lördag 30 oktober 2010

Nya äventyr i sidenverkstaden

Det är kul med applikationer med ny struktur. Tänkte jag och började måla och tryck nya sidentyger. Det ska bli spännande att se hur jag lyckas med att sy fast dem på det hala ormande tyget.

Hon är läcker.
Audrey från tidigt 50-tal i riddräkt från anno dazumal.

Det är inte bara jag som hantverkar idag. J räddar brevlådeställningen. Den har ruttnat. Efter tolv år finns bara fibrer kvar.

Inte i min vildaste fantasi

Hur gick vulgärargumenten före valet? Skrämselpropagandan om hur neddragningarna inom äldrevården skulle döda människorna som är beroende av vård. Inte ens i min vildaste fantasi hade jag kunna se framför mig att detta skulle kunna ske. Men läs om denna 85-åriga kvinna från Hörby som inte finns mer.

fredag 29 oktober 2010

Det hjälpte

inte. Jag hoppades och hoppades i morgonmörkret. Men inte fick vi sol och frostkristyr för det. Istället hänger det sammetsmjuka regnet i luften och ljuset suckar sig genom de blågrå molnen. Fem kassar till soptunnan. Dammråttor stora som monster. Allt är förberett för en riktig hösthelg.

Ökar vårt internetbruk

könsskillnaderna? Anna Laestadius Larsson skriver i sin krönika om unga män.

Vad händer om pojkarna sitter vid datorn och spelar spel och tittar på film? När flickorna använder sin tid vid datorn till kommunikation.

Kommer det att märkas?

Hur då?

En hel del att fundera över.

Nu sitter jag här i mörkret

och hoppas på att morgonen ska se ut så här när ljuset kommer. Men chansen är inte så stor. SMHI har redan berättat att det är tre plusgrader.

Nu rabblar Gunnar Axén, m, ordförande i socialförsäkringsutskottet samma mantra om och om igen. Ingen drabbas av att förlora sin sjukförsäkring, alla mår bättre av att bli fattiga och leva på 5 600 kronor i månaden.

Tänk jag hade hoppats på att han och andra t ex Ulf Kristersson, den nya socialförsäkringsministern, skulle lyssna på de som drabbats av alliansens felaktiga beslut. Men nej! Inte en chans. Bäst för alla med svåra sjukdomar är att vara sjuka, fattiga och helt utanför alla socialförsäkringssystem!

Annars blir de sjuka deprimerade enligt Gunnar Axén.

torsdag 28 oktober 2010

Nu är jag säker

att hela moderatledningen behöver gå kurs hos Institutet mot mutor.
Var går gränsen för mutor? Ingen som vet, ingen som vet.
Var går gränsen när att valda politiker förlorat väljarnas förtroende?
Jag tror att jag vet.
Så fort de tar emot gåvor och arvoden från någon annan än partiet, den valda församlingen eller deras ursprungliga arbetsgivare,(gäller de som inte har arvode på heltid).

Koppkakeblogg

Någon har bakat i mitt kök. Regnet slog mot fönsterrutorna och nattmörkret var ogenomträngligt när jag snubblade in i köket. Vilken tur att det stod ett fat med så fina muffins och lyste upp arbetsbänken. Bakféerna ligger fortfarande och sover.

Vilken skola! Vilka fina pedagoger. Vilken ledare!




Svenska Dagbladet
28 Oct 2010

onsdag 27 oktober 2010

Solen kom fram

och nu värmer den Amandus skog och alla ängarna.

Om att ta emot en gåva

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten  tog emot en resa till Pau i sydvästra Frankrike av oljebolaget Shell. Sedan dess har hon hyllat bolagets miljömedvetenhet på sin blogg och i riksdagen.

Hon tycker inte att det är ett problem att folkvalda låter sig bjudas på resor av multinationella bolag. Hon anser inte att hon blev påverkad av resan.

Sedan bjudresan har hon skrivit om Shell 13 gånger.

Bombhot

Bombhot på jobbet. Polisen vandrar runt med sina sökhundar. Undrar vilken vilsen varelse som skrivit hotet.

Kvarglömd glädje

De lyser som små solar. De får mig att le. Mina fina vårpenséer. Kvarglömda.

De har klarat många kalla nätter och flera ordentliga snöfall. De är helt fantastiska.

Lite penséegener borde vi alla få. Då skulle inte vintern kännas så tung.

Tänk att kunna njuta av kyla och snö. Utan alla lager med kläder.

Tänk att kunna vandra barfota i snön.

Tomater får fiskgener för att klara kylan. Penséegener känns mer lockande. Förr skulle ju alltid en vacker människa vara som en blomma. Nu vet vi att en härdig människa är som en pensée.

Blommar trots alla hinder.

tisdag 26 oktober 2010

Martin soldat i Afghanistan

berättar om att de svenska trupperna har säkrat permanent närvaro i byarna, på Brännpunkt i Svd.

Läs här vad Dramatenchefen tror




Dagens Nyheter
26 Oct 2010

Ljusjakt

Pressar fram ljuset ur det tunna snötäcket ner mot älven. Bilden ser ut som en lek i akvarell. På andra sidan mot vägen står J och väntar. Taxin är sen. Där är det granarna som som lyckas dra till sig de få lumen som linsen ser.

Genom ytterdörren hör jag SMHI rabbla morgontemperaturer... Vilhelmina minus tre , Umeå minus ett, Luleå noll och Kiruna minus två. Det är den enda stunden på dagen då övre Norrland är garanterat närvarande.

Inne vid datorn läser jag en helt absurd artikel i DN om Marie-Louise Ekman chef på Dramaten. (Hon som tycker att hon är lågavlönad med en grundlön på 89 000 kronor per månad.)

Krigsmålad påstår hon att Stockholms kulturliv och Dramaten i synnerhet är förfördelade när staten delar ut sina kulturpengar. 

-Det finns ett Stockholmshat, påstår den ilskna Dramatenchefen. När hon har fått veta att Stockholms kommun satsar 10 miljoner kronor på Stadsteatern.


 Vi andra som älskar att njuta av kultur vare sig den finns i huvudkommunen eller någon annastans undrar hur stor del av kulturbudgeten som går till Stockholms län, 60 procent, 75 procent eller ännu mer?

En stor del måste satsas i Stockholm där de flesta av de statliga muséerna och de statliga teatratrarna och orkestrarna finns.  Annars fanns ingen Opera, ingen Dramaten, inget Nationalmuseum, eller Naturhistoriskt museum. Bland mycket annat.

Tänk om alla regioner i vårt avlånga land skulle tänka som Dramatenchefen, då skulle hon få uppleva att hennes budget minskar.

måndag 25 oktober 2010

Alla vill ha en länk

och då får väl jag be om en jag också. Idag har två av mina favoritbloggar bett mig om en. Vill du länka till min blogg och vara med på en utlottning av alla mina vykort? Då skriver du en kommentar före den 5 november.

Länka och skriv en kommentar så får du två lotter.

Om Barbro Alving

kan Beata Arnborg berätta. I sin biografi krig, kvinnor och gud får vi följa Barbro Alving, BANG, eller Kärringen mot strömmen från födsel till död. En traditionell disposition har hela verket, lätt att fatta men svårt att följa vissa livslinjer.

Vi får veta mer än om vi läser BANG:s dagböcker som hennes dotter redigerat. Men vi får inte nå fram till Barbro Alving. Hon förblir den stora journalisten som redan när hon började på sitt första arbete sparade allt. Jag menar allt. Varje litet block, varje biljett och varje papperslapp. Hon liksom kollegan JOLO var redan från början övertygad om att deras gärning som journalister skulle få en betydelse. Allt detta och mer därtill vet vi som beundrat och läst det mesta av vad Barbro Alving och Kärringen mot strömmen velat dela med sig av. Men det vi inte visste var att hon redan som ung i Paris fann sin första och enligt biografin sin största kärlek. Maj Elfvik utbildade sig till modetecknare när Barbro var i Paris för att lära sig franska.

Mötet med Maj och hur deras förälskelse påverkade Barbro Alvings fortsatta liv har ingen tidigare skildrat.


 Vi som läst Kärringen mot strömmen har väl alla trott att Viran, dvs Loyse Siöcrona, var det stora kärleksförhållandet i hennes liv.


 Läs om Barbro Alving och hennes tid. Läs om hur hon skildrade allt som hände från 1929-1987. Det var en annan värld men en som vi behöver minnas.

Måndag

 Morgonens mörker och kyla får mig att undra varför vi överhuvudtaget tvingar oss upp. Varför står vi ut när de kalla vindarna attackerar och det enda ljuset på himlen är en måne till hälften gömd bakom moln?

Hur ska vi kunna vakna när inte ens katten vill gå upp? Celina hon bara sträcker ut sig och suckar. Rullar ihop sig till en bulle och sover vidare.

Klockan i rummet slår ett slag. Är den halv sex, eller halv sju? Hämtar tidningen och slår vad med mig själv.
Den är ... halv sju. Det har hunnit gå mer än en timme sen jag började jobba vid datorn.

Nu börjar dagen, det hörs. Nu finns det en strimma ljus i öster. Nu tänds ljuset i fönster efter fönster. Och skolbussen rullar förbi.

En helt vanlig vardag. En måndag.

söndag 24 oktober 2010

Norrbottens populäraste blogg

Isas blogg från Piteå som innehåller allt från formgivning till förlossningspsykoser utsågs till Norrbottens populäraste blogg i Haparanda igår. Läs och se vad som är inne. Grattis Isa!

En professor på besök

Oj, det är idag som Ebba Witt Brattström ska föreläsa på Kvinnobiblioteket.
Vårt fina bibliotek där det är så lätt att hitta de böcker som jag vill läsa. I år har det funnits i 20 år.
Jag som har börjat baka en fransk citronkaka.

Det får bli kakbak och en snabb uppfräschning innan vi åker iväg. En söndagseftermiddag att se fram emot.

Vad är det som händer

i Malmö? Här är en berättelse från Sydsvenskan.

Blå bilder

Blå ögonblick. Varken tidningsbilen eller malmtågen bryter den stillastående söndagstämningen. Ingen tidning i brevlådan, ingen debatt vid älvens strand, bara tom tystnad.

Allt är öppet för nya tolkningar. Det finns plats för att vända upp och ner på gamla sanningar.

En favorit som jag läste denna vecka är att det är dyrt när 19 mil snabbspårsjärnväg med 25 kilometer tunnlar och 143 broar kostar lika mycket som en tunnel på 8 kilometer genom Hallandsåsen.