torsdag 21 mars 2013

Lite nostalgi

Godmorgon kära läsare. Idag har jag fortsatt med att titta på bilder från förr. Här är tolv emaljbilder från 2009. De hänger på Galleri Skådas vägg när vi hade vår utställning "Ateljé sökes". Den stora ateljén i Fritz Olssonhuset var tömd och huset var på väg att rivas när vi bestämde oss för att visa vad vi gjort där och med våra bilder efterlysa en ny plats där vi kunde jobba vidare.

Sedan dess har flera olika ateljéer öppnats och stängt. Sedan dess har vi skingrats.

Elin Alexandra har satsat på Kulturgården i Kyrkbyn. En fantastisk mötesplats för konst, musik och teater. Linnea Henriksson finns på Galleri Syster. Elsa Rensfeldt jobbar i sin egen ateljé och var med på Norrbottenssalongen. Anna Sandberg bor i Köpenhamn och arbetar vidare med sina bilder som också var med på Norrbottenssalongen. Marie Glaas Åman finns i Konstnärerna Nord och Lars-Erik Gunnars har varit med och startat Studio 31. Fred Öhman studerar och målar på somrarna och jag jobbar på Kronan.

En rivningslägenhet med ett tiotal konstnärer har resulterat i så många olika verksamheter. Det vi upptäckte tillsammans var att det är viktigt med att ha en plats där vi kan mötas. En plats där idéerna stöts och blöts för att vi ska kunna nå ut.

onsdag 20 mars 2013

Värde?

Idag är ljuset i centrum. Den första dagen detta år som är lika lång som natten. Då passar massor med glada nyheter. Ja som att eleverna i Arjeplog fått en superbil att jobba med av BMW. Eller att vi får veta att alla länder som har ett friskolesystem kräver att alla skolor ger likvärdig undervisning utan att någon får göra vinst på skattepengarna. Det ger hopp till oss som gärna vill att alla skattekronor ska gå till undervisning och skolutveckling. Det finns bra skolor i alla system men de bästa får inte en krona över när skolåret är slut.

I morse när jag öppnade dörren mot vägen fick jag höra vårens häftigaste körkonsert. I nyponbuskarna satt det minst 20 olika sångfåglar som gav hals inför den vackra soluppgången. Kommer ni ihåg scouternas årskalender. Ni vet den där vi fick klistra upp bilder på olika årstider? Som jag minns det var det fåglar som satt i olika buskar på vinterbilderna. Något som jag nästan aldrig har sett så ofta som denna vinter. Det är häftigt med massor av sidensvansar i rönnarna och domherrar i äppelträden.

Det är häftigt med många olika på besök vara sig det är vårrusiga fåglar eller människor från hela världen. Därför blir jag verkligen inte lika ljus till sinnet när jag lyssnar till dem som tycker att ytan, utseendet, ger oss olika värde.

Nej, det är värdelöst. Helt värdelöst.

tisdag 19 mars 2013

Det är vår kökkenmödding

Hur många uttalanden kan en politiker ta tillbaka på en dag? Tobias Billström ber inte om ursäkt för vad han har sagt, utan för att det står i  Dagens Nyheter när han fattar hur hans uttalanden ser ut. 

Var är dom som tar hans främlingsfientlighet på allvar? Enligt morgonens artiklar är det Jimmie Åkesson ordförande i Sverigedemokraterna som försvarar vår migrationsminister.

Varje dag får vi veta att vårt samhälle har hamnat i en kökkenmödding av olagliga, regelvidriga brott mot mänskligheten. Idag vaknar vi till nyheten om att Europarådet och Barnombudsmannen riktar stark kritik mot oss för att barn mellan 15-17 år förvaras på häktet i mer än 30 dagar.

De brottsmisstänkta tonåringarna får sitta inlåsta utan kontakt med andra 22 av dygnets 24 timmar. Jag undrar var vi tror att det ska leda. Dyr förvaring som ger skador inför framtiden. Är det god brottsbekämpning?

Var ska vi satsa våra skattepengar? På utbildning och stöd, eller på häktningsceller? På att minska de svårigheter som ungdomar möter när de lever utan tillstånd i Sverige, eller ska vi utlämna dem till människor som använder dem som oavlönad arbetskraft?

Synen på vilka som är viktiga för samhället och för vår framtid diskuterar två politiker som har mycket makt i Region Skåne.

Den femte mars vädrade Ulla Stålberg, Moderaternas ordförande i Lund och Eric Hammarbro, Socialdemokratisk ersättare i vård- och omsorgsnämnden i Lund, sina åsikter i ett kommentarsfält på Facebook:
”Med risk för att bli påhoppad vill jag hävda att sköterskorna är den grupp i samhället, tillsammans med lärarna, som överskattar sin egen roll å det grövsta” skrev Eric Hammarbro (S) och fick direkt medhåll av Ulla Stålberg (M):
”Ja, man väljer själv och man ansvarar knappast för liv och död som nybliven sköterska; i alla fall inte dem jag känner!”

I min värld har just dessa två yrkesgrupper alldeles för låg lön och de betyder nog allra mest för samhällets framtid. En gymnasielärare har numera 11 terminers studier bakom sig innan de kliver in i ett klassrum. En specialistsköterska har nio terminers studier och dessutom praktik. Vi ställer krav på dem, men vi uppfyller inte deras förväntningar om arbetsförhållanden.

måndag 18 mars 2013

Den absoluta nollpunkten

Jag undrade över hur mycket temperaturen i vårt samhälle kan sjunka. Mycket lägre än vi tror, i alla fall om Tobias Billström får bestämma. Idag uttalar han sig om den överenskommelse som alliansen slutit med Miljöpartiet om papperslösas rättigheter.

Istället för att vara stolt över att han tillsammans med de andra i överenskommelsen ger alla barn och unga rätt att gå i skolan angriper han gång på gång papperslösa ungdomars rätt att gå på gymnasiet. Han frågar sig om nästa steg är att de har rätt att studera på universitet. Vad kommer sen!

Därefter kommenterar han de människor som gömmer papperslösa på detta sätt:

Att gömma flyktingar handlar ofta om att man vill känna sig god.

Lite senare i intervjun säger han så här:

Ibland har vi bilden att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50-60 årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän., som inte alls är blonda och blåögda.

Tänk om han mot alla förmodan hade sagt tvärtom då hade han inte kunnat fiska i de grumliga vatten som han väljer idag. Hur många röster hoppas moderaterna på att få med denna inställning till människor?