fredag 1 juni 2012

Förtroendeförlusten

När vi kliver in i ett flygplan och sätter oss ner, då lämnar vi över vårt liv i andras händer. En situation som inte alla är bekväma med och då kallas de flygrädda. Det går att leva med flygrädsla även om många resor tar lång tid.

När vi kliver in i ett väntrum och sätter oss ner för att vänta på en läkare är vi helt beroende av att läkaren tar rätt beslut. Då är det lätt att bli rädd. Då krävs det att både läkare och patient har förtroende för varandra. Vi har ju inget val. Vi måste mötas. För det finns inga alternativa vägar när vi behöver hjälp.

Bo Torbjörn Ek och Mikael Nyberg har gjort spännande reportage om de läkare som arbetar på frilanskontrakt. De kallas stafettläkare, och kostar mer än de läkare som är anställda av landstinget. När läkarna säljer sig till högstbjudande vinner de men till vilken förlust! Ja, förtroendeförlusten är monumental.

Aldrig lika inför lagen

Såg ni teveprogrammet om Lundsberg och de andra riksinternatskolorna. Då såg ni att Lundsberg utmärkte sig genom att söka bidrag för elever som skolan inte hade rätt till. Skolan fick statliga skolpengar och kommunala, men egentligen var det helt fel.

Det visar sig att det är helt riskfritt för Lundsberg att göra så. Det finns ingen som kontrollerar skolans uppgifter. Det finns inga regler som gör att skolan kan tvingas betala tillbaka de för höga bidragen. Skolan kan lugnt behålla de över 3 miljoner kronor som de fått felaktigt.

Tänk er att en ensamstående mamma skulle ta emot 200 kronor för högt bostadsbidrag. Vad händer då? Jo, förutom att hon måste betala tillbaka pengarna direkt, kan hon dömas för bidragsbrott. Alla som tar emot bidrag måste kunna alla regler, annars begår de brott. Så står det i bidragsbrottlagen. En lag som gäller alla privatpersoner utan resurser att verkligen ta reda på vad reglerna betyder, ja, på det sättet som Lundsberg har ekonomer och jurister som kan tolka bestämmelser och regler.

Vad säger det om vår tid? Kanske att det spelar stor roll vem som kan bli brottsling när politikerna stiftar lagar. För inte är det rektorer på anrika internatskolor som blir åtalade. Inte ens när skolan blundar för de brott som eleverna begår på skolan.

Men de som behöver stöd av samhället för att överleva är potentiella brottslingar till de har bevisat motsatsen.


torsdag 31 maj 2012

Bäst på mycket

"Fina Loreen! Minns när hon kom till KS och satt länge vid I:s säng och peppade henne att fortsätta sjunga när hon blev frisk."


Så skrev min fina vän när Loreen vann i Baku. Tänk att så många som minns innerliga möten med denna artist. Hon är bäst på mycket.


Men jag väntar på vad vår statsminister ska säga. Jag tänker inte upprepa hans groda igen. Bara rekommendera en bok som kommit ut i Frankrike. "Ils sont devenus francais. Dans les secrets des archives". Den berättar om alla franska ikoner som har en ickefransk bakgrund. Charles Aznavour, Serge Gainsbourg, Picasso, Zola, Sylvie Vartan osv


Visst blev de fransmän!  Boken recenseras i Svd. 










onsdag 30 maj 2012

Grå arbetskraft

De tre ryska äppelträden ska vara härdiga. De kom till när tsaren styrde över folk och fä. När livegenskapen levde kvar. Då skapade trädgårdsmästarna utan för Sankt Petersburg arter som skulle stå emot både kyla, sjukdomar och hårda tider.

Hårda tider var det även här. Statarna fick inte lön i reda pengar förrän 1945.

Idag har vi fått en arbetsmarknad med uppdragstagare. Företag hyr in personal som får sämre villkor än de fast anställda. Utom inom de områden där det finns en stort brist.

Därför tjänar en läkare som hyrs in mer än en som är anställd. I bland mycket mer.

Läs om ortopeden Per Morberg här.

Det är inte alla läkare som vikarierar som gör så här. En del ser på sig själva som människor som borde leva upp till etiska och moraliska minimikrav. De vet att deras utbildning till största delen är betalad av skattebetalarna. De tycker konstigt nog att den vanliga lönen går att leva på.

Förr var privat arbetsförmedling olaglig. Det berodde på rädslan för att lönerna skulle dumpas. Idag vimlar det av olika "bemanningsföretag" som håller nere lönerna för de flesta, utom för dem som kan använda sig av bristen på speciell kunskap.

tisdag 29 maj 2012

Det bidde en tumme

4 400 jobb på fyra år.Ja, så många jobb skulle skapas för utförsäkrade inom kulturarvssektorn. Det berättar TT idag. Hittills har 25 jobb blivit av. Ett jobb i Mölndal där allt administreras.

Årets 1 175 jobb står tomma.

Kommer ni ihåg glädjen över att dessa jobb skulle bli av? Alla skulle vinna. De som behöver ett jobb och institutionerna som behöver anställa.

Det bidde en tumme eller hur man ska sammanfatta.

måndag 28 maj 2012

Ska både flyktingar och läkare tvingas flytta?

Erik Ullenhag, folkpartistisk integrationsminister, i denna regeringen förkunnar stolt att de flyktingar som inte flyttar till jobben ska bli av med sina bidrag.

Jag undrar när arbetsmarknadsminister Hillevi Engström moderat kräver samma sak av läkare som vandrar runt i Stockholm och väntar på att få sin specialistutbildning eller ett fast jobb.

Har ni någon gång hört att den kristdemokratiske socialministern Göran Hägglund har krävt att läkare ska ta de jobb som finns? Ja, så att våra skattepengar räcker till sjukvård över hela landet.

Berätta om ni hört någonting, för jag har inte hört ens en viskning, sedan Uppdrag granskning på teve visade att inte någon av de som gick ut för något år sedan från läkarutbildningen i Stockholm tänkte flytta. De skulle vänta ut de tjänster som de kunde tänka sig att ta.

I vårt län fattas 30 läkare. Det är dyrt. Det senaste året fick länsborna betala 145 miljoner kronor för stafettläkare. Läkare som missar information i journalerna, oundvikligt om man inte känner sina patienter, och som inte behöver ta något ansvar för att vården ska fungera i längden. Deras skyhöga avgifter betalas med att sjukhusen tvingas lägga ner verksamheter.

Jag vill verkligen veta om denna regering menar allvar. Ja, med att alla som kan ska lediga jobb.

En annan sak jag också vill veta; var finns de jobb som Erik Ullenhag talar om?


Läs mer om vad läkarbristen kostar i liv och hälsa i Torbjörn Eks och Mikael Nybergs reportage här.


Det är ett samarbete mellan Sveriges television och Norrländska socialdemokraten.

söndag 27 maj 2012

Siden på tork

Sidenkokeriet är avslutat och sjalarna hänger på tork. Är inte sjal nummer två lite blek? Skulle inte nummer tre behöva lite stuns?

Provar att fördjupa mönster och färg på en av sjalarna.

I väntan på att mönstret torkar far jag på en ateljérunda. Idag är det Öppen ateljé i hela vårt län.