fredag 30 januari 2015

Utan slut är det svårt att ta sig ut



Jag undrar om det är så här det kommer att bli varenda vinter nu när vi inte har tagit i och sett till att vi släpper ut allt mindre koldioxid.

Idag syns inte fröautomaterna för de göms under snön. Idag drunknar jag när jag tränger mig förbi mlle Renault som står utanför förstubron. Först fick jag kämpa för att få upp ytterdörren. Sen fick jag ta stavarna för att kunna känna efter var jag kunde gå.

Men trots all denna snö hade snösvängen lyckats hålla vår smala väg öppen och tidningsutbärarna hade lämnat tidningarna i brevlådan. De är verkligen hjältar.

Om ni undrar över hur hög drivan är kan jag berätta att hyllan med blomkrukor är 160 cm.

torsdag 29 januari 2015

Över alla gränser

Nu når den upp till tredje hyllan.Vi drunknar alldeles snart i alla fluffig snö.

Trafikverket satsar hårt på att tågen ska sluta rulla

Ibland tror jag att det är första april när jag läser om Trafikverket. De vill dra in minst ett nattåg från övre Norrland på grund av att resenärerna oftare reser på annat sätt. Men de talar inte om varför tågen inte fylls.

De berättar inte att järnvägsspåret mellan Boden och Bastuträsk är så dåligt att alla tåg får rulla i 70 km/h istället för 160 km/h. Trafikverket började byta ut rälsen men så snart den nya budgeten, alliansbudgeten, gick igenom i riksdagen drog trafikverket in pengarna.

De berättar inte att de ställer in tågen på grund av blåst, kyla, snöfall, löv och annat som skulle kunna störa trafiken. Detta innebär att de som vill inte kan resa med tåg.

Antalet passagerare mellan Luleå och Umeå har halverats på grund av att resan tar en timme längre när tågen bara får köra 70 km/h. Dessutom är det så att om tågen ställs in får resenärerna vänta på att det går att köra igen.

Hur många vågar satsa på att ta tåget om de ska till universitetssjukhuset, universitetet eller på möte?

Jag kan inte begripa varför vi kunde resa med tåg oavsett väder för 25 år sedan. Det var samma vagnar, samma spår och mycket kallare vintrar.

Nej, först gör vi det omöjligt att lita på tåget som ett säkert och bra sätt att resa, sen drar vi in tågen på grund av att ingen vågar satsa på att tåget kommer fram. Det är en ekvation som alltid ger samma resultat.

onsdag 28 januari 2015

Glöm inte, mannaminnet är kort!

Osmakligt, säger Ann Ramberg. Utan bäring tycker andra. Men jag tycker att det är ytterst relevant att fråga hur vår nästa monark ställer sig till sin familjs historia, som initiativtagare till de vita bussarna och som medlemmar i nazistpartiet samband med att hon firar Förintelsens dag. Tack Rolf Fredriksson för att du ställer relevanta frågor.

Jag hoppas att alla har lyssnat till de överlevandes berättelser och fortsätter att berätta vad de hört. Vårt mannaminne är kort.

Väldigt kort när det gäller vår skolhistoria.

Idag visade det nya skolforskningsrådet att betyg inte ger bättre kunskaper i skolan för dem som är yngre. De har gått igenom 6 000 vetenskapliga artiklar om hur betyg i tidiga åldrar påverkar barnens möjligheter i skolan. Och det står klart att de inte tillför något positivt utan hindrar dem som har det svårast att lära sig mer.

Men alliansen och Sverigedemokraterna bortser från den kunskap som finns och fortsätter att kräva betyg i årskurs fyra. Hur var det nu? Skulle inte vi ha en "kunskapsskola", Jan Björklund? Borde inte den vila på vetenskaplig grund?

Och allt flummande om flumskolan som Jan Björklund och hans partivänner ideligen tar upp; glöm inte verkligheten.

De tre senaste läroplanerna har en alliansminister lagt fram,

Britt Mogård (m) 1980
Beatrice Ask (m) 1994
Jan Björklund (fp) 2011

Men det verkar som just den kunskapen är glömd.













tisdag 27 januari 2015

Tvillingarnas 60-årsdag

Idag är det mina kusiners 60 års-dag. Jag tänker på den tid som vi har umgåtts. Tänker på 1965 då vi var på Ispeudde hela sommaren. Tänker på 1975 då vi redan hade tappat en del av den kontakt vi hade haft varje sommar. Tänker på 1983 då de fick barn. Tänker på 1989 då vi firade ett bröllop i Glömminge. Tänker på att en av dem har varit här en mörk höstkväll på 1990-talet.

Ja de tillfällen som vi har setts de senaste 30 åren är inte många. Men ändå har jag en stark känsla för att de där sommarloven när vi bodde grannar betyder något även idag.

Glädjande nyheter från Kiruna

Åh, vad jag hoppas att det ser ut så här när det blir ljust. Jag har lite svårt att hänga med i alla svängningar i vädret. Den ena dagen är det 20 minus, sol och helt stilla, den andra flera plusgrader, kuling och blötsnö.

Men jag ska inte klaga. Inte vara ynklig. Jag ska vara glad. Jo, jag blev så glad när jag läste Anders Lindbergs insändare i dagens NSD.  Han har varit svårt sjuk och vårdats på sjukhusen i Kiruna, Gällivare och Sunderbyn. Han är kommunikatör på LKABs informationsavdelning och en mycket skicklig sådan.

Så här skriver han om sitt möte med vården:

"Jag jobbar inom industrin och har därför fascinerats av de kvalitetssäkringar, metodiska analyser och avvikelsehanteringar som jag har fått se under sjukhusvistelsen."

Det är väldigt intressant att få läsa hur en person som arbetar i ett av Sveriges största företag på ledningsnivån ser på hur vården fungerar. Och det han ser borde vi alla se:

Underbetalda överbelastade, högpresterande som med gott humör inför patienterna ger den bästa vård.

Vi läser varje dag om hur alla vårdorganisationer som finns måste dra ner för att de inte håller budgeten. Inte håller budgeten, ett mantra som verkar vara viktigare än att resultatet av vården blir den vi förväntar oss.

Skämmes, som man säger på nordligt mål. Skäms. Alla som jobbar med vård ska slippa lyssna till tjänstemän och politiker som gnäller om pengar. Jag tänker ofta på att landstingshuset i de flesta län är större än sjukhusen. Det är där besparingarna kan göras.

söndag 25 januari 2015

Sollyckan

Idag är det dagen då solen lyser in genom fönstren för första gången sedan i höstas. det är 68 dagar sen det skedde senast.