fredag 14 juni 2013

Det doftar kokkaffe igen

Edward Snowden avslöjade att vi lever i George Orwells värld. Inte i den Sköna nya värld utan 1984. Storebror ser oss även i Luleå där Facebook har invigt en 300 meter lång hall med servrar.

Lite skönare borde världen bli när konstnärer från Sverige, Finland och Ryssland samlar sig till utställningar i alla tre länderna. Med hjälp av internet kan alla se allt. Men alla i vårt land kan inte se framåt. Det märket vi när det blev upplopp i Husby. En av de förorter på Järvafältet där många isoleras från vardagen. Alliansregeringen föreslår då att staten ska flytta Diskrimineringsombudsmannens kontor med 100 anställda till Rinkeby eller Tensta.

Det har varit partiledardebatt inför sommaren i riksdagen.och då dök en person vid namn Persson upp från ingenstans. Det är vår statsminister Fredrik Reinfeldt som än en gång påpekar att de stora förändringarna i det svenska samhället stod Göran Perssons regeringar för. Det var han som efter Bildtregeringens friskolereform och läroplan från 1990-talets början kommunaliserade skolan, använde pensionsfonder och ökade klyftorna i samhället.

Varje dag är helt förstörd om jag inte får dricka minst en kopp kaffe på morgonen. Det märkte jag när jag försökte låta bli. Ibland får man en kopp som inte hjälper. Blaskigt, vattnigt nästan kallt kaffe. Det vill de nya kaféerna med kokkaffe undvika. Där serveras kaffe på mormors vis. Nymalda bönor i kannan med kokande vatten som hällts över. Inte något långkok här inte.

Bäst smakar kaffet när vi gör upp en eld på vintern. Då doftar och värmer koppen kroppen och då orkar man mycket mer.


Is-F som smälte bort i värmen.

torsdag 13 juni 2013

Drömmer om en lång höst.



Vi snålade och snålade med sylten för att se om trädet skulle blomma igen.Nu har vi ätit upp fjolårets skuggmoreller och så hoppas vi på att dessa små blommor ska bli ännu fler bär i höst.

Skuggmorellblommor är det massor av, äppelblom är det mycket sämre av. Det beror på att den höst som var blev vinter alldeles för tidigt. Året innan var det en härlig lång höst och den gav  rekordskördar i somras.

Skolavslutning och nordliga vindar hör liksom ihop. Efter fem varma veckor är vinden rå och vattnet i älven isande blått. Inte läge för strandliv, men kanske bra för dem som ska träna. Bra för dem som ska sommarjobba.  Men lite lite trist nu när vi inte kan äta utomhus. Jag hoppas på en lång höst med ljumma kvällar på altanen.


onsdag 12 juni 2013

Med testosteronet stänkande

Idag har storgubbarna julafton när de ska beskriva varför ungdomar har svårt att få jobb. Dessa män med testosteronet stänkande runt sig har ju inte växt upp när det var svårt att få tag på ett jobb. Då var det lätt att få sitt första jobb oavsett om man hade gått på gymnasiet eller inte.

Men idag när arbetslösheten slår nya rekord trots att det inte är lågkonjunktur skyller dessa riskkapitalister och professorer på ... ungdomarna!!!

Magnus Henrekson, professor och vd för Institutet för Näringslivsforskning påstår i Svd att de unga inte vill smutsa ner händerna. Inte för att han har ett enda konkret exempel på att det är så. Istället påstår han att det är vanligt i Spanien med 50 procents arbetslöshet bland unga att de inte tar erbjudna jobb i turistindustrin. Han är säker på att det är helt fel att de unga strävar efter att utbilda sig och att de strävar efter att arbeta i ett yrke som de har valt med en god lön. Istället ska de sträva efter arbeten som ger låg lön, hopplösa villkor och minimal frihet.

Den forskning som finns idag om ungas attityder till arbetsmarknaden visar på att professor Henrekson har fel. Helt fel. I Sverige vill de flesta unga arbeta, med vad som helst, för att få sitt eget liv. De är ambitiösa, arbetsamma och håller avtal.

Inte slöfockar som kommer försent och undviker att utföra sina arbetsuppgifter. I Norge där många unga börjar sitt arbetsliv är de svenska ungdomarna populära för att de är så pålitliga och för att de alltid sköter sitt jobb före allt annat.

Professor Henrekson tycker att det är fel att svenska ungdomar strävar efter att få jobb i Norge. Han kan inte förstår varför de åker dit för att arbeta.

Kan det vara så att de unga tas på allvar, får en god lön och ett säkert jobb med månadslön i vårt västliga grannland?

Inte de timanställningar som erbjuds här med minimilöner och lågt antal timmar per vecka och nya kontrakt var tredje månad. Det finns ingen som kan skaffa sig ett liv under de förutsättningarna.

Jag undrar varför professor Henrekson inte satsar på en karriär inom hemtjänsten när han är så övertygad om att ungdomar idag ska sluta sträva efter att bli så bra som de drömmer om och istället börja städa på timme i ett RUT-företag.

Hans skröna om hur de spanska ungdomarna skyr jobb i turistindustrin är naturligtvis inte sann. Men tidigare före krisen var det svårare att röra sig i det strikta klassamhället som styrde detta land.

tisdag 11 juni 2013

Är havet blått?

Tänk om allt vore lätt. Lätt att förstå, lätt att begripa. Då vore det enkelt att se vad som är rätt. Eller hur? Här har diskussionernas vågor gått höga när vi har talat om två grundläggande händelser som påverkar våra liv varje dag. Den gamla frågan som vi måste ta ställning till är hur vi påverkar klimatet. Inte om. Utan hur!

Den nya är hur den amerikanska säkerhetstjänsten använder de uppgifter som de tar fram varje dag. Och vilka andra säkerhetstjänster som har tillgång till de stora datalagren. Har Kina tillgång till servrar? Har Ryssland tillgång till servrar? Har Saudiarabien en egen ingång?

Jag hörde att en dataexpert hade twittrat " Är havet blått?" när han fick läsa om hur mycket som säkerhetstjänsten kan komma åt. Han tycker att det är självklart att om staten kan, så kommer staten, eller någon annan att samla på sig alla uppgifter som finns lagrade. 

På samma sätt resonerar Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys. Dessutom har han analyserat varför den norska säkerhetstjänsten missade alla informationer om Breivik. Han visar hur våra förutfattade meningar gör att den information som vi får viftas undan om den inte passar in i det pussel som vi redan ser.

Vilket i förlängningen gör denna analys av all information som finns lagrad i stora sökmotorer full av felkällor.

Skulle en ny Umabombare använda datorn för att söka efter material och recept på bomber är det inte alls säkert att de som analyserar informationen hittar honom. Men en muslimsk ungdomsledare som söker på religiösa texter i Jemen missar de inte.


måndag 10 juni 2013

Hur vågar han?


Vissa människor offrar sin karriär och sitt vanliga liv för att berätta för oss andra om förhållanden som vi inte kände till. I Sverige har de festa som reagerat på felaktigheter och berättat om dem hamnat i kylan. I USA är det annorlunda. De har lagar sedan september 2001 som ska skydda nationen från ytterligare terroristattentat. Så den som avslöjar vad den amerikanska staten gör blir en misstänkt spion.

Sedan en vecka tillbaka har vi alla fått veta att säkerhetstjänsten i USA har ett program som kan användas för att gå igenom all trafik på nätet som går genom amerikanska bolag. Vi har också fått veta att 100 miljoner amerikaners samtal registreras. Hur? Jo, därför att en av de tekniker som har arbetat med att skapa detta, en 29-årig man, har avslöjat hur mycket som granskas. Här är en länk till the Guardian där han avslöjar varför han har trätt fram . Hur vågar han?

Borde göra blir gjort

Nu gör jag det jag borde gjort för så länge sen att jag kan glömma bort det dåliga samvetet. Det känns skönt.

Fick besök av Elsa som har gjort min hemsida. Hon fick mig att ta tag i alla bilder som borde ha hamnat där för mycket länge sedan. Nu är de flesta fotograferade och organiserade. Det är steg ett. Nästa är att jag ska skriva nya texter och hitta igen alla listor på utställningar som jag borde ha haft i en mapp.

Och sen är det klart. Eller? Ja, det vete fåglarna för var har jag lagrat alla koderna...