fredag 16 november 2012

Är Gällivare en skidort i V-botten?

Denna vecka slog Annika Gustafsson från Gällivare igenom under de internationella hopptävlingarna i Flyinge. Hon hoppade över hela den svenska eliten och kom in på andra plats på sin egentränade Undine. Nu får vi se henne under första advent i Stockholm International Horseshow.

"Det är är ju en bra bok" sa en av mina yngre bekantskaper när jag lånade ut Morbror Knuts sorgsna leende. En av Katarina Kieris fina böcker. Nu har hon fått Astrids Lindgrens pris. Ett av många som hon har fått ta emot.

Eva Dahlgren turnerar igen. Inför spelningen i Norrbotten talade hon om hemma. Idag bor hon med sin familj i Stockholm och New York. Livet i den amerikanska storstaden beskriver hon som att vara i ett glas med brustabletter. Rätt långt från den stilla stad där hon föddes; Umeå.

Kommunikationer är ett hett ämne denna vecka när SAS lägger sitt nittionionde sparpaket och SJ vill sluta sälja biljetter på tågen. Men SJ fick ta tillbaka sitt förslag. Bland annat på grund av att EU har regler för att underlätta för äldre och funktionshindrade att resa.

En annan debatt som uppstod denna vecka var den om hur arbetsmarknaden fungerar. Spelar Arbetsförmedlingen någon roll? Eller vilken roll ska den spela? I deras senaste statistik har över 10 000 personer varslat från sina arbeten i Sverige. Under oktober månad.

Samtidigt finns det brist på utbildad arbetskraft. I vårt län har vi sett hur polisbristen i Malmfälten ökar. Denna vecka diskuteras olika förslag för att polisen ska kunna arbeta i Gällivare och Kiruna. Ett förslag som kom fram var att schemalägga alla poliser dagtid. Var det meningen att polispatrullerna ska åka från kusten när barn misshandlas i Kiruna? 36 mil enkel resa.

Det där med avstånd är inte självklart för alla. Ja, hur det ser ut norr om Dalälven. Hur var det nu? Ligger Gävle norr om Hudiksvall? Är det Sundsvall som är residensstad i Ångermanland? Är Gällivare en skidort 
i Västerbottensfjällen? Läs gärna, mycket gärna Clemens Poellingers berättelse om PO Tidholms bok Norrland. Men tyvärr är han helt fel i geografin. Men det är väl inte så viktigt. Eller? Boken försöker ju berätta om denna nonchalans mot de människor som bor och arbetar i Norrland.


onsdag 14 november 2012

Ändra lagen


Varför är det inte ett brott att sälja per telefon? Det har jag undrat länge. Varför är det inte så att de som vill ha säljare i sin lur måste anmäla det till Nixregistret? Jag kan inte begripa varför jag måste anmäla min telefon för att slippa säljare som ringer och stör. Dessutom tvingas jag att upprepa mitt NEJ vartannat år.



Visst var det sorgligt att se hur myndigheterna står handfallna inför det nya telefonbolaget som tvingar på äldre dyra telefonabonnemang. Hur de gör? Jo, de tar en lista över vilka personer som har skog och hävdar att de är företag!! Och företag har ingen ångerrätt. Varför stoppar inte åklagaren företagets möjligheter att fortsätta? Lås alla konton och utred! Då skulle ingen vilja försöka fulsälja onödiga saker till äldre.



Ändra lagen! Då skulle inget företag kunna sälja ett enda erbjudande utan att kunden skriver under ett kontrakt. Så var det förr. Det var därför ingen höll på med att ringa och störa oss. Dåliga erbjudanden på papper är mycket svårare att lura på oss.

Tunga skyar

Igår när jag klev fram över ängen som knastrade så trevligt gladde jag mig åt de vackra vyer som jag såg ut över. Jag tar lite bilder till imorgon var min tanke. Ja, så tog jag bilder av det som var i går. Och idag sitter jag här och lyssnar till den tunga blöta snön som dansar ner mot altanen.
Och visst var det vackert igår;


Snart får vi se hur det ser ut idag.

tisdag 13 november 2012

Prognoserna vi inte vill ha

Inga stjärnor lyser här, istället har ljuset börjat synas. Klockan är strax sex och gårdagens ösregn har bytts ut till en strålande klar iskall morgon. I skogen på andra sidan hörs att det redan är många som börjat jobba.

Det här stora kliven mellan regn och plusgrader till glittrande frost på bara några timmar ger lite spänning i mörkret. Vi vaknar till. En ny vardag med sol. För så är det bestämt. Alla dagar när det är lov eller ledigt har solen en annan plats att skina på.

Allt enligt de förutsägelser som många forskare gjorde redan i slutet av 1980-talet. Växthuseffekten kallade de klimatförändringarna. Vi skulle se hur isen runt polen försvinner allt mer för varje år som går. Nordostpassagen skulle öppnas och Golfströmmen svalna, av allt smältvatten.

Helt nya årstider fanns med i prognoserna. Den snörika vintern i norr, den våta vintern i söder, den blöta våren, den ännu blötare sommaren och den dyngsura hösten. Om det stämmer?

Måtte de ha fel. Inte bara för att vi skulle flyta bort med vattnet i älven. Utan också för att de som bor söderut behöver regnet. Deras prognos var då, för 30 år sedan, ökenhetta på sommaren och torka resten av året.

Det finns andra prognoser som jag hoppas aldrig slår in. I bakgrunden hör jag hur en trosviss ung kvinna tjatar om att alla unga har för höga ingångslöner. Det är orsaken till att de inte får några jobb. Men i studion sitter också en äldre man och efterlyser rätt åtgärder till rätt personer. Han berättar att många unga behöver utbildning. Dessutom anser han att de som arbetar behöver vidareutbildning för att våra företag ska vara konkurrenskraftiga i framtiden.

Den unga kvinnan hon efterlyser fler jobb utan ekonomiskt innehåll. Ni vet jobb som subventioneras. Var dessa arbeten ska ske och vad de som arbetar ska göra kan hon inte svara på. Eller vill inte.

Helt nya jobb? Eller jobb gamla som gatan? Det får varken vi eller andra veta.

För att knyta ihop morgonen tänker jag på att det goda med att den stora kylan inte har anlänt är att citrontimjanen doftar och lever i landet ute. Det hade varit en omöjlighet för 30 år sedan.




måndag 12 november 2012

Himla enkelt

 
De är så bortglömda,
äpplena ute på bron.
Åldrade i förtid.
Strålande vackra.

Inte alls som idag när regnet öser ner mot aladåbmarken där tjälen försvunnit. Klafs, klofs och en härlig doft av jord. Idag är det tid för att göra en enkel äppelkaka från Klarälvens dalar.

Sätt ugnen på 175 grader.Plocka fram 100 gram smör och 1 1/2 dl strösocker. Skär smöret i små bitar och rör socker och smör pösigt. Tillsätt det rivna skalet från en citron, en halv tesked malen kardemumma och en tesked vaniljsocker.
Rör ner ett ägg och 1 dl mjöl. Tvätta 3 stora äpplen. Skär dem i tunna skivor och rör ner dem. Bred ut den tjocka smeten i en smörad form. Grädda i 40 minuter. Servera med glass.

Den soliga kakan hjälper mot alla ruskiga höstväder.