lördag 30 april 2011

Timbros tid

Jag måste bara le, t o m de som är livrädda för att ta ordet feminism i sin mun har fått nog, de ser att Timbro lever i det förgångna. I Timbros värld är det mammorna som väljer att vara hemma med barnen för att slippa bli chefer. Det är väl så vi ska tolka den senaste pamfletten. Här är kritik som kommer från, ja, från vilket håll?

Klockan fyra

väcktes jag av solen i mitt fönster. Jag kunde inte låta bli att gå ut och njuta av det varma gula ljuset. Det är som om vi bor vid en het strand i tropikerna. Men som vanligt var det en shimär. Några små kalla grader kylde och en lätt dagg fuktade det som börjat spira.

Med sådana vänner...
Svenska Dagbladet
30 Apr 2011

fredag 29 april 2011

Vårtecken-tussilago och betongkolosser

Jag älskar att jorden längs med Mariebergsvägen i Gammelstad är fylld med emigrerade tussilagor. Varje år blommar de före allt annat i den fjärrvärmeuppvärmda jorden. Jag kan knappt låta bli att börja sjunga alla de där sångerna som vi sjöng till orgeln i klassrummet med fröken Ruth. Nu är det riktig vår!

Uteserveringarna på Storgatan  i Luleå öppnar. Glassboxarna är fyllda med nya strutar. Och Fritz Olsson-tomten ska förfulas med en butiksgalleria och ett högt hotell. Glädjen över öppenheten mot ljuset och norra hamn varade i ett år. Nu sätter bygget igång.

Det kanske är så att både stora betongkolosser och små vårblommor frodas i det ljuva vårregnet. Isen håller i alla fall absolut inte för att gå på. Det fick två hundar och deras matte uppleva. Men allt slutade lyckligt.

I Kiruna diskuteras nedläggningen av centraloperationsavdelningen. Har verkligen alla aspekter tagits fram? Nej, säger de läkare som arbetar på sjukhuset. Nedläggningen innebär att färre läkare kan få sin utbildning i Kiruna.

LKAB har haft sin bolagsstämma. Ny ordförande blir Lars-Åke Helgesson fram 2012. Företaget går bra nu när efterfrågan på pellets ökar i världen. Vinsten för det första kvartalet har fördubblats jämfört med 2010.

- Jag tror alla föräldrar ibland är lite blåögda, säger föräldern Ola Engfors. Han kom till föräldramötet om drogmissbruk i Sävast. I Boden ökar missbruket bland eleverna.


Samerna i Rans, Vapstens och Umbyns samebyar vann målet om renbetesland i Nordmaling. Efter 14 år i olika domstolar slog Högsta domstolen fast att renarna får vinterbeta på privat mark. Nu börjar förhandlingar om hur skogsägare och jordbrukare ska få skador som renarna orsakar ersatta.


För 24 år sedan vandrade jag tillsammans med en kollega vid Törefjärden. Vi slogs med myggen, testade myggmedel och lyssnade efter vad som skulle ske. I buskarna fanns soldater som sökte efter u-båtar. Ibland small det. Lars Lindberg som då var ansvarig utgivare och Chefredaktör på NSD berättar i veckan om vad han fick uppleva. Jag och min kollega fick se helikoptrar som hovrade och höra några smällar från, ja, det vet vi ju inte ens idag. Men några grodmän eller ubåtar såg vi inte.torsdag 28 april 2011

Så fult

Gå in och titta på vad som ska ersätta Fritz Olssonhusen. Det är något av det fulaste jag sett.

Aprilmystik

Blå på ett annat sätt är morgonen så här i slutet av april. Ljuset dansar som älvor i den sibiriskaärthäcken. Ultramarinvatten och kobolthimmel med lite turkost.

Marken är gul. Men björkarna de skiftar i violett. Det är som om ljuset har tvättat fram en helt ny palett.

onsdag 27 april 2011

Go'natt

En HD-dom

Renskötsel får ske vid kusten. Det domslutet kom idag. Tre samebyar i Västerbotten har vunnit över jordägare i Nordmaling efter 14 år. Läs mer här.

Åter till 1987

Idag sitter vår f d chefredaktör på första sidan i papperstidningen. Lars Lindberg som han heter var chef sommaren 1987 när försvaret jagade u-båtar i Törefjärden. Nu berättar han att befälhavaren i Boden visade en bild på en ubåt i Törefjärden och hemligstämplade allt.

Jag minns hur myggen surrade och hur mina rosa sandaler bytte färg när jag vandrade vid fjärden och lyssnade till helikoptrarna.

Sommaren 1987 var det verkligen kallt- ja, det kalla kriget ven runt knutarna. I flera år jagade försvaret ubåtar i Hårsfjärden i Stockholms skärgård, nu hade jakten flyttat upp till Bottenviken och Kalix skärgård.

Det fanns u-båtar där ute; det var säkert sa alla.

Men jag kunde inte ta det hela på allvar. Brist på värnplikt var en orsak, minnen från Haga slott en annan. Nu var det i alla fall  min tur att titta på försvarets åtgärder.

Tråkigt och långtråkigt var vi säkra på att det skulle bli, därför slog vi två myggor i en smäll. Vi passade på att testa myggmedel när vi ändå var tvungna att vistas ute en hel kväll. Det medel som jag hade strukit på mina armar, ben och fötter stank, och var så starkt att färgen på mina sandaler försvann. Jag kom till Töre hamn i rosa sandaler och åkte hem med silverfärgade...

Kvällen var solig och det var helt ljust när en helikopter började släppa ner , ja, vad de skickade ner i vattnet vet jag ju inte, bara att det small och att vattnet stänkte och steg upp. Klockan var snart halv tolv på natten  och pressläggningen var inne. Det blev en telefonare till redaktionen, jag och min kollega rapporterade vad vi hörde och såg, sen for vi mot Boden.

Vi mötte en kompis som hade sin kusin bland soldaterna i buskarna ute vid hamnen. Han berättade att alla trodde att det var ryssar som övade landstigning. Vi trodde inte att det var sant. För oss som väntade där i hamnen på vad som skulle hända var det mer troligt, att explosionerna i hamnen klockan halv tolv var en uppvisning för att vi skulle rapportera om insatsen.

Inte ett tecken på en invasion.

tisdag 26 april 2011

Milt regn

Milt
Åh, vad jag gillar att det är sammetslent ute i det milda vårregnet. Det trummar lite förstrött efter den första intensiva skuren. Fåglarna ropar allt högre och nu ser jag mest vatten överallt. Till och med i älven. Regnet doftar. Lugnet ger ro. Klockan är bara fem i sex och inte en minusgrad så långt molnen når.

måndag 25 april 2011

Nu ska luktärtorna

läggas i blöt. Det enda projektet som jag tänker börja med innan vi kan så direkt i landet är att förgro luktärtor. Jag har tre sorter, Lathyrus odoratus, vildluktärt från Sicilien, Black knight, och Painted Lady.  Jag får börja med att lägga fröna i blöt i 24 timmar. Sen ska jag peta ner dem i jorden och hoppas på nya doftsensationer. Och det blir en överraskning när jag får se blommorna. Jag har helt glömt hur de ser ut.

Fler tips om fröer finns här.

söndag 24 april 2011

Påskknoppar

Det är mindre än en vecka sedan snön låg vit överallt. Men... naturen är förunderlig. Överallt spirar det och de första knopparna sväller redan på buskar och i rabatten. Storspoven sjunger och jag bara njuter i den starka vårsolen.
rabarberknopparna lyser upp jordgubbslandet

Scillan vilar i skuggan av syrenen

Syrenen knoppas 

I kryddlandet börjar gräslöken växa

Tänk att det bara är några dagar sedan vi fick skotta fram dörrarna på uthuset för att komma år sommardäcken.