fredag 29 maj 2015

En minnesdag och ett träd att minnas med

Tålig, vacker och efterläntad. Det är vår järnvägsapel från Hyvinge. Nu ska den bli ett minne av Celina och en påminnelse om vår resa till Finland.

Idag strålar majsolen och det känns som om vi lever i ett paradis. Det gör vi. Men det är väldigt lätt att bli hemmablind.

För 28 år sedan hade vi ett helt annat klimat. På vår bröllopsdag hade inte ett enda blad, inte ett grässtrå, inte en enda blomma slagit ut på morgonen. Men när vi klev ut från Rättscentrum exploderade björkar, häggar, rönnar och allt annat och vid middagen var det sommar. Nästa dag satt vi i linnen i kyrkbyn och solade. Häggen doftade och vi skålade för att vi fick vara med om en vår i expressfart.

Jag hade nästan glömt, men min moster kom ihåg.

Vi hade verkligen en härlig dag.

För 23 år sedan var våren lika kort. Jag var i Kalmar några dagar och återkom till 30 graders värme och en trädgård som gått från grått till grönt på ett dygn. Vi fick vara med om att S glömde att vara försiktig och hon sprang runt huset som en kalv på vårbete.

Nu liknar våren mer den jag växte upp med hundra mil söderut.

Det märks att sommaren snart är här. Massor med aktiviteter tar paus. Det är ett mellanrum vi behöver.

Snart så finns de där dagarna som ingen annan än du har makten över.

torsdag 28 maj 2015

Orden tappar innehåll

Vi har inte chans att komma undan. Nu är det hon som är boss. Sitter högst upp på skåpet och säger till på allvar när hon tycker att vi är trista. Så kan det gå när Stella hoppar så högt hon kan.

Jag tänker på att orden inget innehåll har.kvar när styrelseordföranden Sten Jakobsson, LKAB, påstår att den vd som han sparkade i går inte har djup gruvkunskap. Mannen som han talar om har arbetat som gruvchef sedan 1984. Han är invald i ingengörsvetenskapsakademin sedan elva år och har tillbringat hela sitt liv i Norrbotten. Lars-Erik Aaaro har inte gjort annat än att arbeta för LKABs gruvor sedan han tog sin examen som civilingengör vid Luleå tekniska universitet.

Vem Sten Jakobsson är? Han har varit koncernchef för ABB. Vilket inte är ett gruvbolag.

Vem som blir boss för våra gemensamma tillgångar spelar en stor roll, speciellt vem som styr över LKAB, nu när både Malmberget och Kiruna ska förvandlas till något annat. Jag gissar att orsaken till att Sten Jakobsson byter ut ledningen för LKAB är att bolaget kommer att pruta. Ja, inte vilja vara med och  betala för att bygga upp det nya i Gällivare och Kiruna. Då är det inte så bra att det är en bygdens son som är chef.

Den nya chefen heter Jan Moström och han har arbetat i 34 år inom Boliden. Han är från Skellefteå. Kan det hjälpa när neddragningar och uppsägningar ska ske? Kanske. Järnmalmspriserna sjunker från rekordnivåerna till mer normala priser och lite mindre. Det är kanske så att den som ska spara och dra ner måste vara en person som inte har varit med om att bygga ut verksamheterna?




måndag 25 maj 2015

Varför ser vi inte att de är lika oss?

En morgon som alla andra, men en morgon i maj som känns som om vi inte hunnit längre än till påsk. En vanlig majmorgon så skulle vi kunna njuta av doften från äppelblom i år är det långt kvar.

Nej denna vecka har vi fått njuta av hagel och snö!

Visst är det konstigt att den ganska varma vintern och våren har blivit till en långsam kylig vintervår.

Nog snackat om de isande vindarna vid Bottenviken.

Jag undrar om ni också har läst om de gömda slavarna som finns överallt i vårt land? Första gången som jag hörde talas om att arbetsgivare i Sverige spärrae in sina anställda och gav dem en tjuga i timmen var när ett städbolag i Luleå avslöjades.

De hade lurat fattiga eu-medborgare att de skulle få vanliga jobb, men när de kom hit så var jobben allt annat än vanliga för oss som bor här.

De fick städa 15 timmar per dag och betala för att arbetsgivaren förvarade dem i ett utrymme på natten. De fick betala för bilar, bensin, rengöringsmedel, moppar och trasor. Dessutom hade företagets ägare samlat in alla pass.

Allt avslöjades i och med att företaget började städa när det fanns andra i lokalerna. Då kunde de anställda larma om hur de hade det. Då blåste det iskalla vindar genom stan.

Hur kunde detta pågå utan att vi märket vad som sker?

Nu har Niklas Orrenius, en av landets främsta journalister, följt med ner i underjorden där människor med arbetstillstånd, sliter som slavar på restauranger och med städjobb för en spottstyver. De har inte en chans att slåss för sina rättigheter.

Var finns de myndigheter som har ansvar för arbetstillstånden, arbetsmiljö och var är de fackliga organisationerna?

Var är polisen och åklagarna? Varför kan detta pågå år efter år?

Ett exempel som jag aldrig glömmer är ett besök i Näsbyparksskolan. Randi Mossige Norheim från Sveriges radio besöker eleverna som berättar om de personer som finns anställda i deras familjer.

En elev berättar att i hans familj finns det en städerska som bor i källaren. När Randi Mossige Norheim frågar vad städerskan heter så säger han att det behöver han inte veta. Han behöver aldrig prata med henne.

Det finns så många exempel på att vårt samhälle har blivet ett som tillåter slaveri och utnyttjande av fattiga människor från andra länder. Varför?

Varför ser vi inte att de är lika oss?

Kan det vara att vissa arbeten inte räknas? Utom som avdragsmöjligheter!