fredag 10 augusti 2012

Rea

I år är det rea på tillit. Ja, billigt är det att använda skattepengar till lyxrepresentation och att lura till sig bidrag för ungdomsverksamhet. Det är inte nytt att makthavare blir fartblinda och inte fattar vad det kostar att slösa med skattepengar. Ja, det är ju inte bara pengarna som rinner ut i ingenting. Dyrare för oss som samhälle är, att vi förlorar förtroendet att skatterna förbättrar livet för alla.

Det borde SSU:s revisorer veta. Nu när ännu en förening och distriktet ska ha lurar till sig hundratusentals kronor för utbildningar som aldrig har blivit av.

Detta att fixa och trixa med medlemsantal och utbildningar är inte heller någon ny innovation. Där jag växte upp var det flera av de största ungdomsförbunden som höll på med samma sak. Fixade disko där inträdet också var en anmälan om medlemskap, tog skolkataloger och anmälde hela klasser så att de vann medlemsvärvningstävlingar, ja, det fanns massor som skedde helt öppet och som ingen vuxen lade sig i. Sen kom olika granskningar och det borde ha tagit slut. I alla fall om politikerna värnar om tilliten i samhället.

En annan diskussion som kommit upp denna vecka efter Lulekalaset är hur och varför de stora stadsfesterna tappar publik. Fyra lokala arrangörer ger sin syn på hur en festival skulle kunna nå fler och innehålla mer.

Det ska bli mycket spännande att se om något händer. Om vi upptäcker att allt är förändrat nästa sommar.

Men nu är det fortfarande sommarlov för alla som ska studera i höst. Om de får någonstans att bo. Aldrig har fler börjat läsa på Luleå tekniska universitet, aldrig har fler varit utan bostad. Till och med gymnasieeleverna i Kiruna har svårt att få bostad. Läs om hur det är att bo i Abisko och vilja fortsätta på gymnasiet.

Köerna till studentbostäder över hela landet är rekordlånga. Vilket säger en del om vad arbetsmarknaden kräver. Det finns inte samma arbetsmarknad för unga utan en examen som det fanns bara för några år sedan. Här i Luleå finns det chans att få ett studentrum efter en termin i de största universitetsstäderna ska man ha stått i kö sen högstadiet.

Det blir lite skevt när det inte är dina studieresultat som avgör om du kan börja studera. När du antingen måste vara uppväxt på rätt plats, eller kunna köpa en bostad om du ska kunna påbörja dina studier.









onsdag 8 augusti 2012

Överlevare

Vid körsbärsträdets fot lyser det. En krukros från förra sommaren har överlevt. Det gör mig glad. Ja, när växter som egentligen inte borde klara av vintern står pall och kommer igen. I våras vände jag på all jord som jag hade tömt ur förra sommarens krukor. Jag hittade både en lavendeltuva och en limefärgad Lysimacia nummularia, penningblad. Nu blommar bägge på den andra säsongen. Det är ovanligt.

Runt om finns penséer som är frösådda med vinden eller fåglar. På dem kan jag se att jorden inte är direkt näringsrik. De flesta ser ut som miniatyrer.

I den runda rabatten som förut fylldes med sommarblommor har vi satt ner julrosorna från förra julen, De har blommat hela sommaren. Nu undrar jag om de inte vet vilken årstid det är, eller om, sommaren här liknar december på deras ursprungsväxtplatser.


tisdag 7 augusti 2012

Är hon fartblind?

Hörde ni hur många gånger Annie Lööf sa förtroende igår när hon meddelade att Christina Lugnet inte längre är generaldirektör för Tillväxtverket.. Istället ska den före detta chefen arbeta på Näringsdepartementet med samma lön, gratis bostad i Stockholm och fria resor till Haparanda.

Jag tror att bägge två är fartblinda. Ja, att de inte ser att både representationen som Tillväxtverket och andra statliga myndigheter sysslar med och möjligheten att låta avsatta chefer sitta kvar på sin lön och sina förmåner sabbar vår tillit för att det är meningsfullt att betala skatt.

Glada är kommunen i Haparanda de får ju 30 procent i skatt.

Fartblindhet är inte ovanligt bland ledare som inte har en susning om hur vanliga människor lever. Jag minns Jan Mosanders reportage om ett biståndsprojekt i Östeuropa. Det var bara några år efter att muren hade rivits och en speciell biståndsorganisation för stöd till industrin i öst engagerade Björn Wahlström, fd SSAB.

Jan Mosander som arbetade på ekot i P1 frågade Björn Wahlström varför en så stor andel av projektets pengar användes till resor.

Då fick han till svar: För att jag ska hinna med att jobba med dessa frågor måste jag chartra ett plan ibland för att komma hem i tid.

Det var inte så att någon ville använda pengarna fel. Det blev fel för att ledarna för projektet inte insåg att inte några biståndsbudgetar rymmer resor i chartrade flygplan. De hade suttit så länge i vd-rummen och runt styrelseborden att de var fartblinda.

måndag 6 augusti 2012

Ömma röda axlar


Foto: Jan Bergsten

Rallarrosens cerisa blommor, rönnens röda bärklasar
och doften av torrt gräs
berättar
att det nästan är höst.

Idag är det den första dagen efter fem veckors ledighet som jag jobbar.
Det är både sol och regn på en gång.  Både ljust och mörkt.
Både roligt att vara tillbaka och lite sorgligt att tiden gick så fort.

Solbrännan från igår ömmar på axlarna när jag huttrar på väg till brevlådan.
Celina hon följer med och pratar.
Nu är det som vanligt. Nu är det vardag.
Förutom i Celinas matskål.
Nyfångad lax från Bottenviken fyller den.








söndag 5 augusti 2012

En Kir på altanen.

Foto: Jane Morén. 
Denna fina bild fick jag idag från Jane Morén. Vi är på Evas fina sommarö och njuter av intressanta samtal och kloka ord. Milton och Eva följer oss till båten. Där får vi lära oss att säga hejdå på Miltons vis.

Det är fantastiskt att vi har hittat igen varandra på denna webb. I onsdags tog vi Söderarm ut till Stockholms mellanskärgård där vi fick en hel eftermiddag tillsammans. Vi njöt av god mat, fantastiska efterrätter och av att få träffa fina Milton och hans mamma. Evas kollega Annika och hennes fina söner kom på besök. Det var en perfekt dag. En dag som vi alla kan ta fram när snön viner och sommaren är långt borta.

Tack kära vänner. På återseende.