fredag 25 januari 2013

Vardagens pris

Man skulle kunna tro att livet är lika overkligt som himlen var en morgon när jag tog bilden här ovanför. Men det är högst verkligt. Det består som vanligt av tvätt, städning, diskning, strykning, sopsortering och paketering av en kvarts oxe. Husmor, jag? Ibland. Det är kul att göra någon glad med omsorger. Det berättar Nina Björk om i sin senaste bok, Lyckliga i alla sina dagar. Denna glädje över att göra sin familj och sina medmänniskor nöjda med omsorger som tar tid, är både en gåva och en black om foten.

För hur är det när jag måste välja? En hembakad doftande paj och en missad timme i ateljén eller en inköpt pistagelängd och en extra timme i ateljén? Det är såna här vardagsval som vi alla måste ta ställning till. Det är liksom här och vid ugnen som det låga värdet på hemarbete och omsorger märks.

 Det där som är hugget i sten. Inte en riktig lön för de som arbetar i hemmet. I bästa fall får de betalt genom vita RUT-avtal, eller mer vanligt är att det billigaste svarta timpriset vinner. Det visar den forskning som finns.

Är det här vi ska lägga ner kraft? Ska vi kämpa för att omsorger i familjen blir lika högt värderade som omsorger om hemmadatorn?





Verkligheten överträffar alla påhitt

Vilken vecka! Det är som om vi har hamnat i en berättelse av Henning Mankell eller Leif GW Pesson.

Det första tecknet är att ÖB Sverker Göransson undersöks för att han har talat sanning om vår försvarsförmåga. Är ÖB en spion?

Nästa overkliga händelse är att Skogsnicke tror att han kan komma undan med att anställa skogsarbetare från Kamerun utan att betala dem enligt avtal. Människohandel i skogarna i Norrbotten och Västerbotten?

Spänningen står Alexander Majorov för när han lyckades med alla moment i sitt korta program i konståknings-EM. Nu är han på sjunde plats inför friåkningen. Ska han kunna ta brons?

Lycka känner nog de anställda på Moderna Muséet som har fått tillbaka "Le Jardin". Målningen av Matisse stals för 25 år sedan, men hittades av en organisation i London. Nu finns den i Stockholm igen.

Utsläppen av kväve är alldeles för höga i städerna. Det anser EU som hotar med att Sverige ska få betala höga böter. I Luleå föreslogs biltullar, som kommunalrådet Karl Petersen satte stopp för. Hur kan vi få lägre utsläpp...

Det är inte bara här i Sverige som medborgarna och regeringen är tveksamma till att följa de påbud som kommer från Bryssel. Premiärminister David Cameron vill omförhandla britternas villkor. Därefter lovar han att det ska bli en folkomröstning. Försvinner Storbritannien undrar jag vad som händer med Sverige och Danmark.

Skulle jag ha skrivit en novell om en vecka i januari så hade jag aldrig kunnat hitta på alla dessa ingredienser. Ingen hade trott på historien. Ingen hade trott att jag lever här och nu. Men vår verklighet överträffar som vanligt alla påhitt.

torsdag 24 januari 2013

Ingen hade kunnat hitta på detta

En sak som jag tänker på är att när unga radikala fackmedlemmar debatterade mot förändringar av de avtal som gällde före sekelskiftet 1999/2000 målade de upp ett skräckscenario. Deras farhågor låg långt från vad vi ser idag. Verkligheten slår dikten tusenfalt. Skogsnicke med sina hotbrev, förfalskningar, ockeravgifter, ockerhyror, avfallsmåltider och slavarbete kunde nog ingen hitta på. I alla fall ingen som ville vara en trovärdig debattör.

Nu ska det bli spännande att se om det finns åklagare som ser till att företagaren får ett straff för att han har tvingat dessa män till slavarbete. Eller det kanske inte finns lagar som förbjuder företagare att supa till för att sedan skriva hotbrev till sina anställda?

Det var kanske därför Skogsnicke försvarade sig genom att skylla på spriten.

Det var en person till som verkligen utmärkte sig i Uppdrag gransknings reportage. Europas största skogsföretag, SCA:s informationschef, som anser att detta stora företag är lika lurat som de utblottade skogsarbetarna från Kamerun.

onsdag 23 januari 2013

Pengar är bra för nerverna

Gång på gång påminns jag om tant Märtas råd när vi slösade med pengarna som vi plockat ihop i jordgubbslanden. Hon var min bästa kompis farmor och hon hade arbetat i hela sitt liv. Ovanligt för hennes generation, men hon utbildade sig och fann kärleken ganska sent. Då gav lönen henne en frihet att fortsätta med sin livsuppgift, som lärare.

Långt senare när vi hälsade på henne och presenterade våra första barn, upprepade hon samma mening: Tänk på att pengar är bra för nerverna!

Ja, hon menade att vi som fött barnen inte skulle ta på oss all ekonomisk risk genom att vara hemma med barnen. Men våra val styrdes inte av ekonomi. Eller kanske av att vi inte hade en lika hög lön som hon hade haft. När hon arbetade som lärarutbildare så var det ett jobb med status och ordentlig lön. Hon hade fler val som hon kunde göra.

Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfvén svarar så här i en intervju gjord av Lina Norberg Juuso i dagens NSD.

Vad är bäst med att ha pengar, är den sista frågan och svaret blir,

Det ger en trygghet och en frihet.

Ungefär som tant Märta. Jag hoppas att de människor som idag ser hela sin ekonomi rasa på grund av att reglerna för a-kassa och sjukpenning och arbetsmarknadsåtgärder är förändrade, kan förlita sig på att både regeringen och socialdemokraterna unnar dem trygghet och frihet istället för FAS 3.

tisdag 22 januari 2013

Politiska budord

Denna fråga löser inte hela problemet. Bra att ta till när man inget vill förändra.

Gårdagens exempel lyder: Vi löser inte löneskillnaderna på arbetsmarknaden genom att papporna får hälften av barnledigheten.

Frågan är då om vi tar bort löneskillnaderna mellan mammor och pappor genom att inte dela på föräldraledigheten? Det undrar jag över efter att ha lyssnat på regeringens allra nyaste minister, Maria Arnholm. Jämställdhet är svårt, ännu svårare om vi inte tar ett steg i taget och löser en liten del av problemet varje år.

söndag 20 januari 2013

Med en mobil

Ibland är det bråttom. Det var det när jag såg de stora fåglarna i trädet. Det var inte lätt att ta en bild med mobilen. Jag tänkte på Carina Dechamps fåglar, men hann aldrig stanna till. Nästa gång de syntes var jag långt borta.
Men då fick jag med telefontråden. Så kan det vara när man rusar iväg och glömmer kameran.

Vad jag egentligen tänkte berätta är att idag står solen över skogen. Det är verkligen något att fira.