lördag 12 mars 2011

Härdsmälta

Igår trodde BBC att det det är rimligt att tro att det blir en härdsmälta. Idag har det hänt. Läs The Guardian, Svd, DN och Le Monde.

Hur ska det gå med kärnkraftverket i Simu tvärs över Bottenviken?

S hon sa helt kallt när vi lyssnade på vad kärnfysikprofessorn på BBC berättade att Mamma det är därför vi inte ska ha kärnkraftverk!

Minus massor i mars

Minus massor klockan halv sju
Solen väckte mig och jag hoppade glad ur sängen. Svepte in mig i vinterkappan och klev ut barbent med tofflor på.  Det ilade och gnällde.

Hela jag registrerade väderomslaget. Gårdagens nollgradiga gråvind med snöyra har blivit riktig vinter med lysande vit nysnö. Det är så ljust mot öster att ögonen inte vänjer sig.

Stabilt.

Jag är glad. Upplyft. Och känner mig helt lätt. Det är helt underbart att se hur de långa skuggorna skiftar mellan lila, blått och turkost.

Och vi som vaknar tidigt vet att solen värmer marskylan. Till lunch droppar det från taken.

fredag 11 mars 2011

Goda nyheter

Ibland blir jag helt lycklig. Det är jag nu. Det verkar som om vi ska jobba i tre dagar med emaljen i april. Jag längtar.

Har ni sett

bilderna från Japan. Vattnet slukar allt på land. Men i bildens nedre vänstra hörn får tittarna veta att den japanska yennen har förlorar stort i värde. Det är tydligen viktigt enligt CNN:

Jag sitter här och skäms över min förra rubrik här på bloggen.

En olycka kommer sällan ensam

I Svappavara hotas gruvbrytningen. Miljööverdomstolen säger nej. Men hoppet är det sista som lämnar oss människor.
- Det är inte alls säkert att brytningen på Gruvberget måste stoppas. Det slutsatsen har David Berggård, ansvarig på länsstyrelsen för gruvfrågor, kommit fram till

Mer än en kilometer ner i Kirunagruvan skedde ett ras på torsdagen. Ingen var där när det skedde. Nu utreds vad som skett.


Säg den olycka som kommer ensam. Nu hotar det tyska reseföretaget Detour med att sluta anordna resor till Kiruna och fjällen. Det beror på att SJ har ställt in tågen för att det har varit kallt i vinter. Det finska statliga järnvägsbolaget har dock inte ställt in ett enda tåg på grund av kyla.

I vinter har tågen till Kirunafjällen stått stilla på grund av SJ:s beslut


Kirunaborna har fått leva utan värme och varmvatten då det har varit läckor i fjärrvärmesystemet. Håll ugnsluckan öppen, föreslår Tekniska verken.

Olyckor sker även ute på havet. Klockan var tjugo i sex på måndagsmorgonen när besättningen på M/S Risoluto fick oväntat besök i Luleå skärgård.Det var isbrytaren Atle som gjorde gjorde ett jättehål i fören.

Socialstyrelsen hotar nu Piteå kommun med ett vite på en miljon kronor om inte inlåsningen av äldre på demensboenden upphör. Socialchefen Mikael Lekfalk anser att kommunen inte har råd med varken vitet på en miljon kronor eller med att ha tillräckligt med personal om nätterna.

Men allt är inte olyckor, politiska beslut och oro för att arbeten försvinner. För en vecka sen fick Norrbotten och Sverige sin första internationella medaljör i konståkning sedan 1932. Alexander Majorov tog bronsmedaljen på juniorvärldsmästerskapen i Sydkorea.

Vintern har återkommit för en stund. Snöyran fyller på snölagren över hela länet.Två namn hörs från radion: Håkan Juholt och Carin Jämtin. Det är de två som socialdemokraternas valberedning föreslår som ny partiledning. Vad partiet tycker får vi veta veckorna fram till kongressen i slutet av mars.


Tryck på de färgade länkarna så kommer du till artiklarna.

torsdag 10 mars 2011

Spännande?

Jag undersöker snöhänget på taket samtidigt som radion ropar ut två namn: Håkan Juholt och Carin Jämtin. Först undrar jag vad dessa namn har gemensamt. Sen begriper jag.

En rekommendation

Jag vill rekommendera denna artikelserie i Svenska Dagbladet. Här får vi veta vad som sker när skattepengar blir privata. Hur fokus på övervinster förstör vård och utbildning. Oj! Det var inte meningen eller?

Och jobbskatteavdraget har helt ätits upp av elpriserna. Skattepengar som även de flyttas från utbildning och vård till övervinster i privata och statliga bolag.

Drömmar som stannar kvar

Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir lämnar Café Flore
Eva Swedenmark skriver om sin dröm om att ha en egen bostad i Paris och om drömmar som alltid finns kvar.

Jag har länge haft samma dröm. En liten, liten studio i ett tyst kvarter bara några steg från folkvimlet. Tänk att få vakna i 14:e arrondisment och känna doften av diesel, nybakat bröd och en slinga rök från en fransk cigarrett. Det vore så roligt att få vandra på rue des Plantes ner till stationen i Montparnasse. Att får ströva på rue de Rennes upp till Café Flore vid Boul Saint Germain. Där skulle jag sätta mig ner och skriva mina bästa berättelser nånsin.

Det lustiga är att i min dröm är jag 20 med en 50-årings livserfarenhet.

Mitt i mitt drömmande ringer det på min dörr. Där står en annan Eva med två fina gåvor från hennes resa till 5:e arrondisment. Hon har många resor kvar till sina barnbarns hörn i Paris.

Vad drömmer du om? 

Vad är vår?

En evig fråga när alla celler i hela mig längtar efter att,

det ska vara ljumma vindar varje dag,

det ska vara smältvatten som strömmar och porlar,

det ska vara ljust både när jag vaknar och när vi äter middag,

det ska vara fågelsång när jag öppnar dörren på morgonen,

det ska vara snöfritt så att jag kan gå ner till älven utan att plumsa i drivorna.

Idag sjöng fåglarna en duett när jag kom ner i köket. Det var ljust och den våta snön gör att allt verkar tina en bit till.

Början, så kan vi väl kalla denna dag.

onsdag 9 mars 2011

Solen skiner och vi

sitter och äter semlor. Massor med semlor, kvinnor och vårkänslor. Kvinnodagen, fastlagstisdag och vårvinter.

Det finns hur mycket som helst att fira. Och det finns hur mycket som helst att fundera över.

Mest om människors lika värde, överallt, hela tiden.

Vi ser glädje och kamp, i nordafrika, men borde vi inte kämpa vidare så att alla har samma värde här.
 
Det verkar behövas både hos Kommunal i Jönköping och polisen i Stockholm.

I Jönköping har ordföranden öron känsliga för samtal på andra språk än svenska, och polisen i Stockholm har svårt att läsa svenska lagar innantill.

När svårigheten att orka med andra språk än svenska nådde offentligheten fick både fack och företag skämmas och ta bort regeln om att bara svenska var tillåtet på arbetsplatsen. Nu när vi får veta att polisen bryter mot de regler som gäller juridisk hjälp till personer som hotas av avvisning får vi hoppas på förändring. Ja, EU-medborgare som har rätt att vara här i tre månader kan skickas hem om polisen bestämmer så, enligt deras tolkning av lagen. Oj! Riktigt så är väl inte våra lagar skapade...

Blå anemoner är vårvintertröst för ögon trötta på vitt.

Stygn vid stygn

Poesi!

Det mest poetiska jag vet är Britta Marakatt-Labbas fina broderier. En bildkonst som alla borde känna till. Tänk att få ett brev från norr med hennes fina bildberättelser. Denna heter Rymdskepp II.

tisdag 8 mars 2011

En present


Här är våra fina fårskinnssittdynor som Signe och Astrid kom hem med igår. Det var så omtänksamt av dem. Vi har varit runt och tittat i minst tre år utan att köpa några. Nu bestämde de och då blev det genast inköpt. Nu slipper vi frysa om baken om tidiga morgnar.



Var hittade de honom?

"Ta en italienare t e x han pratar högt och vitt och brett, det säger kommunalsordförande i Jönköping. Han tycker att det är helt i sin ordning att arbetsgivaren bestämmer vilket språk de anställda talar på sina raster.

Söderläge

Jag ser ut över Bottenviken och känner mig som en del av hela världen.
Vatten förenar.

Inget kluckande men en oändlig rymd. Inga krusiga vågor men knastrande iskristaller.

Det känns helt överkomligt att ta en promenad ner till Ålandshav.

måndag 7 mars 2011

Vårsalongen

Jag hann aldrig dit. Till Vårsalongen på Liljevalchs. Men här är en länk till konstverken..

Trots att rutan är full med damm

lyser solen rakt in i mina ögon. Bländad före åtta på morgonen, det är länge sen.

Idag är en dag med massor av små måsten. Jag överväger om vi ska baka semlor inför morgondagen, eller om vårt frossande i helgen är nog. Tårta med S och massor med goda kakor hos grannen M. Födelsedagsfirande upphöjt till två.

Medaljerna i skiddpåret har ingen missat,

men hur många vet att Alexander Majorov, Luleå KK, tog Sveriges första BRONSMEDALJ i JVM i konståkning. Här åker Alexander på Luleälvens is inför Melodifestivalens första deltävling i Luleå.

Tunga arbeten kan bara män ha, eller?

Försäkringskassan klassar arbetet i kassorna i livsmedelsbutikerna som "LÄTT coh RÖRLIGT".


Svenska Dagbladet
07 Mar 2011

söndag 6 mars 2011

Sjung om ljus och ljumma vindar

njut av sol och glittrande snö.

Det är speciellt att vakna till det apelsingula ljuset en tidig marsmorgon och att se hur våren kommer allt närmare. Känslan av att längta ut. Doften av vår som anas där solen ätit upp snön. Kvittrandet i den gamla granen utanför bron.

Då styr vi mlle Renault österut. Då rullar vi till Torne älv. I bilen hörs Jacques Brél.

Vilken fin bild

Den här boken skulle jag vilja köpa.


Le Monde
06 Mar 2011