fredag 17 maj 2013

Med rumpan bar

Nu finns Sverige på fjortonde plats bland OECD:s länder. Vi har med rekordfart rasat ner i jämlikhetslistan

Och jämställdheten ökar inte direkt när tingsrätten i Umeå lägger fram sin friande dom i ett våldtäktsmål. En ung flicka håller ihop sina ben för att slippa bli våldtagen av två män som använder en vinflaska. Tingsrätten anser att det gör hon för att hon är blyg. Alla björklöven i björkarnas stad borde rodna redan nu.

Rodna borde dessutom företagsledningen för American Apparel. När de gör reklam för sina UNISEX-skjortor låter den  kvinnorna posera med rumpan bar. Jag undrar vem det är som visar hur lite de förstår av hur samhället har förändrats. Domarna i Umeå? America Apparel? Eller vem då?

Visbys kommunledning rasar för att Karlskrona vågar sätta upp en skylt om att solen lyser flest timmar där. Det är ju sant om man räknar alla soltimmar hela året. Men Visby anser att eftersom att de har vunnit sommarsolligor så äger de rätten till att kalla sig den soligaste stan. I så fall bor de Luleå vara med och slåss för här var det soligast förra sommaren...

Blir människor som behöver hjälp starkare av att leva på socialbidrag?

Blir tonåringar mindre sköra av att personalen på skolorna dras ned?

Det är två frågor som jag anser att förre kommunalrådet numera socialförsäkringsministern Ulf Kristersson, M , ska kunna svara på. Han säger:



Jag vill veta om det inte är bättre att de som har psykiska problem står utanför sjukförsäkringen.


Vi är i listornas förlovade land och denna vecka publiceras två nya försök till att rangordna oss. En visar på att Luleå hör till landets 30 bästa kommuner att leva i. En annan att Bill Gates Microsofts grundare här mest pengar i hela världen, Ingemar Kamprad, Ikea, hör till topp fem.

Jämlikhetslistans tråkigaste besked är att fattigdomen ökar mest i Sverige.

torsdag 16 maj 2013

Ja visst gör det ont-tiden

Idag är hela morgonen en hyllning till livet! Då är det så smärtsamt att lyssna till dem som inte ser lösningar på svårigheter utan som försvårar livet för andra.

Blir människor som behöver hjälp starkare av att leva på socialbidrag?

Blir tonåringar mindre sköra av att personalen på skolorna dras ned?

Det är två frågor som jag anser att förre kommunalrådet numera socialförsäkringsministern Ulf Kristersson, M , ska kunna svara på.

Vi lever i de små stegens tyranni. En liten förändring där och en annan här. Dels i hur vi använder vårt språk;

Jag vill veta om det inte är bättre att de som har psykiska problem står utanför sjukförsäkringen.

Istället för att säga som det är.

Våra neddragningar i skolan har lett till att fler inte kan tillgodogöra sig undervisningen och att fler sköra tonåringar hamnar vid sidan om. Dessutom har vi minskat på ungdomspsykiatrisk vård så att de inte kan få hjälp i tid.

Ja, detta är en tid av hänförelse för alla som har hälsan, men den är också en tid när det gör ont. Inte bara för de knoppar som ska brista utan kanske allra mest för dem som stannar upp och aldrig får växa.

onsdag 15 maj 2013

Hur blev det tvärtom?

Det tog nästan  två år innan Rapport sände den nyhet som Utredningen om skatteutjämning mellan kommunerna berättade om.

Det är Stockholms län som får mest skatteutjämning, därefter är det de två storstadsområdena som får bidrag.

Det är inte de 30 kommuner som förlorat mer än 40 procent av sin befolkning som får ta emot skatteutjämning så att de kan utföra de uppgifter som är nödvändiga. De är inte skoleleverna, de allra äldsta eller de sjuka som garanteras en lägsta nivå. Det är rika kommuner som Täby där invånarna får mest.

Varför? Jo, för att reglerna har ändrats sedan skatteuppgörelsen togs för 20 år sedan. En liten bit i taget har tyngdpunkten från utjämning till kostnadsstöd förflyttats.

Anders Borg, finansminister, som är ansvarig för skatter säger ingenting. Men Annie Lööf som är näringsminister debatterar och säger: Vi har höjt stödet till bensinstationer och matbutiker i glesbygd.


Det handlar inte om små bidrag, det handlar om hur mycket varje människa är värd. Är alla lika värda i vårt avlånga land? Se då till att utjämningen inte går till rika kommuners kostnader för att hyran och lönerna är höga, mycket högre än i övriga landet. Höga kostnader ger höga bidrag och då har ju inte lilla Åsele an chans.

En av de nyheter som kom fram är att staten har flyttat tusentals arbetsplatser och lagt ner tusentals utanför de tre storstäderna. Regeringen har skapat 1 700 nya jobb i Stockholm.

Samtidigt talar politikerna om de två myndigheter som flyttade till Visby. Det var så synd om de människor som tvingades välja att flytta med.

Tänk om vi såg människors lika värde som om att vi har en skyldighet att försöka hitta bättre lösningar på de problem som uppstår när arbetslivet förändras? Tänk om den bästa utjämningen skulle vara att unga nyutbildade fick en morot för att börja sitt arbetsliv där det finns brist på personal.

Så gör den norska staten för att alla ska få sjukvård och utbildning oberoende av var de bor. Som det är nu tror vi en sak och får veta att allt är tvärtom. Det är inte det bästa sättet.



tisdag 14 maj 2013

Urspårat

Hit men inte längre. Gränsen går i Umeå. Nu när ett tågsätt fyllt med koppar spårat ur på gränsen mellan Jörn och Älvsbyn kan inte SSAB i Borlänge tillverka plåt, patienterna som ska till onkologen i Umeå kan inte ta tåget och turisterna som ska fara till riksgränsen får hoppa av i Umeå för att ta bussen norrut.

Gränsen för dubbelspår går i Umeå. Trots att EU tycker att det viktigaste infrastrukturprojektet är att bygga ett spår mellan Umeå och den finska gränsen så händer ingenting. EU prioriterar detta så högt att de erbjuder 40 procent av kostnaden i stöd. Men vår regering tycker att det är helt okej att en tredjedel av landet är utan järnvägstrafik söderut om ett spår rivs upp. Ja, för inte kan det väl finnas några behov att fara norrut?

Nu har det det gått mer än 75 timmar sedan vagnarna rev upp rälsen och all trafik blev stoppad. Mer än tre dygn sedan tågen rullade. Då får vi veta att denna gång blev inte stoppet sju dygn utan fyra. En tredjedel av landet utan tågtrafik i fyra dygn. Urspårad.






måndag 13 maj 2013

Är en roman en roman?

Ibland kan man inte tro på vad det står i tidningen. Det är så otroligt att det  inte kan passa in i pusslet. En pusselbit som liksom kommer från ett helt annat pussel.

Igår fick jag en artikel som författaren Kristian Lundberg har skrivit. Han som vann ett Augustpris med "Yarden". En bok som bland annat innehåller en beskrivning av de tunga och okända arbetsförhållanden som gäller i Malmös hamn. Boken är en roman. Ett hittepå. En bok som beskriver verkligheten där personerna är fiktiva.ja, på låtsas.

Helt från ingenstans fyra år senare får författaren veta att hans bok undersöks av en undersökande journalist. Bra, tänker han, äntligen får de som jobbar i hamnen visa hur de har det. Men den delen är ointressant för den undersökande journalisten. Han tänker ta reda på om de fiktiva personerna i historien är påhittade!!!

Det är då jag förstår hur dålig skolan är. Ja, när de som gått där inte har fått lära sig att se skillnad på romaner och nyhetsartiklar.




söndag 12 maj 2013

Leve alla utan undantag!

Man skulle kunna tro att jag har fotograferat penséerna för att de är vackra, kanske det, men mest för att jag såg hur frostkristallerna smyckade blombladen när jag gick ut och lyssnade till morgonens fågeldiskussion.

I morse slog jag upp tidningen, ja det var DN, Svd distribueras inte norr om Hudiksvall, och såg att Peter Wolodarsky och jag drar samma slutsats. Ja, att Carl Bildt i regeringsställning viftar bort den ryska björnen, men att han skulle ha ropat högt om han varit i opposition. Nu valde vår utrikesminister att använda sin mobil och ringa upp radions insändarprogram för vanliga medborgare. Vad ville han säga med det? Jag är vanlig? Det kan han väl inte mena!
  -Jag vill tala med Alexandra Pascalidou istället för med en reporter som kan ställa kritiska frågor? 

Ja, resultatet var att han än en gång lyckades kränga på sig sin teflonkostym och slippa kritiska frågor. Han har fortfarande inte svarat på varför han inte ger upp och slutar kalla minkar för ubåtar, han har inte förklarat varför Sverige inte har skrivit under en deklaration mot kärnvapen, han har framför allt inte svarat på hur han kan vara vår utrikesminister samtidigt som han tjänade pengar på att arbeta åt och sitta i styrelsen hos Lundin oil.

Ni vet det där bolaget som han tjänade miljoner på samtidigt som det eventuellt hjälpte till att begår folkmord.Det enda han är mästare på är att smita. Och det kan ju imponera på en del. Lotta Gröning kallar Carl Bildt vår ende moderne politiker. Det kanske han är. En politiker som aldrig står för de fel som han gör och som bara snackar.

Vi lär oss mycket varje vecka. Det är helt klart. Jag har lärt mig att Naturvårdsverket har slutat med att göra konkreta saker för att skydda vår miljö. All form av rådgivning är helt borta. Överlämnad till privata konsulter. Kvar finns bara tankar och ingen som helst verksamhet.

Jag tänker på hur Stockholms medier låtsas att Malmö har en farligare och högre brottslighet än huvudstaden. Men det är ju inte sant. Idag skriver Ia Wadendal i i Svd:s nätupplaga om hur det ser ut från Malmös horisont.

 "Om Rosengård skulle vara en stadsdel i Stockholm skulle den vara den näst tryggaste."

Jag har också lärt mig att jag lever i ett land där vi kan se bortom funktionshinder. Det tycker jag är fantastiskt. Det är så härligt att slippa de kommentarer som jag är uppväxt med. Alla dessa fördomsfulla uttalanden om andra de som inte liknade oss på pricken. Det fanns ständigt något som kunde påpekas för att förklara varför de flesta är sämre. Det är ingen tid jag vill tillbaka till.

Leve nutiden, leve alla utan undantag, leve vår förmåga att förändra oss och leve vår rätt att forma vårt liv utan att andras fördomar sätter hinder.

(Tänk nu blev det en söndagspredikan trots allt, enligt mitt alldeles egna evangelium.)