor under ett liv som vi kvinnor subventionerar männen med. Den skillnaden tror Alliansen att underbetalda kvinnliga städerskor ska betala åt medelklasskvinnorna. Jobba mer och låt en lettisk städerska med en månadslön på 10 000 kronor fixa löneskillnaden! Det var budskapet som Maud Olofsson gav sina väljare.

Är det goda fäder som ska fixa så att deras döttrar får samma lön som grannarnas söner? Eller hur ska löneskillnaderna minskas?

onsdag 29 september 2010

Om kläder

S har vunnit en tävling på nätet om dagens OUTFIT...med en bild som de stylade för två år sen. Grattis. Kul för henne som fick tre säsonger med en amerikansk tv-serie.

Så viktigt är det hur man klär sig för många. Det är modebloggarna som har flest läsare. Det är hur vi ser ut som diskuteras före vad vi säger.

Sanna Rayman på Svd:s ledarsida tycker däremot inte att det är viktigt vad vi har på oss när vi ska gå och rösta. Jag är helt uppfylld av vikten att alla går och röstar så jag tycker inte att det finns några skäl som håller för att låta bli. Och naturligtvis spelar det ingen roll hur man är klädd. Men för mig är valdagen en högtid och därför sätter jag på mig mina nya höstkläder.

Sen går vi hem och äter en god middag.

Luleå två grader

men här är det riktiga minusgrader. Det börjar bli tunt med höstlöv i björkarna. De flesta blommorna har frusit. Borta i skogen dundrar ett malmtåg fram. Ljudet hörs allt mer nu när löven ligger på marken. Kylan hjälper också till att förstärka dunket från vagnarna. S har tänt ljuslyktan och låtit den lysa hela natten. Tack, tänker jag när jag travar upp till brevlådan. Lyktan lurar mig att tro att det är varmare än det är. Locket på brevlådan kan man inte lura, det är iskallt.

Råhet

Lyssnar förstrött på radion. De talar om vad som händer med de soldater som befinner sig i Afghanistan.

Ett reportage i Norge har öppnat ögonen på dem som finns hemma. En av soldaterna från Norge säger: Det är bättre att vara i strid än att ha sex. Är det någon som är förvånad? Inte ledningen för den svenska armén i alla fall. De har undersökt hur soldaterna påverkas av att befinna sig i strid och kommit fram till att det är så här alla påverkas.

Jag för min del är övertygad om att det är tiden vid fronten, tiden då soldaterna ska undvika att bli skadade och dödade, tiden med osäkerhet, tiden då de lever sida vid sida med en fiende som ger de stora skadorna. Både för de enskilda soldaterna och för vårt samhälle.

tisdag 28 september 2010

Älvpromenad

Jag fick en stund i värmen från eftermiddagssolen med tystnad och solglitter. Nu fylld med energi.

Kolla in om du har lust

Det blev en strålande

septembermorgon idag igen. När ljuset kom så började debatten nere vid älvens vatten. Jag undrar om svanar och Kanadagäss kommenterar vädret eller pratar om bästa vägen söderut. Ännu har inte isen på älven lagt sig över natten. Ännu simmar de omkring och dyker efter småfisk. Längst där nere har luften en vass egg. Det är som om vinden från norr inte fylls med samma energi när den glider över vattnet.

I mörkret tröstade jag mig med

att tända en lykta. Tänk att ett ljus kan göra så stor skillnad. Imman på glaset värmdes upp och ljudet från vägen berättade, att redan nu före halv sex rullade bilarna i en enda lång konvoj. Nu var jag inte ensam.

måndag 27 september 2010

Mamma titta!

S ropar på mig när hon är på väg ut.
Och jag ser.
Ropar tillbaka.
Vilken tur att varje kväll har en ny föreställning vid älven!

Efter en iskall natt vaknar jag och tar på mig den tjockaste koftan
 På morgonen är det skogen som lyser.
Gräset som glittrar.
Och jag tänker vackert, lika vackert men på ett sprödare vis.

Bibliotekskramare liksom jag
Dagens Nyheter
27 Sep 2010

söndag 26 september 2010

En känsla till

Ibland är kvällshimlen så vacker att den blir ful.

En känsla

En nåd

Igår kväll gick vi ut i mörkret och tömde vattenröret. Stjärnorna gnistrade i kapp med den tunna isen på marken.
Vi hann.
Nu slipper vi köpa ett nytt rör till våren.
Idag när jag gick ut i gryningen klev jag genom en vägg av iskyla. Slipprigt halt.
Celina droppade ner sina tassar i markfrosten. Hon ville inte följa med till brevlådan. Jag fick toffla fram i mina sandaler gjorda för sommarbruk.
Amazing Grace med Janis Joplin mötte mig när jag kom in. Det är en nåd att få uppleva dessa tidiga, tysta, krispiga, glansiga morgnar.