torsdag 14 november 2013

Hur gör vi för att slippa köpa, nytt hela tiden?

Det är en sån där tanke som dyker upp varje gång en dator, en mobil, ett kylskåp eller en diskmaskin slutar att fungera. Var finns det prylar som håller? Diskmaskiner där korgarnas hjul inte torkar ihop, datorer som inte bara lägger av efter två år, kylskåp som fungerar efter åtta, ja, är alla saker tidsinställda?

Det tog jag reda på och visst. Redan på 1950-talet kom tillverkare av bilar och kylskåp fram till att det är olönsamt att tillverka produkter av högsta möjliga kvalité. Företagen hade möten om hur länge varje del skulle hålla. Och det är dessa beslut som vi lever med idag. Ja, inte riktigt samma beslut men samma filosofi.

Slit och släng. Och köp och köp. Det som har förändrats sedan 50-talet är att det så sällan lönar sig att reparera en frys, kyl, tvättmaskin eller spis.

Tänk när en av de populäraste utbildningarna var den till tevereparatör...Nu kostar en ny teve mindre än sex arbetstimmar.

Igår kväll satt jag och försökte laga min kofta från förra vintern.Den har helt plötsligt massor med maskor som har krupit längs med ärmarna. Den var inte lågpris, men kvalitén var sämre än sämst. Hur ska man göra? Bita ihop och stoppa hålen? Köpa nytt? Eller ska man klaga?




Inga kommentarer: