tisdag 26 augusti 2014

En god chans att tänka efter


Nyvaket berättar Ekot i P1 om att vissa personer sorterar ut matavfall till komposten. Men att Stockholm är sämst.

Vi andra som far mellan huvudstaden och övriga landet vet det. På de flesta håll har kompostavfall sorterats ut ur soporna i mer än tio år. På andra platser har många medborgare sorterat ut sitt matavfall i egna komposter. Men kommer du till huvudkommunen så finns det fortfarande sopnedkast där allt ska slängas.

Ska det bli obligatoriskt att sortera ur matavfallet?

I praktiken är det obligatoriskt nästan överallt utom i storstadskommunerna. Ingen rymmer sina sopor i tunnan för brännbart om de inte sorterar ur alla fraktioner.

Hemma hos oss har vi kompost, brännbart, papper, kartong, returglas, glas, metall, plast, porslin, lampor, batterier och textil. Hade vi inte hittat en smart bänk som rymmer kassarna med allt annat än komposten och brännbart så hade vi drunknat i olika kassar på köksgolvet. Nu går det att leva med återvinningen. I alla fall med lite god vilja.

God vilja kan man behöva när man börjar använda tygblöjor. Men vilken vinst för miljön om alla använde tygblöjor det först året hemma. Jag provade med mitt första barn som är fött 1987. Vi hade tygblöjor jämt, även vid alla resor. Det var inte så klokt. När man reser bort kan tiden användas till annat än blöjorna. Hemma var tygblöjorna suveräna.

I och med att vi hade överdrivet vår nit med blöjorna så var vi inte lika pigga på att använda dem tre och ett halvt år senare när barn nummer två kom. Då blandade vi efter dagsformen.

Nu har jag förstått att tygblöjorna inte bara är bra för att de är miljövänliga, utan för att barnen blir torra tidigare om de känner att de använder blöjan. Alltiettblöjorna är ju så avancerade att de är torra trots att de är fulla.

Tygblöjor kostar lite tid. Det gör källsortering av sopor också. Regeringens utredare av sopsortering och återvinningen, då för mer än 15 år sedan, utredde också hur mycket en obligatorisk sortering skulle kosta. Ja, inte för hushållen, utan för kommunerna.

Hur många hemtjänsttimmar skulle användas till att sortera och bära sopor till återvinningsstationerna?

Alldeles för dyrt ansåg då Nacka kommun. Kommunledningen ansåg att hemtjänsten skulle användas till viktigare arbetsuppgifter.

Som vanligt består det mesta i livet av både och. Sopsorteringen är både bra och dålig på samma gång. Tygblöjor är både bra och dåliga på olika sätt.

Vi som vill göra på det minst dåliga sättet får tänka efter...och det är ju bara bra.

2 kommentarer:

Cecilia N sa...

*Morr*
Men i alla andra kommuner då? Är källsorteringen ett problem för hemtjänsten där?

Tur jag inte drack kaffe när jag läste. Då hade jag satt i halsen när du skrev sopnedkast.
Såna har jag inte sett sen -87.
Jag trodde de var fossiler vid det här laget.

Vi hade också tygblöjor. Nåt så himla praktiskt.
Enda var att ena barnet inte var natt-torrt. Så för allas nattro användes slängblöjor då.

Syrran använde istället sina sinnen för att inse när det var dags att gå på toa för lilla barnet och klarade sig nästan helt utan blöjor över huvud taget.

Granne med potatisodlaren sa...

Jo, man kan verkligen undra om tiden har kloka pris i olika kommuner.

När vi har hyrt lägenhet någon vecka då och då så har platsen där vi kan lämna återvinning flyttats allt längre bort. Så jag förstår att de som bor grannar med oss slänger det mesta i sopnedkastet.

Kul att även du hade tygblöjor. De var verkligen bra och skyddade mot eksem.

Ha det. Cecilia.