lördag 5 mars 2011

Nu är det vårvinter

 Det har jag bestämt. Nu glittrar snökristallerna och vinden ser till att vi snart ser grönt. Därför är det lite annorlunda här från idag.

Nu är väderprognoserna politiska

Regeringen kräver bättre väder. Ja, att SMHI gör tillförlitliga prognoser. Det skriver DN om idag. Och jag kan hålla med om att prognoserna för Norra Norrlands kustland kunde vara mer rättvisande.  Undrar om det går att förändra? Då skulle turistföretagen i Luleå skärgård i alla fall kunna locka fler besökare.

Vårvindar friska

-Det är alltid så fint väder på din födelsedag, säger Linnea när hon kommer in genom dörren. I sin hand har hon ett presentkort till vår 20-åring.

Ja, det är ofta fint väder i början på mars. Det finns bildbevis från alla kalas.

Så här var det igår:

Här är vinterns rester
Himlen speglar sig
Tio varma grader och gatan blir en spegel av smältvatten
Isen ligger fortfarande tjock och snön glittrar i vinden
Ebeneser solar sig

fredag 4 mars 2011

Hur känns det

när temperaturen stiger från minus massor till tio varma grader på bara något dygn?

Jag letade efter ett svar och fann denna bild.

Så här känns det när solen leker i smältvattnet och luften är ljum.

Nu är familjens tonårstid slut

Idag är det 20 år sedan S föddes. Det var en kall och blåsig marsnatt när vi for in till BB i Boden. På den tiden fanns det inget sjukhus här i byn. Jag hade min fårskinnspäls på mig inomhus. De gamla fönstren på sjukhuset var otäta och jag ville inte frysa.

Det var nog att föda barn.

S föddes fyra veckor för tidigt. Hon var en skönhet, liksom idag.  Hon var 46 cm lång och vägde 2,5 kilo.

Idag kan du läsa hennes blogg här.

Öppenhet är ordet denna vecka

Vårvinterns första takras
Denna vecka prövas vår grundlag. I den står det att alla som arbetar inom offentliga verksamheter har rätt att uttala sig och larma om felaktigheter.

Men har vi som medborgare rätt att få veta vad som händer inom försvaret?

Det anser miljöpartiets spåkrör Peter Eriksson. Han undrar vad som hände i  Afghanistan, för ett år sedan när när tre personer anställda av det svenska försvaret sköts till döds. Han anser att riksdagsmännen i försvarsutskottet fått en friserad version av hur det hela gick till. Peter Eriksson kräver öppenhet om vad som kommit fram i den utredning som gjorts. I 19:s chef Olof Granander som var styrkeledare i Afghanistan anser att det inte finns mer att tillägga.

Öppenhet och rätt att uttala sig till massmedier kräver den ambulanssjukvårdare som larmade om sin arbetsplats förra året. Han har sedan dess fått veta att han inte har rätt att uttala sig. Nu har han anmält landstinget till Justitieombudsmannen. Har de anställda i landstinget rätt att berätta om missförhållanden?

Kommunalrådet Karl Petersen kräver öppenhet av styrelsen för Lulebo. De har tagit ett beslut om att Anders Sandberg, verkställande direktör, får gå i pension när han blir 62 år. Karl Petersen  föreslog att kommunfullmäktige skulle vänta med att välja den nya styrelsen för Lulebo. Den gamla har valt att inte svara på de frågor som kommunalrådet ställt.

Vi på NSD:s redaktion är stolta och glada. Våra kollegor Lena Tegström i Boden och Bo Torbjörn Ek i Luleå är nominerade till Guldspaden. Deras reportage om överförmyndarnämnden i Boden, som ledde till mer öppenhet, och att alla ansvariga politiker fick avgå, kan vinna det mest prestigefyllda priset för grävande journalistik. Läs hela artikelserien här. 


Luleå kommun betalar en kvarts miljon för en HEMLIG reklamplan. Det handlar om kommunens varumärke. Vilka hemligheter kan en sådan innehålla? Det får vi veta eftersom att offentlighetslagstiftningen ger alla rätt att läsa de brev som kommer till kommunen.

Är lodjursjakten olaglig. Det vill Naturskyddsförningen att regeringen ska pröva enligt de EU-regler som gäller. EUs regler slår fast att ingen jakt får ske under parningssäsongen.
 I fjällen har det stormat. I södra Västerbotten i Stekenjokk hade vinden en fart på 350 km i timmen eller 42 sekundmeter. Vid Riksgränsen gick det knappt att gå.torsdag 3 mars 2011

Läs

Varsågod, en länk till min favorit Croneman. Han hymlar inte med orden, Riktig svenska enligt min lärofader Erik Wellander. Pang på.

Kola inte vippen. Vi vill läsa dina krönikor varje vecka.

Läs kommentarerna

Efterlysning

Tänk vad glad jag blev när jag plockade upp brevet ur brevlådan. Men det var tomt. Är det du som har sänt mig meddelandet som försvann på vägen?

Det låter som om huset står och hoppar.

Vinden tar tag i fönsterluckorna och sliter i hakarna.
I natt har jag legat och lyssnat till ljud som hörs när vinden tränger in i husets alla vrår. I skorstenen har stormen stönat. På bron har allt bara blåst sin väg.
Tallen har slängt iväg en grov torr gren över vägen. Björkarna har kastat av sig alla tunna trassliga, de där som liknar hår.
Vid vägen står soptunnorna och glappar. Om jag kunde förstå deras språk hade jag fått veta nå't.

onsdag 2 mars 2011

Aurore-Hurra för förändringen!

Morgonrodnad. Tänk att ljuset kom tassande redan klockan halv sex.

På radion hör jag hur Peter Eriksson, miljöpartiets språkrör, kräver att dödsskjutningarna i Afghanistan ska utredas. Offentligt. Det ger ett hopp om att vi ska få veta vad som händer där borta. Både med det afghanska folket och med de anställda soldaterna.

Hoppfullt sjunger bofinken och snön rasar från taket. Doften av vår finns som en aning om vad som komma skall. Markus Hellner visar dessutom sin storhet när han inte tar sportreportrarna på allvar. Han förstorar varken förluster eller segrar. Cool; är han.

Men Fredrik Reinfeldt vår statsminister har inget att säga om demokratiupproret i Mellanöstern. Han påstår att han sagt att demokrati är överordnat allt annat. Har vi hört när han eller Carl Bildt hyllat demokratiska rörelser i Jemen, Saudarabien, Palestina eller Libyen... Stabilitet var ordet vi hörde. Det har de gemensamt med Göran Persson fd statsminister.


Hurra för mars! Hurra för alla människor som slåss mot diktatoriska ledare! Hurra för att vi får vara med om att se hur världen förändras!

Moderaterna hävdar valfrihet men det gör inte juristerna

I texten uttalar sig Lars Björndahl (m) en politiker som travat på samma gata i hela sitt liv. Elever kan han tvångsflytta från skolklasserna. Men själv har han aldrig flyttat från den lilla ö på ön där han lekte som barn.

Dagens Nyheter
02 Mar 2011

tisdag 1 mars 2011

Ambivalent

Ser ni Bodil Malmsten på bilden?

Nej, men ändå. Hon finns där i rekvisitan som en rebus för dem som har ett kulturellt kapital.

Farfars stora fåtölj tillsammans och golvlampan med hemvävd skärm. Alla travar med böcker.

Hela scenografin är en lek med det vi tror att vi vet om Bodil M. På samma lekfulla sätt bjuder hon in oss till hennes konstruerade bild av författaren- är det Bodil M som står där och berättar? Eller är det Bodil M som spelar en roll? Texterna är personliga och väl valda, men är de privata? Får vi veta något om människan Bodil, eller är det personen Bodil som gestaltar sina texter?

Alla frågor som finns där,som gör föreställningen mer spännande, ja, mer öppen. Det är jag som får skapa mig en uppfattning. Det är jag som blir en del av de två timmarna på scenen. Jag tror att det är just det som gör att tiden bara försvinner och att vi alla hade kunnat lyssna till minst en text till.

Gårdagens upplevelse


Dagens Nyheter
01 Mar 2011

Ännu ett exempel på att alla unga ska jobba gratis! När ska de tvingas att betala för att arbeta, arbetsmarknadsministern?
Dagens Nyheter
01 Mar 2011

söndag 27 februari 2011

Jag hittade "gigot"

Igår var det fest. Moster, och mamma och jag skålade i fransk cider på min födelsedag. Vi njöt av alla fina tulpaner och den första krukan med påskliljor.

I butiken hittade jag "gigot", lammytterfilé, något som jag letat efter i många år. Aldrig förr har jag ätit så gott lamm.

Hemma i Luleå jobbade den andra delen av familjen. Teater mellan 14-22 stod på den enes agenda, jobb, jobb och jobb som vanligt för den andra. Den tredje hon fixade middag. Ibland blir det bara så. En fest här och en där och så fick vi prata och skicka bilder med mobilen.

Dagen efter är ganska grå och rå. En dag gjord för att läsa och upptäcka alla böcker från förr.

Jag har hunnit läsa ut min reselektyr den mystiska "Döden på en blek häst" av Amanda Hellberg. Den är en modernare och mindre komplicerad historia än"Cromwells huvud". Ni vet den där deckaren i engelsk universitetsmiljö som Carina Burman har skrivit. Miljön är halva tjusningen i bägge historierna.  Eftersom att jag är engelsk-college- universitetsromantiker så gillar jag bägge.

Se där två lästips en vanlig februarimorgon.