fredag 19 april 2013

Tre politiker i centrum

Ishockey, ishockey, ishockey är vad de flesta har pratat om denna vecka. Skellefteå AIK vann över Luleå på torsdagskvällen. Flest SM-guld genom tiderna har Djurgården.Nu väntar VM. För andra året i rad kommer Sverige och Finland att arrangera turneringen tillsammans. Vem vinner guld?

Denna vecka har tre politiker stått i centrum.

Margaret Thatcher som hyllades och kritiserades för sina elva år vid makten i samband med hennes begravning. Veronica Palm som är ordförande i Stockholms arbetare kommun. Hon är starkt ifrågasatt efter Omar Mustafas nominering och inval till partiets styrelse. Och för att hon krävde att han skulle avgå när han inte svarade rätt på journalisternas och styrelsens frågor.

Annie Lööf förhördes av konstitutionsutskottet om hur Näringsdepartementet handlägger allmänna handlingar. Tjänstemännen på departementet har försenat en utlämning av handlingar och samtidigt gett dessa handlingar till andra. På fredagen visade det sig att Annie Lööf ljög när hon svarade på utskottets frågor. Nu skyller ministern på att hon fått fel uppgifter av tjänstemännen på departementet.

Norrbotten förändras. En av de arbetsplatser som växer mest är basen i Vidsel. De har numera 170 anställda som bland annat provar ut drönare. Dessutom utvecklas ett vapen, Neutron, som starkt kritiseras.

Grillen i Karesuando har fått ett statligt stöd på 170.000 kronor. De har byggt ut restaurangen och satsar på att anställa en thaikock. Inte på att utveckla den lokala maten.

Denna vecka bollade riksbankschefen med många procentsatser. Den högsta är 8,3 procent. Den är den förväntade arbetslösheten. Den lägsta är reporäntan som bankens styrelse lämnar kvar på 1 procent. vad dessa siffror ska leda till är en inflation på som mest 2 procent. Frågan är om det viktigaste är att hela tiden ligga under två procent när vi har massarbetslöshet.


Guldskimrande

Det doftar...jord efter nattens hårda regn. Vattenpölarna är förgyllda av solens sken. Klockan är fem när hela världen vaknar till en dag med kvitter och sång i varje buske och träd. Godmorgon.

torsdag 18 april 2013

Tillit

"En droppe droppad i livets älv
har ingen kraft att flyta själv.
Det ställs ett krav på varenda droppe:
hjälp till att hålla de andra oppe."


Min lärare, Sven Nyberg, i skapande svenska, påminner sina vänner idag om vad Tage Danielsson skrev.


Äter snön

I natt var det kalla grader igen men det hindrar inte solen från att äta snön. Det blev inte sju dygn i rad med plusgrader dygnet runt, inte än. Ikväll är det match igen. Ja, ska ishockeyfinalen avgöras idag eller på lördag. Ingen som vet. Det är mycket som är osäkert i denna tid. Liksom kluvet. Ett arv från Thatchers tid.

Det kluvna samhället hade så skarpa gränser att inte ens de främsta vetenskapsmännen med arbetarbakgrund  adlades. Robert Edwards genomförde den första lyckade in-vitro-fertiliseringen samtidigt med att Thatcher blev vald. Men han föreslogs aldrig av hennes regering för några utmärkelser. När hans medarbetare i Cambridge frågade om han tänkte på det sa han att han hellre ville bli föreslagen för ett Nobelpris. Det fick han sent i livet 2010 när han var 85 år. Ett år senare blev han adlad. Sir Robert fick han vara i nästan två år.

Till skillnad från Margaret Thatchers make Denis Thatcher, han blev adlad 1991 och den titeln har hans son Mark ärvt.

Det gäller att födas på rätt sida. Det är ett arv som är tungt att bära.




onsdag 17 april 2013

En meters skillnad

Det bästa med de varma graderna är att vi kan tömma bort alla växter från i fjol. Nu syns alla krukor som gömdes under snön. Det är svårt att tänka sig att snön var mer än en och en halv meter djup vid planteringsbordet. Så fort den sjunker ihop är det nästan omöjligt föreställa sig hur djup den var. Titta på bilderna från idag och från någon vecka sen. 
Det är rätt stor skillnad, så där en meter.

tisdag 16 april 2013

Utan skyddsnät

Det är vått, blött och riktigt fuktigt. Det är dimmigt, grått och ganska rått. Det är en så'n där dag mitt emellan vårvinter och hänryckningens tid. Tid att stanna upp för att fundera.

Varför ger staten bidrag till företag som inte följer de avtal som finns på arbetsmarknaden? Till företag som tar bort alla skyddsnät för sina anställda?
Det undrar de personer som arbetar åt Peak Partners i Medelpad. Detta företag som vill ta hand om våra pengar vägrar sluta avtal med Unionen. Nu strejkar personalen för att få ett kollektiv avtal. Idag är de anställda dag för dag och tjänar knappt 13.000 på heltid före skatt. De har ingen sjukpenning, de har ingen tjänstepension och de har inga försäkringar. Och Peak Partners kallar sin filial i Fränsta  Focus CRS. Vem det är som äger företagen visar de inte på sin hemsida.

Varför får alla som äger sin bostad dra av arbetskostnaderna på skatten? Det får inte de som hyr lägenheter som behöver renoveras. Nu när 1 000 000 lägenheter ska byggas om för att husen ska kunna överleva då är det hyresgästerna som får betala 100 procent. Detta trots att de genom alla år har betalat en del av sin hyra till framtida renoveringsbehov. Dessa fonder är helt tomma. De kommuner som har använt pengarna kommer inte att satsa en krona. Staten som skulle kunna använda detta behov som en del av arbetsmarknadsåtgärderna tittar bort och satsar på kurser i att le och skriva cv:n.

Ja, det är konstigt att staten kan betala ut bidrag till privata företag som bryter mot alla regler på arbetsmarknaden, men till investeringar i kommunala hyreshus går inte en enda skattekrona.


måndag 15 april 2013

Vilken kvotgrupp tillhör han?

 Försäkringskassans förtroendeläkare har inte myndighetsansvar. Det beror på att lagen inte ser på det som de skriver i sina utlåtanden som beslut.

På samma sätt har inte Migrationsverket ansvar för att kontrollera att de personer som får arbetstillstånd enligt den nya lagen från 2008 får sina tillstånd på riktiga grunder. Verket har inget ansvar för att kontrollera om de personer som har med sig ett arbetserbjudande verkligen har arbete med lön. Reglerna håller gränserna öppna för trafficking utan att hålen i lagarna täpps till.
Två av de exempel som gör att vi tappar förtroendet för vårt samhälle. Tilltron för att samhället väljer det goda, det som vi uppfattar som rätt, minskar för varje dag. Istället ökar föraktet.

Föraktet mot våra beslutsfattare. Vare sig de är valda i allmänna val, eller tillsatta som chefer.

Då visar Carolina Neurath, på näringslivsredaktionen, Svd, att de personer som har yttersta ansvar för de katastrofala besluten i Vattenfalls styrelse, Telias styrelse mfl styrelser som vi fått läsa om de senaste åren väljs in i andra stora bolags styrelser. Kompisarna sviker inte. De kvoterar in alla vänner  som de vill utan att ta hänsyn till tidigare dåliga och rent katastrofala beslut. Ett av bolagen som inför årets stämma ska välja in dessa inkvoterade män är SSAB.
Det är konstigt att alla dessa bolag som lever av att vi känner tillit för dem vågar tillsätta styrelseledamöter som tydligt bryter mot de regler som de skapat.
Anders Sundström var med i Vattenfalls styrelse och fattade beslut om att köpa Nuon. Ett katastrofalt beslut för Vattenfall. Han väljs till ny ordförande för Swedbank. Vilken kvotgrupp tillhör han?