lördag 7 september 2013

fredag 6 september 2013

Ska vi välja diakoni eller en ny orgel?

Jag undrar om någon från den amerikanska ambassaden berättade för Barack Obama om de lyckliga kommentarer som många fotgängare i centrala Stockholm yttrade. Ja, de som bad om fler avstängningar av trafiken för att de njöt av att kunna promenera och tala med varandra utan att behöva höja rösten. De som kände att luften var en helt annan. Och sen bekräftade flera mätstationer att utsläppen hade minskat med 25 procent under den tid som Förenta staternas statsöverhuvud tog sig mellan Grand hotell, Rosenbad, Stockholms stora synagoga och vårt statsöverhuvud Kung Carl Gustaf XVI.

En president eller en kung flyger direkt. Det kommer vi som bor vid kusten att kunna göra till ett helt nytt resmål nästa säsong. Samos är den destination dit vi kan åka utan att behöva ta omvägen om Stockholm.

Till Stockholm fick de som ville utbilda sig inom konsten åka, nu är det 50 år sedan Konstskolan i Sunderbyn öppnade. Roland Larsson införde en ny pedagogik som har överlevt de flesta svängningar. Skolan var bland de första i landet och eleverna kom från hela Sverige. Nu finns det många fler utbildningar som förbereder och ger eleverna chansen att skapa ett liv med konsten i centrum.

Då var Luleå en ganska liten stad med runt 58 000 invånare. Denna vecka har kommunalrådet Karl Petersen berättat att kommunen växt till fler än 75 000 invånare. Det tar tid, 1985 var det 67 000 som bodde i residensstaden. sedan dess har Luleå tekniska universitet blivit minst dubbelt så stort. Då var det massor med tomma lägenheter nu är det kris. 1 000 studenter i bostadskön, tre bränder i studentbostäderna och ett Vandrarhem som kommunen ska stänga och riva. Nu byggs barackrum för att skapa bostäder för dem som blev hemlösa i den första branden.

Det är inte många filmer som skildrar livet på en liten ort, men Äta sova dö, har ett perspektiv utifrån både den lilla orten och den arbetande människan. Denna vecka utsåg den svenska kommittén Gabriella Prichlers film till svenskt Oscarsbidrag.

Det är en vecka kvar till nästa val. Det glömda valet har det kallats år efter år. Vi lever i ett samhälle där kyrkan inte står i centrum i vår vardag längre så det är knappt en tiondel som använder sig av sin rätt att rösta. Kyrkovalet är viktigt för alla som vill vara med och påverka vad denna jätteorganisation ska göra med sina pengar.

För länge sedan fanns ett band mellan alla som växte upp, och gick i skolan, och kyrkan. Vi sjöng psalmer, placerade Lutherhjälpens kartong med insamling till Biafra mitt på köksbordet, läste bibelns legender som sagor på roliga timmen och studerade hur den närmaste kyrkan dekorerats med symboler för Gud, Kristus och den helige ande. Det är brutet.

Kunskapen om hur vår tankevärld i Sverige påverkats av kyrkan vore värdefull för alla. Då kan vi förstå varför vi reagerar som vi gör på de idéer som kommer från andra värdesystem.

torsdag 5 september 2013

Äntligen, ropade ministern

Överblommad, eller väldigt solblekt känns denna ovanligt varma torsdag. Dagen efter ett besök av Förenta staternas president i huvudstaden, eller dagen efter omröstningen i deras kongress om Syriens framtid, eller dagen efter tunneln i Hallandsåsens sista borrdag.

I 20 år har Banverket och Trafikverket satsat miljard efter miljard på att minska restiden mellan Malmö och Göteborg med cirka sju minuter. Sju minuter. En satsning som visade sig var helt onödig med tanke på restiden, för när tågen tvingades att ta vägen över Åstorp kortades restiden med fler minuter. Det är längre men spåren är bättre. Provisoriet som fungerade. 10, 5 miljarder har tunneln kostat, ska spåren fyllas av 24 tåg per timme som planen var 1993?

Norrbottniabanan mellan Umeå och Luleå skulle minska restiden med mer än en timme. Det skulle bli möjligt att resa med tåg mellan städerna längs med kusten. Tågfrakten skulle få dubbelspår och de i bland veckolånga stoppen som uppstår skulle kunna undvikas genom att det alltid finns ett alternativt spår att köra längs med. Men när EU ansåg att denna järnväg skulle prioriteras och erbjöd finansiering då hände ingenting.

Idag rullar regionaltågen i inlandet och gläder många människor där. Men mångdubbelt fler skulle kunna använda tåget som alternativ när det rullar på ett modernt spår mellan städerna vid kusten.

onsdag 4 september 2013

Som inte bor

Glamoröst hemlös. Man kan inte tro det men detta skulle vara en illustration till ett reportage om kläder som passar när man inte bor. En ofrivillig tid som allt fler upplever.

Två bränder, ett studentboende som är helt förstört och ett våningsplan som är rökskadat. Samtidigt en kö på 1 000 studenter som söker ett rum att studera och bo i. Då beslutar Luleå kommun att de ska riva Vandrarhemmet på Kronan.

Det kan behövas fler modereportage för dem som inget hem har, skrivet med ilsken ironi. Hur tänker vi oss att unga människor ska kunna växa upp om de tvingas bo hemma?

Läs mer här om en av studenterna som har ett eget förslag.

Vad ska vi erbjuda unga människor?

tisdag 3 september 2013

Nu börjar det

Höst betyder massor med kultur. Massor med möjligheter att upptäcka något nytt. Idag kom katalogen över massor med spännande upplevelser att längta efter. Det är lite som att sitta med en Ikeakatalog när man ska flytta hemifrån. Massor med möjligheter men vad ska man välja?

Årets Bok och Bild med Maria Sveland i oktober? Ett möte om intolerans med Elisabeth Olsson Wallin på museet om två veckor? Eller Kontext där Lena Sundström berättar om sen senaste bok.

Denna vecka börjar festen. På lördag är det Kulturnatta i Luleå. Hela stan är fylld med kultur på alla möjliga vis. Det är bara att gå till Domkyrkan eller Kulturens hus sen händer det i tretton timmar.

måndag 2 september 2013

Det doftar

Vi hann inte i år heller. Ja, vi hann inte plocka lingon före älgjakten. Jag och almanackan är inte synkade. September doftar löv, rök och äpplen. I år har jag till min lycka hittat tre små gula sommarfrukter. Efter denna vår var jag helt säker på att vi inte skulle kunna plocka ett enda äpple. Och det är glest i träden.

I år tänker jag förebygga en kort höst med att gödsla med lågkvävegödsel. Det kan ju inte skada träden. En del äppelodlare säger att det är helt avgörande, andra att det bara är att hoppas på en lång avmogning inför vintern.

Penséerna lyser upp nu när alla andra blommor tappat färgen. De blommar på femte månaden nu tillsammans med några små magra violer. Denna sommar har inte planteringarna planerats som jag brukar. Det är det där med tiden. En morgon är det strålande försommar och helt utan att jag märker det har det blivit höst. Höst är härligt, men de där 90 dagarna med sommar skulle vara längre. Min teori är att de långa ljusa sommardagarna rusar fram i 110 för att de är så ljuvliga. Eller hur?