fredag 28 juni 2013

Orden tappar sitt innehåll

När jag skulle hitta en bild från 1974 var det en händelse som dominerade helt. Sveriges fotbollslag vid VM. Ralf Edström och Ralf Edström om man säger så. Men jag ville egentligen ha en bild från Kiruna. En bild som visar när de första kvinnorna fick arbeta under jord. Den finns med på Havremagsinets utställning med 8 Bodenfotografer. Rolf Eriksson heter fotografen som tog den för DN.

Tänk så sent som 1974 fanns det regler för att kvinnor inte kunde ha vissa arbeten. I år borde det finnas regler för att vissa chefer inte ska ha sina jobb. De anställda på Change tvingades att gå till domstol för att slippa skylta med hur stora bröst de har. Det kallar jag inte ledarskap. Det som de flesta anför när de försvarar att en vd har 46 gånger mer i lön än de anställda, eller att Marcus Wallenberg får 70 procent högre arvode när de anställda får 2 procent högre lön. Inte mycket till jämlikhet eller jämställdhet denna vår.

Nej, allt mer faller detta land isär. Jonas Hassem Khemeri skrev ett brev till Beatrica Ask om detta. Då fick han ett mycket konstigt svar. Han berättade att han plockats in av polisen när han varit på Centralstationen och gjort anteckningar inför sin första roman. Då svarade vår justitieminister att polisen inte kan se vilka som är brottslingar och det är före detta dömda utsatta för...

Brevet handlar om hur det är att utsättas för polisingripanden och diskriminering enbart utifrån sitt utseende. En student som åker kommunalt mellan Stockholms universitet och de västra förorterna berättar att hon behandlats som om hon är en brottsling när hon bytte t-banetåg.

-Jag är född här. Jag har aldrig bott någon annastans. Varför kan de utsätta mig för detta så att jag tappar tron på Sverige?

Tappar framtidstron är väl det som vi gör när klyftorna växer. När språket och orden förlorar sitt innehåll.

När alla betyder att 100 000 personer inte kan använda sina datorer på internet, eller sina mobiler där de bor. När sjuksköterskebrist uppstår på grund av att landstingen inte vill betala 25 000 kronor per månad. Inte på grund av att det inte finns sköterskor som vill arbeta i vården.

Sommarlov är det ord som har det mesta innehållet i vårt språk. Det är fyllt med längtan och drömmar. Med allt vi upplevt, läst och sett. Saltkråkan det ultimata sommarparadiset fyller 50 år. Maria Johansson, som var Tjorven, är professor i scenkonst. Och vi andra som drömde om att växa upp och leva  med solen i ögonen och vinden i håret har fått vänja oss vid att längta.

torsdag 27 juni 2013

Regnet står som

spön i backen. Regnrocken känns som ett kylbandage. Det mullrar och bullrar och där borta kvittrar en fors med  vatten ner mot diket. Klafs och slafs. Vinden sliter med de tunga dropparna mot plåttaket och blixten slår ner ute på älven. Det bildas en löddrande vit vägg och mitt i allt detta härliga åskväder finns en fläck där allt står stilla.

Den stora björken rubbas inte av detta häftiga oväder. Under dess täta krona är det både torrt och vindskyddat. En stilla sekund.

Nu är det riktig sommar! Blixt och dunder och sydliga vindar.

onsdag 26 juni 2013

En extrem käring

Nu är det klart 500 miljarder kronor ska fördelas ut över EU:s jordbruk. Åh, Marit Paulsen, vilken tur att du kan berätta i klartext om EU:s jordbrukspolitik.
-Inkomststödet kommer att vara kvar eller bli större, men pengarna som går till utveckling och forskning kommer att minska eller försvinna. Denna käring mot strömmen skräder inte orden.
Vad betyder detta? Kanske att Europas rikaste får behålla sitt stöd till veteodlingarna kring Paris och att Drottning Elizabeth II fortfarande får näst mest av alla.

Ja, varför är jordbruksstödet så viktigt? Kanske för att vi inte vill betala vad det skulle kosta att producera en liter mjölk, eller ett kilo kött.

Marit Paulsson kräver att bönderna får betalt för att de håller landskapen öppna.
-Vi kan inte mäta värdet på detta som bönderna gör och som de idag inte får något stöd till. Men maten som vi köper kan vi mäta och väga så den ska det inte gå skattepengar till.

Men Marit Paulsen anses extrem bland jordbrukspolitikerna i EU.

Inte mycket till förändring denna gång. Men nu talar politikerna i EU i alla fall om hur mycket gaser jordbruket släpper ut. Lite hopp kan vi känna.

tisdag 25 juni 2013

Öka klyftan?

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag lyssnar på radion denna varma morgon. Vad är det som är viktigast idag? Inte bostadsbristen, vanliga människors arbetsförhållanden eller att klyftorna i landet ökar. Nej!
Några drömmare får önska sig att Sverige ska söka OS. Har Stockholms och Sveriges skattebetalare ett behov av att kasta pengar på den Olympiska kommittén i Schweiz? Samtidigt i samma stad står 50 000 utan egen bostad. Busschaufförer strejkar för att de ska få vettiga arbetsförhållanden och slippa söka om sitt jobb varje gång politikerna säljer ut deras arbetsplatser.

Snart kommer årets bärplockare. Ska vi stå där och titta på när företagen förnedrar dem? Eller ska dessa människor som åker tusentals mil för att ska en framtid för sina familjer få bo, äta och få lön som oss i år?

Jag hoppas att både busschaufförer och bärplockare slipper vara med och betala för att andra ska få ut övervinster. I USA har 95 procent av inkomstökningarna gått till de rikaste en procenten. De som förlorat mest är de människor som har helt vanliga jobb. Och gud förbjude den som råkar ut för att bli arbetslös. Då finns varken sjukvård eller bostäder. Är det hit vi vill? Är det detta vi vill ha? Folkpartiet pratar otroligt mycket om att löneskillnaderna i Sverige måste bli större. Mellan vilka personer då?

måndag 24 juni 2013

Minst fem årstider

När börjar året? När iskristyren täcker björkarna vid vägen? När tussilagon blommar? När de första musöronen syns, eller när det tolfte slaget tystnat i midvinternatten? Denna vecka slutar arbetsåret för mig. Nu är det tid för alla projekt som väntar i hörnen. Allt det där som aldrig blir av när dagarna inte räcker till.

Men mest vill jag vara vid havet. Bada fötterna och sanda ner sandalerna. Läsa en tjock bok. Öva mig på att leva här och nu. Det är när vi lyckas med det som vi upptäcker hur mycket allt vi upplever och ser ger oss. Ett ögonblick klockan fem på morgonen eller en kort stund vid midnatt ger mig ofta den skönhet som jag gärna missar. Då när inget stör blir chansen att se så mycket större.

Jag får chansen att bara vara på samma sätt som vi ofta är när vi inte blivit vuxna. Gräset doftar grönt, rosorna sött och fåglarna sjunger sakta högt upp i häggen.