fredag 20 september 2013

Gift, skit och dåliga beslut. Vilken vecka!

Aldrig har jag hört och läst så många nyheter som handlar om gift och skit. Denna vecka utmärker sig och det gör även gruvindustrin.

Efter långa och många försök att få hjälp har invånarna i byn Polygono i Chile stämt Boliden för att företaget skickade giftigt gruvslam dit. Boliden antog ett anbud från ett företag som påstods sig kunna rena slammet från arsenik bland många gifter 1985. Sedan dess har dammet spridit gifter och minst 707 personer har förgiftats.

Här hemma är det internationella gruvbolag som börjat bryta bland annat zink i Västerbotten som har lämnat gruvorna åt sitt öde.

I Pajala är det kommunen som anser att det är för långt att köra avloppsslammet. Istället grävs det gropar i skogen där den baktierifyllda skiten komposteras.

Men det största brottet mot mänskligheten står den/de som beordrade en saringasattack i Syrien. Nu har FN:s inspektörer hittat bevis på att de var sarin som dödade fler än 1000 människor.

Mot denna sorgliga bakgrund öppnade årets riksdag. Finansministern Anders Borg bar den nådiga luntan längs med Drottninggatan till riksdagshuset. I den finns det skattesänkningar som i runda tal minskar statens inkomster med 15 miljarder kronor. Dessa miljarder ska vi låna för att hålla uppe konsumtionen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt bytte ut en minister i två steg. Biståndsministern Gunilla Carlsson fick sluta. Den före detta arbetsmarknadsministern Hillevi Engström fick flytta in på UD och ta över hennes roll. In kom ordföranden för arbetsmarknadsutskottet Elisabeth Svantesson som ny arbetsmarknadsminister. Hon är mycket kontroversiell för att hon är medlem i en församling i Örebro som är en avknoppning från Livets ord. Tidigre har hon var medlem i Livets ord och arbetat aktivt i antiabortrörelsen. Och för att inte glömma så har denna ansvarige minister för diskrimineringsombudmannen inte röstat för allas rätt till att ingå äktenskap.

Allas rätt att veta varför de anses skyldiga var inte en aktuell regel när LKAB införde ett kontrakt med alla anställda hos underleverantörer. Kontraktet ska motverka att grova brottslingar får in en fot i gruvan, vilket låter som om det är en bra idé. Men resultatet att ett hemligt privat bolag gör en undersökning som sedan resulterar i en avstängning utan att någon får veta varför verkar lite Stasi, eller? Efter 24 timmars debatt tog LKAB tillbaka kontrakten för att informera mera. Vad som händer sen får v väl läsa om i tidningen?

torsdag 19 september 2013

En broms, eller?

Brännande är fortfarande misstankar om korruption. Det är tur. För om vi inte reagerar på den; vad ska vi göra för att det bästa vinner och att samhället utvecklas. Risken för stagnation och tillbakagång är stor när gubbarna sitter i bastun och gör upp. I Boden är det Peab asfaltbeläggningar och Lars Olofsson som misstänks för att ha byggt ett stall till den tjänsteman som beställde asfalteringar på Trafikverket.

Lars Olofsson har tidigare sagt: Lagen om offentlig upphandling bromsar upp så att det blir svårt för kommunerna att utvecklas i lagom takt. Men det är kanske det som är priset för att samhället inte ska bli korrupt.

Jag minns en misstanke som fanns för länge, länge sen. Det var en upphandling inom länet som överklagats och nu fanns det flera som påstod att den tjänsteman som gjort upphandlingen inte följt reglerna på grund av en mycket dyrbar present. Den gången fanns det ingenting som visade att den misstanken var sann. Snarare fanns det klara bevis för att upphandlingen var klantigt utförd. Domstolen dömde att allt skulle göras om.

Den gången.


onsdag 18 september 2013

Utsläpp i fågelvärlden

Tänk att de sitter där år efter år och tar avsked från oss. Tidens gång helt konkret. Men om de inte kom och kraxade så skulle vi behöva vara oroliga. Kommer fåglarna i Luleå överleva orenade dieselutsläpp från serverhallarna när anläggningens många reservkraftverk testas? Hopp om bättre fågelskådning har i alla fall kommunens miljökontor.

Det är väl som vanligt både och. Både utsläpp och bättre fågelskydd. Men vad blir summan?

tisdag 17 september 2013

Växhuset

Tänk att tisdag kan vara så olika. Ja, att man kan gå in från en ljum sommarkväll en måndag och vakna till en helt annan årstid på tisdagen. Tur att vi har höstrustat i balkonglådorna så att något är i takt med tiden. Den har Konstskolan i Sunderbyn varit i fas med i 50 år. Igår började en veckas workshops med konstnärer från när och fjärran. Till helgen blir det både fest och fest.

Ja, jag är part i målet. Mina tre år på skolan var som en enda lång fest. Det är speciellt att få hämta möjligheter ur sig själv med hjälp av så bra lärare. Nu är det 5 000 elever som trampat i de fina lokalerna. Hoppas att minst lika många till kommer att få vara där och växa.

Grattis alla ni som kan gå på skolan i framtiden.




måndag 16 september 2013

Sommartemp igen

Oj, det gick en vecka utan att jag öppnade bloggen. Sånt händer när, när jag klantar till det, och vrider ryggen fel.

Efter två ovanliga dagar i Arvidsjaur med hockey på storskärm, konstutställning i Medborgarhuset och massor med härliga möten så sitter jag här igen. Och helt plötsligt känns det som om sommaren tagit en sväng hit upp en gång till.

 Bra för äppelträden!!!

Nu får allt som behöver vila och avmogna långsamt, långsamt. Det borde ge mer frukt och fler blommor nästa säsong. Då kanske det sibiriska björnbäret hinner både med att blomma och ge bär som mogna.

I år blir det små gröna kart som syns på bildens mitt. När jag planterade skottet påstod alla att just denna sort är anpassad till ett liv vid ishavet. Fan tro`t. Jag tror mer på att det är framodlat söder om Murmansk län.


Det här är ett Ananaskaneläpple som enligt plantskolan trivs i zon 6-7. Mitt träd firar tio år med att stolt visa upp ett äpple. Under förra säsongen, som var optimal för fruktträden, fanns det tio små röda klot i trädet. Så kanske är livet för hårt vid älvens strand för några av tsarens framodlade växter för arktiskt klimat.

Eller så var det något som gick helt fel, med det mesta i maj.

Har ni sett några rönnbär? Det har inte jag.

Vintern blir snöfattig enligt många när träden står tomma på bär, andra hävdar att det är tvärtom. Jag hoppas på långsam höst mot en vit vinter så att det mest blir bra nästa år.