torsdag 20 juni 2013

Lyxlir och fattigdom på samma gång

I midsommartid på uppdrag av kung Fredrik I drog Carl von Linné norrut till Lappland. När solen stod som högst var han gäst hos kyrkans man i Gammelstad. Han gick runt och studerade hur allmogen levde. Han lade märke till olika användningsområden för de växter som han mött på vägen. Vid älvens strand såg han till exempel hur kvinnorna använde torkad lav som inlägg i spädbarnens kläder. En tidig engångsblöja!

Carl von Linné blev en världens mest välkända forskare och botaniker. I vår tid är det den amerikanske presidenten som antagligen är lika välkänd runt om på vår jord. För 50 år sedan hette han John F Kennedy. Han reste till det instängda Västberlin för att visa sitt stöd till de människor som levde där mellan järnridån och väst i kalla krigets isande vindar. Denna vecka var det Barack Obama som följde sin företrädares fotspår. Han utlovade att de kärnvapen som producerades under det kalla kriget ska minskas ned. En tredjedel vill han skära ner.

En annan tredjedel som är aktuell denna midsommar är de pensionärer som trots hårt arbete hela livet inte får ut en pension som når upp till fattigdomsgränsen. Fler än 33 procent har inte 10 800 kronor att leva på under en månad.

Då kan man undra varför de män som bestämt att de ska bygga 300 lägenheter i Ettans båthamn är så stolta över att dessa lägenheter kommer att få en hyra på minst 15 000 kronor för en liten trea. Det är bostadsbrist i Luleå. Minst 250 små lägenheter fattas inför höstterminen. Det är fattiga studenter och ungdomar med låga  löner som är bostadslösa. Inte den rikaste tiondelen.

En kommun som är rik skulle man kunna tro när man får veta att Haparanda ska betala 10 miljoner kronor per ån för en ny Arena och 10 miljoner till för gymnasieskolan i 25 år. En halv miljard i hyra.

Någon hyra kommer inte Luleå kommun att få in. För andra gången på åtta år försöker fritidskontoret bygga stugor till uthyrning på Brändöskär, men det går inte denna gång heller. I år är det förbudet mot motorfordon som förhindrar att stugorna står på plats i juli. Förra gången var det detaljplanen. De två fina stugor som byggdes då står nu på Junkön.

För att skärgårdsbåtarna ska resenärer måste det finnas ställen dit turister kan åka och bo. Nu finns det inte speciellt många sängplatser och inget vandrarhem alls.

Men till ett vandrarhem sänder Bodens kommun en misshandlad kvinna med barn när hon inte fick vara kvar på kvinnojouren. Nu har Kvinnojouren anmält kommunen för att kvinnan och barnen inte får tillräckligt med skydd. Är det så här de som behöver vårt stöd ska behandlas?

Inga kommentarer: