fredag 9 augusti 2013

Presidenternas vecka

Veckan fick ett tema som inte är så oväntat. Just nu är tre olika presidenter aktuella. Två fullt närvarande i verkligheten. Även om rapporterna om Barack Obamas besök i Stockholm till stor del handlar om alla människor och alla fordon som ska skydda honom från hot. Presidenten i öster har ägnat sommaren åt att minska utrymmet för det fria ordet samtidigt som Vladimir Putin har visat sin styrka vid fiskeälvarna i Sibirien. Med en jättefångst i näven har han klargjort vem som är den störste fiskaren i den ryska republiken.

Den första republiken, kockarnas ursprungsland, Frankrike skildras i en film som handlar om presidentens kock. En häftig vinkel på detta mateldorado. I Stockholm pratas det franska på Arkitektur- och designcentrum, det gamla Arkitekturmuséet, grannen till Moderna. Där har den kanadensiska utställningen om modeskaparen Jean Paul Gaultier landat. En lyckad satsning  kopplad till de tekniska möjligheter som finns idag. Häftigt när de flesta skyltdockorna pratar.

Men ännu finns det inga tekniska möjligheter att stoppa de utsläpp som sker vid kärnkraftverket i Fukushima. Veckans nya innovation är att skapa konstgjord tjäle för att de radioaktiva vattnet inte ska sprida sig i grundvattnet och ut i Stilla havet. Mot Tsumamin och jordbävningen hjälper inga försäkringar. Men...

Vår utbildningsminister Jan Björklund vill förebygga de privata utbldningskoncernernas konkurser med en utbildningsgaranti. Det är meningen att alla privata utbildningsföretag ska ta försäkringar som skapa ekonomiska möjligheter för att eleverna ska kunna avsluta de utbildningar som de har påbörjat.

En vecka kvar av sommarlovet. Vi får hoppas att det är en vecka som rymmer massor med utomhusdopp.

torsdag 8 augusti 2013

Kyliga vindar viner

Det är klart och kyligt och så där underbart friskt. En helt ny årstid har börjat. Förhöst, eller ska vi kalla den sensommar. Dagar när inte fukten klistrar sig fast överallt. Nu är det uppbrottstid. Nya vägar ska röjas och andra idéer ska prövas innan vardagen tar över.

Då känns det konstigt och främmande att både Ryssland och USA tar på sig de gamla kostymerna från 1970-talet och börjar hota varandra som om vi levde i det kalla krigets dagar. Vi kanske gör det? Eller vad är det som händer när de stora strategerna talar om att Barack Obama inte unnar Vladimir Putin att fotograferas tillsammans med den amerikanske presidenten...Finns det inget reellt som vi kan förhålla oss till, utan bara bilden av vad som eventuellt sker?

Varför vill den amerikanska regeringen komma till Stockholm? Det får vi inte veta. Vad vill de ha från vår regering? Det är en fråga som jag är säker på att många ställer sig idag. Vad finns här som gör att Barack Obama väljer att stanna till här?

Välkommen är han av de flesta.

Ja som en symbol för frihet och fred. Jag hoppas att han lever upp till de förhoppningarna.


onsdag 7 augusti 2013

De här innehåller mycket smör, tror jag.

Ja, bullarna innehåller 10 gram smör. Alldeles för mycket och alldeles för gott. De lever i vår familj sen en sommarresa runt vårt land. Vi tog vår gamla husvagn och körde 170 mil ner till Smygehuk. Vid stranden plockade vi kalkstenar och musselskal. Vi letade efter bärnsten och fick ett tips om ett fik. Då kallades det Systrarna Lundgren, eller Flickorna på Skäret. Istället för bärnsten fick vi med oss ett recept på  systrarnas bullar. Ett recept som vi bakade efter för att en dag tappa bort det. Vilken lycka när en av våra grannar varit på Skäret och hämtat ett nytt. Värt guld i våra ögon.

25 bullar från Skäret

2,5 dl mjölk
125 gram smör
1 dl socker
1 pkt jäst
1 tsk kardemumma
8 dl mjöl

Låt jäsa i 20 minuter,
baka ut degen och fyll den med
 100 gram smör, 1 msk vaniljsocker, 1 tsk kardemumma som du rört ihop.

Låt jäsa i 30 min och pensla bullarna med mjölk och strö över pärlsocker.

ugnen ska stå på 250 grader och det tar cirka 8 minuter att få dem klara.

De innehåller mycket för mycket smör så bullarna bakas inte så ofta nu när vi alla blivit allt rundare. Men en gång per sommar så har vi kalas på systrarnas bullar.


tisdag 6 augusti 2013

Plåster?

En miljard kronor fattas i konkursboet efter John Bauerskolorna. 1 000 000 000 kronor som flyttats från skolorna till koncernen? Koncernen som äger skolorna påstår att skolverksamheten har lånat 130 miljoner kronor från dem. 


Tack Kristina Lagerström på Sveriges television för att du lyckas hitta de viktiga nyheterna. Nyheter som visar hur fartblinda styrelser, regeringen och direktörerna är. Glöm inte att samma reporter visade hur Vattenfall tvingades att berätta om hur deras ledning slarvat bort 40 miljarder när de köpte NUON. 

En miljard  som försvann när direktörerna har fått tillgång till skattepengar i skolvärlden.

40 miljarder som gick upp i rök när regeringen och Vattenfalls ledning tog beslut inför framtiden.


Det är kaotiskt på direktionsvåningarna. Det är inte elever, lärare eller anställda som står för oredan. det är de bolag som äger stora skolkoncerner eller stora statliga bolag med pengar i kassan. JB-koncernen, eller John Bauerskolorna har varit ägda av ett danskt rikskapitalbolag, men bolaget ser en risk nu när barnkullarna är mindre, så de lägger ner och säljer sina skolor. Nu är det skattebetalarna som ska ordna gymnasie- och grundskoleelevernas utbildning med en ny omgång skolpengar och betala för konkursen.

Samma skattebetalare ska hitta nya miljarder för att rädda statsfinanserna. 40 miljarder som bara gick upp i rök och ingen får stå till svars. Lars G Josefsson hävdar att han har ökat värdet på Vattenfall. Och så plockar han ut sina miljoner.

För att minska risken för att skolor går i konkurs upprepas föreslår miljöpartiet och socialdemokraterna att ingen skola som drivs med skattepengar ska få ha vinst som syfte med företaget. Istället ska utbildning vara huvudsyftet för dem som får rätt att använda skolpengen.

Tror ni att det hjälper? Med ett snabbbandage?

måndag 5 augusti 2013

Med sin frånvaro lyser

Dimman flyktar...och alldeles strax är det en helt vanlig solig morgon. Fylld av dagg och myggors surr. På vägen ner mot vattnet är snåren fyllda av skogshallon och bakom en sten lyser röda vinbär.Med sin frånvaro lyser blåbären. Var det för kallt och för få insekter när pollineringen skulle ske?

Sanningsdroger?

Nu börjar vardagen och vi påminns om att ganska mycket är sig likt. Det fattas fortfarande bostäder, skolan får kritik, vården har problem för att antalet tjänster och vårdplatser har minskat i år igen och inte många makthavare avbryter sin semester för att ta ansvar för sina beslut.

Det är tur att sommaren inte är sig lik. Äntligen har värmen återkommit. Till och med vattnet i älven är varmt och ute till havs badar sjöräddarna i 21 gradigt vatten.

Det finns en nyhet som jag har förvånats över, eller kanske inte förvånats, men blir illa berörd av. Det är att ingen av dem som vårdat Thomas Quick, som de kallade honom, kommer att ställas till svars. Det skrämmer mig. Det gör att de som experimenterar med tvångsvårdade patienter inte riskerar något. Det tycker jag att vi ska ändra på.

I litteraturen finns många skildringar av hur både Sovjet och USA använder tvångsvårdade patienter för att se vad som händer när man använder olika droger. Det skedde på 1950-talet och 1960-talet under det kalla kriget. Men att det sker här och nu i Sverige och att vi inte utkräver ett ansvar, det gör mig rädd.

Kalla vindar från kalla krig får vi vänja oss vid nu när det finns så många olika hotbilder. Frågan är vad som kommer att skada mest. Rädslan eller hoten?


söndag 4 augusti 2013

Älvvatten

Årets första simtur i det ljumma älvvattnet har gett mig nytt liv. Sista semesterdagen och nu är det riktig högsommar. Myntan doftar från salladsskålen och snart är de första mandelpotatisarna klara. S far till Uppsala om en vecka och då är det vardag igen. Denna sommar som började tidigt och kom av sig en lång radda av dagar är nu räddad . Imorgon simmar jag vidare.