fredag 18 oktober 2013

Varför, varför, varför?

En dag fylld av sorg. Igår (torsdag) hände ännu en dödlig arbetsplatsolycka på SSAB. Två män drunknade i tjära.
En tremånaders baby och mamman blev påkörda på en grusväg utanför Bälinge och vårdas nu får svåra skador i Stockholm och på Sunderbyn.
Slutligen lade åklagarna i fram mordåtalet i Boden i fallet Vatchareeya.

Alla tre nyheter som ingen hade velat läsa om i de bästa av världar.

Samtidigt frustar vår statsminister och kämpar för att få vara kvar. Denna vecka inleddes med att han i en intervju hänvisade till att han är en stridshingst. Senare sa han att han var taggad inför valrörelsen och partiets stämma i Norrköping. Årets mediahändelse var det i alla fall. Jag har aldrig läst så många skämt om den vanligtvis ganska bleka Fredrik Reinfeldt.

Statsministern vill inte avgår efter nästa val, men det vill kommunalrådet Karl Petersen i Luleå. Han ska fira att han har varit kommunstyrelsens ordförande i nästan tolv år med två fester för 180 000 kronor om en månad.

Fira kan även Alice Munro göra. Hon är Kanadas första nobelpristagare i litteratur. Hon är den trettonde kvinnan som får ta emot detta pris. Den första kvinnan och den första pristagaren från Sverige var Selma Lagerlöf. I år är det 104 år sedan hon fick priset.

Två av Norrländskans tidigare medarbetare kommer till Luleå på lördag. De ska tala om sitt samarbete som författare. Liza Marklund och Tove Alsterdal skriver bägge två spänningsromaner, men så olika.

Tea partyfalangen av det republikanska partiet i USA:s kongress höll spänningen uppe in till den sista minuten. De krävde att alla de amerikaner som får chansen att ta en en sjukförsäkring enligt Obamacare skulle avstå detta. Annars skulle de inte skriva på årets budget och höja skuldtaket. Till slut delades partiet i två delar. Och nu ska demokrater och republikaner förhandla fram till februari. Hur det går då påverkar oss indirekt då Kina hör till de länder som har lånat ut mest till USA.

Oktober är inte bara en månad för jakt. Björnjakten är förresten över. Det är också tiden för siklöjfisket. I fem veckor är fiskarna ute. Löjrommen kostar 1500 kronor per kilo i år.

Olof Carlsson som kommer från Piteå och Piteåtidningen är idag en av de högsta cheferna på Sveriges television. Han ska se till att fler människor får lokala nyheter. Det innebär besparingar i Norrland. Ett förslag är att flytta Nordnyttssändningar till Umeå. Det skulle innebär att möjligheten att sända direkt försvinner från Norrbotten.

Då kan ingen rapportera direkt om snön och vintern. Det brukar ju vara en populär idé när vi har vinter och Skåne skördar äpplen och selleri. SMHI har gjort en karta över hur långt vintern hunnit. Den är två veckor tidig i år. I genomsnitt har hela länet vinter den 1 november på Allhelgonadagen.

Det finns inte tillräckligt bra ord för att förklara hur tungt veckans händelser påverkar oss. Det tycker jag skulle synas i alla nyhetsrapportering även i andra delar av landet.

torsdag 17 oktober 2013

Det doftar snö...

Kommer ni ihåg Jacques Bréls melodi ...det doftar öl från London till Paris... (Tommy Körberg sjunger den på svenska). Den nynnar jag med min hemsnickrade text om doften av snö längs med älvens strand. Det är ett lyft med ljuset från den vita snön nu när morgonen är rätt mörk och kall.

Det gäller att se och inte bara titta. Allt vackert som helt plötsligt dyker upp. De gamla vissna löven som glittrar. Den övertäckta traktorn som ser ut som en sovande vit björn. Då är det inte så tokigt att vintern kommit ren.

Kallt men bara några grader kallt är det här under en stjärnklar himmel, Isande är det det dock i Washington. Där spelar kongressmännen Monopol med världsekonomin. Har ultrakonservativa och ultraliberaler slutat leka nu? Eller kommer midvinterförhandlingarna sluta i en katastrof?

I en välgjord dokumentär från  Oregon så berättade några filmare om den fattigdom som drabbar helt vanliga människor när de inte kan ha en sjukförsäkring i och med att arbetsgivarna inte ansluter dem. Hur sjukvårdsräkningar slår sönder en fungerande vardag och hur de skattesänkningar som gjorts, inte har skapat ett enda jobb, en enda öppning, för dem som ska klara sig på 56 kronor per timme före skatt.

Den verkligheten ser vi sällan i de vanliga utrikesreportagen. Liksom den verklighet som finns utanför storstäderna. Både där och här.

Det ska Olof Carlsson fd Piteåtidningen förändra. Han har ett uppdrag att med samma budget  skapa redaktioner utanför de områden som bevakas idag. Och då kan Nordnytts sändningar hamna i Umeå.  Men inte som förr när Norrbotten och Västerbotten hade en gemensam nyhetsredaktion, utan som en förinspelad sändning. TV4 gör så idag.

Blir det bättre av att lägga nya delar av landet i medieskugga kan man fråga sig?

onsdag 16 oktober 2013

Hon vann

Svenska kyrkan tog ett steg framför det övriga samhället igår. De röstberättigade* tvekade inte när de valde vår första kvinnliga ärkebiskop.

Antje Jackelén. En kvinna som har arbetat och studerat både i Tyskland där hon föddes, i USA och i Sverige där hon prästvigdes. Nu är det Lunds stift som får välja en ny biskop. Stiftet som valde den första kvinnan Christina Odenberg.

Det tog nästan 60 år efter det att den Svenska kyrkan började viga kvinnor till präster innan kyrkans högsta ledare är en kvinna.

I år ät det 92 år sedan vi fick allmän rösträtt. När kommer vi att välja en kvinna till statsminister?

När kommer näringslivet att sluta med att kvotera in män på de högsta styrelseposterna?

(*Röstberättigade är ledamöterna i kyrkostyrelsens och i stiftens domkapitel och stiftsstyrelser. Även diakoner och präster i Uppsala stift samt lika många elektorer utsedda i stiftets församlingar röster. Antalet röstande är 325.)


tisdag 15 oktober 2013

Är Antje Jackelen vår nya ärkebiskop?

För första gången innebär ett val av ärkebiskop att en kvinna kan bli vald. Biskopen i Lunds stift Antje Jackelen kan bli vald idag. Lyssnar till vad hon säger i en snabb intervju. Vanlig är det ord som jag ser när hon svarar vardagligt på frågorna.

Kvinnoprästmotståndaren Dag Sandahl är inte förtjust:
En av de tydligaste kritikerna till Antje Jackelén är den frispråkige prästen Dag Sandahl.
–  Det anses att Svenska kyrkan måste få fram en kvinnlig ärkebiskop, och då öser man lovord över Jackelén. Hon påstås vara mjuk och trevlig, men också fast och beslutsam. Jag går inte på det. Men hon blir säkert vald redan i första omgången.
Säger han till den kristna tidningen Dagen.
Antje Jackelen kommer från Tyskland och har studerat teologi både där och i Uppsala. Hon har arbetat som lärare vid olika universitet i USA och hon blev vald till biskop i Lund för sju år sedan. Inför valet har hon 51 procent av rösterna och skulle hon skulle kunna bli vald i den första omgången idag. 


måndag 14 oktober 2013

Kopierar prinsen

Vi hade en prins som arbetade som formgivare under många år. Sigvard Bernadotte var så bra att många av hans föremål och mönster lever kvar. Vem bakar inte i en Margaretaskål? Vem torkar inte av ett bord eller en bänk som har ett mönster som han skapade till Perstorpsplattorna? Vem öppnar inte sin konservburk med hjälp av hans konservöppnare? Alla dessa vardagsting formgavs för alla i en tid när ett föremål skulle vara. Inte bytas ut och försvinna. De skulle både fungera och vara vackra.

Michael Storåkers, vd för Bukowskis auktionshus, vet att vi kan familjen Bernadotte. Hur prins Eugen skapade både design och blev en av det förra sekelskiftets stora målare. Tänk på altartavlan i Kiruna. Han lever kvar ute på Djurgården där hans hem, Waldemarsudde, fungerar som tittskåp och påminnelse om hans formvärld och som marknadsföring av familjens konstnärliga arv.

Michael Storåkers vet att vi står där hemma i köket och har vardagsvaror formgivna av Sigvard Bernadotte. Skulle inte vår nuvarande prins kunna bli nästa designstjärna?

Sagt och gjort. Nu produceras föremål som prins Carl Philip skrivit sitt namn på, marknadsförda av Michael Storåkers företag. Men allt fler ropar om plagiat. Prinsen har ingen konstnärlig träning eller utbildning som sina föregångare. Men är det så enkelt som att han så gärna vill bli konstnär och formgivare utan ett eget idékapital ?

Tidskriften FORM berättar en historia om den motvillige designprinsen och DN berättar om vad som kan ske när en marknadsförare av rang får en idé.

  Vad är självständig formgivning? Vad är en hommage till en företrädare? Och vad är simpel kopiering och stöld? De frågorna är aktuella idag igen.