onsdag 1 februari 2012

Massor med prat

I morse vaknade jag till en rar äldre dam på P1. Hon berättade att hon arbetat som sjuksköterska och att hon och hennes man lyckats arbeta ihop till sitt hus i Tyresö. Hon var upprörd över att unga människor använder ord som klasshat.
- Dom som bor i Saltsjöbaden betalar skatt som alla vi andra. Det är dom som jobbar. Dom där ungdomarna utnyttjar bara våra välfärdssystem.

Jag hoppas att damen är rar, i betydelsen sällsynt. Eftersom att hon missat alla förändringar på arbetsmarknaden. Därför att hon har missat att de som jobbar som riskkapitalister mycket sällan tar ut någon lön. De tar istället ut kapitalvinster i något skatteparadis. Och med hjälp av ett Visa-kort kan de ta ut sina pengar enkelt  i Sverige.

Det är många som nu avslutar sitt arbetsliv eller som har gått i pension som inte har upplevt det alla ungdomar lever i varje dag. Trots att de sköter sina jobb och ha sin arbetstid ojämnt fördelad över veckorna får de inte fast jobb. De kan gärna ha sju dagars arbetsvecka med halvlånga pass för att ha en dag ledigt och sen ha arbetsvecka på mer än 50 timmar för att avsluta med två lediga vardagar. Utan fast jobb. Bara korta kontrakt. Om de är lyckligt lottade. De andra jobbar på timme och rings in dag för dag. För att inte glömma att alla får börja sitt jobb med att arbeta gratis i många veckor. Det kallas praktik.


Sen ringde en ung kille från Farsta. Han känner klasshat sa han. Med det menade han att det upprör honom varje dag att det är så stora hälsoskillnader mellan Saltsjöbaden och övriga Sverige. Han ville att politikerna ska utjämna skillnaderna så att vi alla har en chans att leva ett någorlunda gott liv.

- Det vinner alla på, sa han.

Men det tycker inte den sista talaren i P1. han tycker att alla har sig själv att skylla. Är de sjuka så beror det på att de inte har skött sin hälsa. Och sjukdomar beror inte på inkomststskillnader och brist på utbildning.

- Det är gratis att promenera, poängterade han.

Och missade att den högre sjukligheten i områden där låginkomsttagare bor beror på att vården inte är utbyggd och tillgänglig. Hur många läkarmottagningar finns det per capita i centrala Stockholm? Hur många finns det i Husby, eller Älvsbyn? Dessutom visar alla undersökningar att de som arbetar i vården tar höginkomsttagare på större allvar. Vilket enligt samma undersökningar beror på att vi alltid lyssnar mer till dem som har samma språkbruk. Jämlikheten beror alltså på en massa små saker som tillsammans påverkar våra liv. Allas liv. Ju lägre jämlikhet ju lägre hälsa hos hela befolkningen visar FN:s undersökningar.






2 kommentarer:

Jane Morén sa...

Tack för du skriver det jag skulle velat säga om jag lyssnat på programmet! Den där okunskapen är verkligen farlig, tillvaron har förändrats så mycket och jag tycker det är ens skyldighet att uppdatera sig på dagens verklighet innan man uttalar sig om vad andra borde göra eller skulle kunna göra för de gjorde det i en helt annan tid.

Granne med potatisodlaren sa...

Tack Jane! Jag blir alldeles matt när jag hör människor säga så mycket otänkta saker. Det är så vanligt att de som lämnat arbetslivet tror att tiden är densamma som när de var unga.