tisdag 23 juni 2015

Är det en följetong utan slut?

Det är iskallt mellan Grekland och EU idag. Men varmast här vid älvens strand
Varför tar aldrig denna följetong slut? Ja, det kan man undra? Ja, varför  studioreportern Kathrine Zimmerman fortsätter ställa så infantila frågor när hon ska få lyssnarna att förstå krisen i Grekland. Snälla kan vi glömma dessa enkla och barnsliga uttalanden. Problemet är stort och med hjälp av de två ekonomerna John Hassler och Stefan de Vylder fick vi lyssna till flera olika skäl varför inget händer förutom att grekerna förlorar sina möjligheter att försörja sig.

John Hassler var helt enig med Stefan de Vylder om att det enda som kan förändra situationen är att grekerna får möjlighet att använda pengar till att förstärka produktionen och inkomsterna. Då kommer landet att kunna  betala av sina skulder enligt honom.

Ingen trodde på den väg som våra politiker i EU försöker tvinga fram. Det går inte att betala skulder genom att minska landets möjligheter till expansion. Ett land kan alltså inte spara sig ur en stor skuld.

Men var tar alla krislån vägen? Till de banker och stater som har lånat ut pengar, inte till att bygga upp Grekland så att de kan betala tillbaka av egen kraft.

Stefan de Vylder berättar att Grekland inte kan devalvera så som vi har gjort för att ta oss ur den stora 1990-talskrisen, krisen 2000 och 2008. De har tvingats låna för att kunna ha samma valuta som Tyskland. När de borde ha sänkt värdet på valutan har euron stigit i värde.

John Hassler håller med om att devalvering är ett bra sätt att få igång den grekiska ekonomin. Men så länge som grekerna är med i EU tvingas de att ta till annat. Hans förslag är att grekerna får chansen att expandera sin ekonomi istället för att spara.

Ja, det är en följetong utan slut så länge som de europeiska bankernas lån till Grekland anses vara viktigare än grekerna möjlighet att ta sig ur krisen. Bankerna visste vilka riskerna var när de lånade ut pengarna till grekiska företag och den grekiska staten. Men frågan är om de ska tvingas vara med och betala.

Inga kommentarer: