lördag 19 november 2011

Hela havet stormar

Min mycket specielle far sa:

 Jag vill inte vara med om det här. Det är som om hela världen gungar. De som inte följer lagar och förordningar får högsta vinsten. De som är hederliga får stå i skamvrån.

Det var förra året när vi satt bakom huset och pratade en stund. Den sista, innan han blev så trött att han inte ville prata mer.

En mardröm.

 Det var hur han upplevde det Sverige som moderaterna och de övriga i alliansen är på väg att skapa. En man som hela sitt liv levt som en mycket konservativ väljare och medborgare. Kulturkonservativ, inte nyliberal. Idag läser jag att Sten Nordin moderat finansborgarråd i Stockholm har sålt ut 60 procent av äldreomsorgen till rikskapitalbolag.

Han vill att de gamla demenssjuka ska få en äldrepeng och välja boende själva. Ultramarknadsliberal är Sten Nordin. Då slipper han ta sitt politiska ansvar. Då kan han lägga ner fullmäktige och sitta vid sidan om och bara se på hur riskkapitalbolagen tar över hela äldreomsorgen. Tänk vad skönt att kunna skylla på de gamla sjuka när skattepengarna samlas på hög i skatteparadisen.

Roger Mogert, socialdemokrat, är mycket frågande. Det finns ju inga partier som moderaterna och folkpartiet som ropat, skrikit och tjatat om kommunalt självstyre. Nu ska regeringen bestämma över vilka typer av äldreomsorg som finns i den minsta kommun.

- Som enkel kommunpolitiker kan jag tycka att det är barockt att staten ska bestämma hur vi sköter vår äldreomsorg.

All forskning visar att den viktigaste kvalitetsfaktorn i alla äldreboenden är personaltätheten. Hur många utbildade undersköterskor som arbetar på golvet bland de äldre. Det är den enda faktor som garanterar att de äldre inte får liggsår.

All forskning visar att privata äldreboenden har 10 procent lägre personaltäthet. Och många fler liggsår. Dessutom har de privata vårdgivarna i Sverige färre heltidstjänster och fler tinanställda som påverkar att regler och rutiner inte följs.

Min far avslutade sina dagar på ett sjukhem som drivs av Attendo care. I den kommun där han bodde fanns inga val. Alla boenden drivs av riskkapitalbolag. Inte 60 procent som i Stockholm, utan 100 procent.


Nu polisanmäls tjänstemännen i Vällingby-Hässelby.

fredag 18 november 2011

Favorit Anna

Läs Anna Laestadius Larsson och njut.

Bilskumpad mjölk en ny delikatess

 Maria Larsson, äldreomsorgsminister, kristdemokrat, är berörd av hur de äldre behandlas av Carema. Socialstyrelsen får in allt fler anmälningar om missförhållanden. Men Varken Maria Larsson eller moderata statsministern Fredrik Reinfeldt tar initiativ till att förändra lagarna som gäller upphandling av äldreomsorg.
 -Det här är bara enstaka fall. Detta är inget stort problem, låter statsministern hälsa.

Maria Larsson är helt säker i sin tro på att de multisjuka äldre som finns på våra vårdboenden kan välja själva var de ska bo. Tvärtemot vad all forskning visar.

Vi som varit med och stått i kö vet att det oftast inte finns några val. Antingen säger man ja och får det som finns, eller så får man stanna hemma.


 Och så till något helt annat.

Hur långt måste mjölken till skolorna i Luleå färdas innan barnen får dricka den?

Varje dag åker mjölken från mejeriet på Bergnäset ner till Umeå innan den återvänder och serveras i skolornas matsalar. Eleverna får inte "sjörullad" mjölk i glasen, utan E4-skumpad dryck.

Ni som åker längs med E4:an norrut från Sundsvall ser Västernorrlands länssymbol det färgglada Y:et som Bengt Lindström skapat. Denna vecka har en bluff med bilder avslöjats. De var inte målade av Bengt Lindström.


Jag undrar verkligen om det är möjligt att upphandla vård, skola och omsorg utan att en för stor del av skattepengarna hamnar där de inte gör nytta. Det är en nackdel. Den andra är att om man privatiserar våra skattepengar så kan de användas utan att vi medborgare får någon insyn. Gymnasiet får mer än 2 miljarder kronor mindre och nu minskar dessutom anslagen till äldreomsorgen.

Läs mer här.


Lite tidsfördriv har jag gjort här.











torsdag 17 november 2011

Payne's grey

Tänk att det kan vara så olika. Ena dagen skimrar älven av rosa ljus. Den andra är det herr Paynes gråa skuggor som sveper över vattnet.
Olika på ett spännande sätt.
Olika som en tillgång

Denna gråa dag rullar berättelsen om Carema vidare. Nu vet vi att före detta politiker, numera debattörer i tevesoffan, sitter eller har suttit i bolagets styrgrupp. Kristina Axelsson Ohlin före detta moderat finansborgarråd i Stockholm och Vidar Andersson politiksredaktör för Folkbladet i Norrköping, socialdemokrat, har tagit emot arvode för att tipsa Carema om hur de ska formulera sina anbud. Enligt Vidar Andersson har de fått 20 000 kronor i år.

Deras heder var billig!

Kristina Axelsson Ohlin blev så rädd att hon såg till att hela hemsidan på nätet togs ner. Hon hoppades att ingen skulle få veta. Men tack vare att det finns ett företag som gör skärmdumpningar på allt och sparar dem som dokument, kan alla se hur hennes namn finns bland de andra i gruppen.

Sveriges television har fått ytterligare ett problem bland många andra. Hur ska de förklara att Kristina Axelsson Ohlin och Vidar Andersson sitter i direktsändning och debatterar Carema?




onsdag 16 november 2011

Illrosa älv

Efter all gråhet får vi uppleva en chockrosa kvart.

Doften av rosmarin

En handfull varma grader och nu skördar jag rosmarin igen. Det doftar promenad på en stenig stig vid stranden nära Bastia. Dofter är fantastiska de ger mig resor till platser långt borta i minnets labyrinter. Jag tittar ut på den blågrå höstonsdagen men finns bland grus och sten ovanför det salta havet.

Ska han sluta väga blöjor?

Caremas vd , Carl Gyllfors,vill bestämma kvalitetskraven för den svenska äldreomsorgen! Är det ett aprilskämt tänkte jag när jag läste rubriken. Men det är på allvar. Han tror att verkligen att de är lämpade att sätta reglerna för svensk omsorg av äldre sjuka personer.

Ska han sluta väga blöjor och börja mäta liggsår?

Tänk vad en liten vd kan gno för att slippa förlora pengar på sina aktier och optioner i bolaget.

Jag undrar varför inte debattartikeln är en annons. Läs den här.

tisdag 15 november 2011

Det finns hjältar, Marta Szebehely, professor i socialt arbete, är en.

 Marta Szebehely säger både på teve och i radio det som är självklart.
- En person som är gammal och svårt sjuk, en person som har demens kan inte välja vård.

- Ansvaret för att vården är god måste politikerna ta.

När hon har jämfört kraven som ställs på de bolag som får kontrakten på äldrevård i Sverige och USA har hon sett en skillnad.
- I Sverige har vi tillit. Vi utgår från att de som får använda våra skattepengar gör sitt bästa. Men det är det ingen som tror i USA.

Därför har USA rigida bestämmelser som vårdbolagen måste leva upp till.


 Men Thomas Idegard fd ordförande i moderata ungdomsförbundet framhåller en vårdpeng som lösningen på alla problem.

Han tror att om bara de gamla får välja själva så löser sig allt. Och då flyttas ju ansvaret från politiker och vårdbolag till våra gamla sjuka anhöriga.

Marta Szebehely, hon har sett i sin forskning att det inte fungerar alls.

- Gamla sjuka människor vill inte byta. Har de dålig vård vet de ju inte om det finns bra vård någon annanstans. De flesta lider och tiger. Och det är ju inte vad vi vill uppnå.


En annan sak som vi alla här vid älvens strand undrar över är varför ingen söderut ställt krav på fler överföringsmöjligheter från kraftverken i norr. Nu när denna outgrundliga regering har infört högre elpris i södra Sverige då först undrar de som har den ekonomiska makten varför är det på detta viset. De som stred för att införa den nordiska elbörsen. De som drev upp elpriserna genom att hålla kärnkraftverken stängda under den kalla årstiden.

Ni som alltid påstår att kärnkraften är säker. Ja, den är säker som reglering av elpriserna. Men säker när en dammsugare kan slå ut ett kärnkraftverk?

måndag 14 november 2011

Instängda händer

Jag vaknar till en mardröm beskriven av Camilla, en av de unga kvinnor som utsätts för övergrepp på våra rättspsykiatriska kliniker. Hon har varit svårt sjuk och skadat sig själv. Istället för att få adekvat vård har hon straffats av vårt samhälle. Vi har låst in henne med mördare och män som begått våldtäkt. Och när hon fortsätter skada sig själv låser psykiatrikerna in delar av hennes kropp för att till slut stänga in henne i en isoleringscell.

Det är P1 morgon som berättar Camillas historia. Sofia Åkerman berättar om hur vi har satt i system att låsa in unga kvinnor med svåra psykiatriska symptom i en ny bok. Hur tvångsåtgärder används som straff och inte som vård.

Jag får lära mig tre nya ord tvångshandskar, tvångshjälm och förebyggande bältesläggning.

Detta är ingen nyhet. Men allt upprepas år från år ändå.


söndag 13 november 2011

Vinter utan snö




En sak undrar jag över; vilket är farligast? Kärnvapen från Frankrike, Storbritannien, USA, Ryssland, Israel, Indien, Pakistan, Kina eller från länder som inga har?