lördag 28 juni 2014

Verksamhetsförbud

Vår äldsta buske, en enorm Rosentry
Den blommar när midsommaren är som ljusast, rosentryn, busken som stått på samma plats sedan 1932. Det tycker jag om att tänka på när allt går så snabbt, när det går mode i vad som ska planteras, då ser jag på den rosa skyn och tänker på all tid och allt vatten som runnit förbi i älven.

Morgonen började i solen med nyvispad mjölk i kaffet och en kvarglömd croissant. Det känns som om luften börjar värmas upp och att vi kommer att kunna äta ute. Det vore så skönt att kunna vara mer på altanen och mindre inne bland alla måste göra saker.

Denna första helt lediga dag är det verksamhetsförbud. Skämt åsido, det vore så bra om vi lyckades bli lite piggare om vi ska fortsätta att bygga i köket.

Om några timmar öppnar Pussy Riots utställning på Havremagasinet i Boden. Det är en utflykt som jag tror skulle pigga upp.


fredag 27 juni 2014

"Jag brinner för samhällets framtid"

Mötte en vän på väg ut ur kooperativa, som de säger här. Hon ville bjuda på en kopp te så jag väntade utanför kassorna.

Efter en kort stund kom en äldre vacker dam fram till mig och ville prata. Först hörde jag ingenting men sen fick jag ihop det.
- Dom sitter här överallt. Dom tar över stan. Vad ska det här sluta med? Hur ska vi kunna leva här?

Ja, precis så, sa hon, som har alla ess på handen.

Varför, jo, för att Koster sitter utanför Konsum och tigger. Han är en ung man som inte kan andra språk än rumänska och lite spanska.

Vad jag sa till den prydliga damen?

Jo, det jag fruktar kommer att bli vår vardag.

- Snart sitter vi utanför Konsum allihop och tigger. För då har våra försäkringar inget ekonomiskt innehåll längre.

Dystopiskt kanske,men så känner jag, när jag hör hur olika politiker talar om hur de ser på framtiden.

Denna dag består av både och som alla andra.

I morse blev jag rörd när jag läste min tidning. Varför? Jo, för att ishockeylaget i Kiruna har arbetat sen i vintras med att lära sig mer om mänskliga rättigheter och acceptans av alla som finns på vår jord.

Mikael Lasu, en av hockeyspelarna, sammanfattar vad han har lärt sig så här, igår,  när lagets regnbågströjor presenterades:
-Jag ska vara helt ärlig. Jag hade inte de här tankarna när jag gick in i det. Då handlade det mest om att föreningen skulle tjäna på det.
Nu?
Jag brinner mer för det här, att samhället ska bli bättre, öppnare för alla, än för klubbens framtid...


torsdag 26 juni 2014

Liv från Luleå lever farligt

Klockan är sex när jag går ner till älven. Trots att det är midsommar så är skuggorna långa och där är det svalt. På gränsen till kallt. Hetluften finns någon annanstans.

Vi längtar, men det finns andra som gärna skulle vilja slippa hamna där.

Igår hittade jag ett otroligt teveinslag från Sydafrika. Det handlar om Liv Shange, hon hette Gustavsson Rhodin när hon bodde i Luleå, där hon en  trebarnsmor anklagas av ANC för att förstöra hela Sydafrikas ekonomi. Se inslaget här.

Metro har dessutom skrivit om Liv Shange och hennes arbete, fackligt och politiskt för gruvarbetarna.

Här kan du läsa om hur den senaste strejken tog slut och om Liv.

När jag ser inslaget kommer jag ihåg Liv från när hon arbetade politiskt i Luleå kommun för Rättvisepartiet Socialisterna. Hon satt i fullmäktige. Hon var så ung och kraftfull. För ungefär tio år sedan träffade hon sin sydafrikanske man på en konferens i Bryssel. Hon flyttade till Johannesburg. Där arbetar Live Shange för en paraplyorganisation som driver arbetarnas fackliga rättigheter.

Hon har lärt sig Zulu och kan på detta sätt både lyssna till och tala med dem som kämpar för att få det bättre. Detta har lett till att regeringen i Sydafrika har pekat ut henne som en vit kraft som konspirerar mot landet. I måndags avslutades den längsta strejken någonsin med ett avtal som innebär en höjning av lönerna i gruvorna. Nu ska alla Metallarbetare slåss för sina löner och då hotar nya strejker.

Liv Shange kommer inte att stå på barrikaderna mer i år. Hon väntar sitt fjärde barn. Då kanske trycket mot henne från regeringen mattas av. Konspirationerna falla ihop till intet.

Om jag fick välja så skulle jag gärna vilja lyssna till Livs erfarenheter. Hon borde ha varit en av huvudtalarna i Almedalen. Om hon kan resa ut ur Sydafrika. Förra gången hon var här vid älvens strand försvann hennes tillstånd att återvända. Först efter mycket krångel kunde hon resa hem.

Men nästa år kanske?


onsdag 25 juni 2014

Vad kan konkurrera med detta en kall tisdag?

Frukost
Det är lite charmigt att Sveriges television upprepar sig igen; ja, att sommartisdagarna är veckans viktigaste tevedag.

Igår satsade de hårt på underhållning och jag tror att de flesta som tittade på teve inte missade att Allsången, Morden i Midsomer och Statsminister Özz Nûjen sändes samma kväll.

Samtidigt som fotbolls-VM.

Äntligen suckade nog en del efter alla kvällar med fotbollssmonopol i rutan. Allt på en gång säger de som inte har semester och som måste sova.

Jag som vanligtvis bara somnar efter en kvart vid rutan höll mig vaken trots den sega engelska mordplotten. Jag skrattade så mycket att jag knappt kunde ta mig i säng. Och då har jag 30 minuter kvar av Özz Nüjens roliga show inspelad att njutas av en annan dag.

Undrar om dessa tevetisdagar gör att det blir som andra somrar, att flygbiljetterna på tisdagskvällarna är de billigaste?


tisdag 24 juni 2014

Positiva tankar om en kylig tid

Vi kan väl säga så här: Vilken tur att alla förkylningsvirus dök upp, nu, när vi i alla fall måste klä på oss varma kläder. Det hade inte varit kul att sitta här med balsamnäsdukar och hett citronvatten om det hade varit sommarvarmt.

Det finns så mycket som är bra med att solen skiner och att det är svalt. Helt plötsligt finns det en tid när vi kan göra allt det där som vi borde hunnit med före midsommar. Det gör liksom ingenting att vi är sena för med dessa bistra nätter så växer det mycket långsamt.

Sommarfuktigheten är långt borta och det funkar fortfarande att torka tjocka mattor utomhus.

Igår fick jag en länk på prov till en massa olika magasin om det mesta. Det är bra när orken tryter och jag behöver långsam underhållning. Tänk att få njuta av en hel tidning om konst eller gamla bilar. Ska prova om det går att använda paddan i en stol utomhus. Det vore det ultimata att slippa att vinden bläddrar och tar tag i tidningen.


Vill ni läsa om fler företagare som vill behålla sina bidrag så läs om läxläsningsföretagen här.

Oj, vad dessa bidragsföretag är rädda för att de inte ska få chansen att fortsätta leva på offenrliga medel istället för att fylla sin affärsidé med så högt värde att den går att sälja utan hjälp av staten.

måndag 23 juni 2014

Väljarnas viktiga val

 Jag älskar att höra vår statsministers oroade stämma. Vad ska han ställa till rätta idag?

Ja, vad behöver förändras för att vi alla ska leva i ett bättre samhälle?

Lyssnar han till väljarna finns det inte mycket att välja på för en politiker med makt. Det är bara att börja förändra:

Skolan. Förbjuda att alla verksamheter som drivs med skattemedel att använda vinster till annat än att förbättra för eleverna.

Se till att alla sorters elever får chansen att klara av sina studier.

Höj lärarnas löner, de studerar i 5,5 år och borde få samma lönenivå som civilingenjörer och jurister.

Vården: Se till att läkare och sjuksköterskor har fasta jobb med normala anställningsförhållanden. Se till att lönerna för sjuksköterskor är lika höga som för andra yrken med lika lång utbildning.

Anställa fler händer så att patienterna får en god vård utan att personalen far illa. Se till att fler vårdplatser öppnar.

Omsorgen: Se till att alla som vill får leva där de vill. Se till att antalet boenden räcker till. Se till att alla skattepengar som avsätts till vård används till vård och inte till vinster. Se till att ingen kommun smiter ifrån sitt ansvar att erbjuda alla boenden som är kommunala, för attt de anställda och de anhöriga ska kunna använda offentlighetslagstiftningen och slå larm om det finns missförhållanden.

Det är väl en kort sammanfattning av vad väljarna efterfrågar efter åtta år med Alliansen . Vad vår statsminister föreslår?

Minst ett års fängelse för bostadsinbrott efter 2016.

söndag 22 juni 2014

"Jag vill ha mina bidrag kvar" Skoldirektörens klagan.

Från kvällen igår
Idag slår jag upp tidningen där ute på altanen och börjar nästan skratta. Här ni också sett honom, Peje Emilsson, som står där på DN:s debattsida och tigger.

"Snälla skattebetalare ta inte ifrån mig skolpengen som gett mig och min familj hundratals miljoner att satsa i en villa på Lidingö och ett hus i skärgården".

Ja, vad vill vi skattebetalare? Ska enstaka familjer kunna plocka en del av de skattekronor som ska gå till skolan?

Peje Emilsson använder de familjer som har skolbarn som ett alibi. Det är familjerna som ska kämpa för att han ska kunna plocka ut ännu fler miljoner ur skolpengen. Men Kunskapsskolan som han driver skulle väl må bra av att alla bidrag dras in, på samma sätt som att hälften av de arbetslösa inte får a-kassa? Då skulle ju Peje Emilsson verkligen kunna skapa en skola där barnen får verklig kunskap! Har man inga pengar måste man ju bli bäst. Är det inte så?

Ett av de värsta exemplen på hur de som har resurser kan utnyttja systemet med skolpeng har Björn af Kleen beskrivit sitt reportage om Djurgården, i DN:s lördagsbilaga. Mitt i stan, på södra Djurgården, vid en ekdunge finns det enorma hus som rymde statens skola för hörselskadade. Det heter Manilla och ägs fortfarande av skattebetalarna, men nu är det en del av privatskolan Fredrikshovs slottsskola som finns på Östermalm, även den drivs med skolpengar..

Skattebidragen till skolan borde garantera att alla har tillgång till detta campus på Sveriges dyraste mark. Men skolans ägare har lyckats sortera bort alla utom dem som har syskonförtur, och geografisk närhet till campus.

Vilka bor nära, på adresser som Strandvägen, Narvavägen, Djurgårdsvägen, nedre Manilla?

Ja, vi skattebetalare betalar för att Sveriges rikaste familjer ska kunna skapa sitt alldeles egna reservat ute på Djurgården i vår fastighet. Ett palats där vi hade kunnat driva en skola för dem som har svårt att klara av att gå till en skola utan extra stöd. Vilken chans att bygga upp en verksamhet som skulle kunna kopieras över hela landet!

Men Jan Thews projektledare hos Statens fastighetsverk han tycker att Fredrikshovs slottsskola bidrar till bra skolgång i landet. För dem som fötts med föräldrar som kan manövrera in sina barn i den långa kön på 7 000 elever, kanske?

Har vi råd att låta de rikaste i landet driva skolor för sina barn på exklusiva platser med skattepengar? När behoven av skolor för barn som behöver extra stöd är oöverskådliga?

Ja, ska skattepengarna som vi har avsatt till undervisning delas ut till familjen Emilsson?

Jag tycker att de skolor som drivs av lärare, rektorer och människor som har massor med kunskaper och erfarenhet av hur en bra skola ska vara, ska får vara en del av vårt skolsystem. Då kan deras goda erfarenheter spridas till andra. Det underliga är att de skolorna nästan alltid använder varenda öre till att utveckla sina skolor och för att ge sina elever en bra skola, men att verkställande direktörer som Peje Emilsson blir mångmiljonärer.